Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

«Ελλάδα και Ευρώπη πάνε µαζί»

Θερµή χειραψία Μπαρνιέ - Παπανδρέου κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. Οπως είπε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, «για να καθόµαστε στο τραπέζι των ισχυρών πρέπει να είµαστε ενωµένοι. Σε αυτή την Ευρώπη η Ελλάδα έχει ωραία θέση»
Την ανάγκη να προχωρήσει µε αποφασιστικότερα βήµατα η ευρωπαϊκή ενοποίηση προκειµένου να παραµείνει ισχυρή η Ευρώπη στο παγκόσµιο στερέωµα τόνισε χθες ο γάλλος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα έχει τον ρόλο της.
«Ελλάδα και Ευρώπη πάνε µαζί», είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς που επισκέπτεται από χθες την Αθήνα,µιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ στο Μέγαρο Μουσικής. Οπως εξήγησε, «για να καθόµαστε στο τραπέζι των ισχυρών, πρέπει να είµαστε ενωµένοι». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει ωραία θέσησ’ αυτή την Ευρώπη».

Οκ. Μπαρνιέ, που είχε συναντηθείνωρίτερα µε τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης αυστηρότερων κανόνων εποπτείας στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα.

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε ο ίδιοςέχει υποβάλεισειρά νοµοθετικών προτάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση,οι οποίες έχουν δροµολογηθεί να υιοθετηθούν ώς τον Ιούλιο. Οπως είπε χαρακτηριστικά, “έπειτα από µια δεκαετία άκρατου φιλελευθερισµού, µέγιστου κέρδους και απουσίας κανόνων και ηθικής πρέπει να βάλουµε κανόνες και να ξαναµπούν οι επιχειρήσεις του κλάδου στην υπηρεσία της ανάπτυξης”.

Μιλώντας ειδικότερα για τα λεγόµενα παράγωγα που έχουν ενοχοποιηθεί για τηνεπιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα, είπε ότι πρόκειται για 600 τρισ. δολάρια που κινούνται στηναδιαφάνεια και “εκεί θα ρίξουµε φως”.

Υπέρ ενός νέου πλαισίουγια τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης τάχθηκε κατά την οµιλία του στο Μέγαρο Μουσικής ο Μισέλ Μπαρνιέ, έτσι ώστε να µην είναι µόνο τρεις όπως σήµερα (Moody’s, Fitch, Standard& Poor’s) συνιστώντας ολιγοπώλιο, Το θέµα των οίκων αξιολόγησης, που καίειτην Ελλάδα, έθιξε στην οµιλία τουκαι ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου,λέγοντας ότι δεν έχει λογική η στάση τους έναντι της Ελλάδας τη στιγµή που οι πλέον έγκυροι αξιολογητές – η τρόικα – την βαθµολογούν θετικά Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε αυτά έχοντας νωπές τις εντυπώσεις από τις επαφές του µία ηµέρα πριν µε την Fitch, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε νέα υποβάθµιση της Ελλάδας.

Στη διάρκεια των επαφών αυτών ο υπουργός επεχείρησε να περιορίσει το µέγεθός της και να καθυστερήσει την ανακοίνωσή της, µε την ελπίδα ότι εν τω µεταξύ ίσως υπάρξουν ευχάριστες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα απαλύνουν τις επιπτώσεις της.

“Οι µέρεςείναι γκαστρωµένες”, είπε ο έλληνας υπουργός Οικονοµικών, επαναλαµβάνοντας την εκτίµηση ότιτις επόµενες εβδοµάδες η Ευρώπη θα καταλήξει σε “µείζονες αποφάσεις” για τον τρόπο οικονοµικής διακυβέρνησής της. Αποφάσεις που θα αφορούν τόσο την αυστηροποίηση των δηµοσιονοµικών κανόνων, έτσι ώστε να µην ξαναδηµιουργηθεί µια κρίση χρέους όπως η σηµερινή όσο και ένα πλαίσιο στήριξης των οικονοµιών που θα θιγούν.

Αλληλένδετη είναι και η συζήτηση για την ανάπτυξη και τα ευρωοµόλογα, είπε, όπως και για το πλαίσιο εποπτείας του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος.

Στην ίδιαεκδήλωση οαντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης ΤραπεζώνΝίκοςΝανόπουλος συµφώνησε ότι το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα πρέπει να επανακτήσει τον αναπτυξιακό του ρόλο και ότι στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλονται µεταρρυθµίσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι τα νέα µέτρα δεν πρέπει να είναι υπερβολικά, να µην αυξηθούν π.χ. οι απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας τόσο ώστε να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισµού, αποβαίνοντας έτσι εις βάρος της ανάπτυξης.

Την εκδήλωση προλόγισε η ευρωβουλευτής τουΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηµατά.

ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Κατά των οίκων αξιολόγησης ο Μπαρνιέ. Μάχη Παπακωνσταντίνου να αποτρέψει µεγάλης έκτασης υποβάθµιση

Πιο νωρίς η τρόικα στην Ελλάδα

ΣΤΑ ΤΕΛΗ Ιανουαρίου θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα ητρόικα, για την τρίτη αξιολόγησή της, ενόψει της χορήγησης της 4ης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ. Η επίσκεψη επισπεύσθηκε προκειµένου να υπάρξει αρκετός χρόνος και να µην επαναληφθούν ταπροβλήµατα της προηγούµενης δόσης, που δόθηκε τον ∆εκέµβριο από το ∆ΝΤ, αλλά καθυστέρησε ώς τον Ιανουάριο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο χαρακτήρας της συγκεκριµένηςεπίσκεψης, πάντως, ενδέχεται να αλλάξει, αν εν τω µεταξύ ληφθεί απόφαση για την επιµήκυνση του χρόνου εξόφλησης τουδανείου. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Πολ Τόµσεν του ∆ΝΤ και Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αρχίσουν διαπραγµατεύσεις για τους νέους όρους του δανείου και το νέο Μνηµόνιο που θα το συνοδεύει. Πάντως, αν η απόφαση επιµήκυνσηςληφθεί µετά την έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου, ένα σηµαντικό ποσό4,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στησυνεισφορά του ∆ΝΤστη συγκεκριµένη δόση, βγαίνει εκτός επιµήκυνσης. Κι αυτό γιατίτο ∆ΝΤ δεν µπορείνα µετατρέψει σε µακροπρόθεσµα τα δάνεια που έχει ήδη χορηγήσει.


«Κίνδυνος για άνοδο του ευρωπληθωρισµού»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ∆ηµήτρης Πεφάνης

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ την αύξηση του πληθωρισµού στις χώρες της ευρωζώνης χτύπησε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,κίνηση που ερµηνεύτηκε από τις αγορές ως προάγγελος πιθανής αύξησης των ευρωεπιτοκίων τους ερχόµενους µήνες.

Τα σχόλια του κ. Τρισέ έδωσαν σηµαντική ώθηση στο ευρώ στις διεθνείς αγορές, καθώς η ισοτιµία του σε σχέση µε το δολάριο εκτινάχθηκε σήµερα από 1,30 στο 1,33. Στο πλαίσιο της καθιερωµένης µηνιαίας συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τρισέ προειδοποίησε για αυξηµένο κίνδυνο πληθωρισµού τους επόµενους µήνες, κάτι που οφείλεται κυρίως στις τιµές των καυσίµων και των εµπορευµάτων.

Μάλιστα, ο κ. Τρισέ τόνισε ότι βραχυπρόθεσµα ο ευρωπληθωρισµός µπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, ενώ ήδη τον ∆εκέµβριο διαµορφώθηκε στο 2,2%, πάνω από το όριο 2% που θεωρείται αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σηµειώνεται ότι στο παρελθόν, πριν από την κρίση, η ΕΚΤ είχε ανεβάσει το ευρωεπιτόκιο ακόµα και στο 4%, υπό τον φόβο του πληθωρισµού, για να το µειώσει στη συνέχεια στο σηµερινό ιστορικό χαµηλό επίπεδο του 1%. Μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων πάντως θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για τους έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι ούτως ή άλλως δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ράλι του πετρελαίου
Παράλληλα, την ανιούσα έχουν πάρει οι διεθνείς τιµές του πετρελαίου, οι οποίες τροφοδοτούν την άνοδο του ευρωπληθωρισµού.

Οι τιµές του µαύρου χρυσού βρίσκονται µια ανάσα κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην παγκόσµια ανάπτυξη και δίνοντας ώθηση στις πληθωριστικές πιέσεις. Με αυτό το δεδοµένο, πληθαίνουν οι πιέσεις προς τις χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου