Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Διπλό "Δεν πληρώνω" κράτους και ιδιωτών - θηλιά στην αγορά, πληγή στα ταμεία



Της Δήμητρας Καδδά
Μία "θηλιά" που σφίγγει – ακόμη και σήμερα – την αγορά και τους πολίτες, αλλά και την συνεχή αιμορραγία εσόδων από το Δημόσιο που απαντά με συνεχείς κατασχέσεις, αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τον Ιούνιο που ανακοίνωσαν χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Μόνο 39,3 εκατ. ευρώ κρατικά "φέσια" πληρώθηκαν τον Ιούνιο, επί συνόλου 5,2 δισ. ευρώ οφειλών του κράτους προς ιδιώτες που συνεχίζουν να αυξάνονται αφού οι νέες οφειλές είναι πιο πολλές από αυτές που εξοφλούνται. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ οι πληρωμές ήρθαν αποκλειστικά και μόνο από το σκέλος των πληρωμών προς ιδιώτες (προμηθευτές, συμβασιούχους κλπ), ενώ δεν δόθηκε τον Ιούνιο ούτε ευρώ για επιστροφές φόρων και για εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις. Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν ότι οι οφειλές έφταναν στο τέλος Ιουνίου (πριν
δηλαδή την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων από τον ESM) στα 5,2 δισ. ευρώ έναντι 5,067 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου και 4,968 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Από την αρχή του έτους πληρώθηκαν για οφειλές προς ιδιώτες 213 εκατ. ευρώ, ακόμη 70 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 170 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις.Σημειώνεται ότι η ρήτρα που έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά κατά την απόφαση του Ιουλίου από τον ESM για την καταβολή των υποδόσεων των 1,6 δισ. ευρώ της δεύτερης αξιολόγησης (800 εκατ. που έφτασαν τον Ιούλιο συν 800 εκατ. που εκκρεμούν) είναι ότι θα πρέπει να πληρωθούν τα 800 εκατ. ευρώ της 1ης υποδόσης μαζί με τουλάχιστο 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία για να έρθουν στα κρατικά ταμεία τα επόμενα 800 εκατ. ευρώ της 2ης υποδόσης (σ.σ. θα πρέπει να μειωθούν οι συνολικές οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο τέλος Απριλίου κατά 150% σε σχέση με το ύψος της δόσης).Και οι πολίτες δεν πληρώνουν – καταιγίδα από κατασχέσεις
Αλλά και τα νέα "φέσια" των πολιτών προς το κράτος αυξήθηκαν κατά 700 εκατ τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Στα 5,5 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος του Ιουνίου οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο για το 2017.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα αρμόδια τμήματα των εφοριών κάθε ημέρα προχωρούν σε περίπου 900 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Συνολικά, από τις αρχές του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 112.058 κατασχέσεις. Από αυτές οι 19.954 έγιναν τον Ιούνιο.
Οι νέες οφειλές έρχονται να προστεθούν στα 90,168 δισ. ευρώ παλαιών συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έως το τέλος του 2016, ενώ εκτιμάται ότι τον Ιούλιο η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, δημιουργώντας ένα νέο "φέσι" ύψους 671 εκατ. ευρώ.
Το ποσοστό των φορολογουμένων που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκε σε 59,14% (συνολικά 951.114 φυσικά και νομικά πρόσωπα).
 http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...