Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Η Μέρκελ καταδικάζει τη στοχοποίηση των Ελλήνων

Με μια ξεκάθαρη δήλωση για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ΕΕ και την εξάλειψη των στερεοτύπων η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε σήμερα στο Ντόρτμουντ της Βεστφαλίας τον προεκλογικό της αγώνα.  Το προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, το Ντόρτμουντ, επέλεξε η Άνγκελα Μέρκελ για να ξεκινήσει τον προεκλογικό της αγώνα. Παρ' όλα αυτά ήταν μια εμφάνιση εντός έδρας. Η εκδήλωση, που διοργάνωσε η ομάδα των χριστιανοδημοκρατών συνδικαλιστών στο κυβερνών κόμμα CDU, πραγματοποιήθηκε στο κλειστό στάδιο Βεστφάλενχαλε μπροστά σε ακροατήριο μελών και οπαδών του
κόμματος. Εκτός από τα θέματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική, η καγκελάριος αξιοποίησε την ευκαιρία για να επισημάνει τη σημασία της ΕΕ για τη Γερμανία. Η ενίσχυση της, τόνισε, συνιστά και ενίσχυση της Γερμανίας: «Θα πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο», επισήμανε, «πως είναι προς το δικό μας συμφέρον, προς το συμφέρον της ειρήνης, της ευημερίας, της επικράτησης των αξιών μας - που, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, εξακολουθούμε να τις μοιραζόμαστε στην Ευρώπη».
Σε αυτό το πλαίσιο και αναφερόμενη στις αξίες που διέπουν την ΕΕ – «ελευθερία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κοινωνική οικονομία της αγοράς, προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» - η καγκελάριος ζήτησε απ' όλους να μην στοχοποιούν άλλους λαούς και να μην τους κατατάσσουν σε κατηγορίες. Δεν θα πρέπει να γενικολογούμε και να λέμε γενικώς «εκείνοι» τόνισε. Δηλαδή, «οι Έλληνες δεν μπορούν να εργάζονται, οι Γερμανοί είναι φετιχιστές της λιτότητας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξιοπρέπεια», ανέφερε. Όπως και σε άλλους λαούς, έτσι και στη Γερμανία «υπάρχουν τόσο τεμπέληδες, όσο και εργατικοί» κατέληξε.
Τα εσωτερικά ζητήματα
Μιλώντας στους προσκεκλημένους η καγκελάριος εστίασε την προσοχή της στις θέσεις του προεκλογικού της προγράμματος που αφορούν τα κοινωνικά, οικονομικά και ζητήματα νέων τεχνολογιών. Η κ. Μέρκελ εξήρε το γεγονός ότι στο διάστημα της 12χρονης θητείας της ως καγκελάριος επιτεύχθηκε σημαντική μείωση της ανεργίας. Σε αυτή την επιτυχία συνέβαλε, σύμφωνα με την καγκελάριο, το νομικό πλαίσιο, που όμως δεν είναι τέλειο. Ένα από τα αρνητικά φαινόμενα των μεταρρυθμίσεων είναι, επεσήμανε, ότι δεν λειτουργούν σε όλους τους τομείς της οικονομίας οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στο γνωστό σκάνδαλο παραποίησης ρύπων στους κινητήρες ντίζελ και ζήτησε από την αυτοκινητοβιομηχανία να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αναπτύξει νέες τεχνολογίες - προπαντός σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών απέρριψε πάντως την καθιέρωση ποσοστώσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων, η Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν δέκα χρόνια με τους Σοσιαλδημοκράτες και η οποία έχει οδηγήσει σε αισθητές μειώσεις των εσόδων των συνταξιούχων. Η καλύτερη αντιμετώπιση για την μείωση της φτώχειας στους ηλικιωμένους, υποστήριξε, είναι η μείωση της ανεργίας.
Δημοφιλέστερος ο ΒΣόιμπλε
Τέλος, το Σάββατο δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar Emnid που αφορά τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών με την απόδοση των μελών της γερμανικής κυβέρνησης. Με 62% προηγείται ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με 60% ακολουθεί η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται με 54% ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Την προτελευταία θέση καταλαμβάνει η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (36%) και την τελευταία θέση ο ο βαυαρός χριστιανοκοινωστής υπουργός Μεταφορών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ (23%), ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το σκάνδαλο ντίζελ.
ΠαναγιώτηςΚουπαράνηςΒερολίνο
http://www.dw.com/el/%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/s-10507?maca=gri-GK-Logo-msn.com-dwcom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...