Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Αχτσιόγλου: Μη καταβολή δεδουλευμένων σημαίνει απόλυση και αποζημίωση

«Ο εργαζόμενος, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές του, θα μπορεί να θεωρήσει ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ισοδυναμεί δηλαδή με απόλυση, και να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για την τροπολογία που κατέθεσε χθες το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, η οποία λέει ότι «η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη στον εργαζόμενο να θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας».
«Η τροπολογία δίνει διέξοδο στον εργαζόμενο να μη μένει εγκλωβισμένος σε επιχειρήσεις, οι οποίες
δεν τον πληρώνουν για πάρα πολύ καιρό» εξήγησε η υπουργός, προσθέτοντας ότι «το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις αυτή τη στιγμή, είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, καταλήγει σχεδόν να είναι κανόνας η απλήρωτη εργασία για δεκάδες εργαζόμενους».
Η κ. Αχτσιόγλου προανήγγειλε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων από τον Σεπτέμβρη, με στόχο να θωρακιστεί η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.
«Προσανατολίζουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε σε αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας μία σειρά από προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτό το πρόγραμμα που ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός για τα μπλοκάκια, να μετατρέψει δηλαδή κάποιος την ψευδή αυταπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή την εξαρτημένη εργασία και ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε και τον ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για να επιβάλουμε μία τάξη στο εργασιακό τοπίο, όσο είναι δυνατόν, να αντιμετωπίσουμε δηλαδή τα φαινόμενα της παραβατικότητας, που είναι πάρα πολύ έντονα στους χώρους δουλειάς» είπε.
Εκτίμησε δε, πως «χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια διότι αυτό που συνέβη την προηγούμενη περίοδο, το διάστημα 2014-2014, δεν ήταν απλώς μία ραγδαία απορρύθμιση του συστήματος προστασίας της αλλαγής του εργατικού δικαίου, αλλά καλλιεργήθηκε και το έδαφος για εκτεταμένα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας».
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας η υπουργός σημείωσε ότι «γίνονται αυτή τη στιγμή εκτεταμένοι έλεγχοι από τον συνδυασμό της ενέργειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΣΔΟΕ, της οικονομικής αστυνομίας και των αντίστοιχων ελεγκτικών οργάνων του ΕΦΚΑ, γίνονται πιλοτικά προγράμματα στον τουρισμό αυτή τη στιγμή και βλέπουμε αποτελέσματα, δηλαδή στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας το 2016 η αδήλωτη εργασία έπεσε από το 19% στο 13%».
 http://www.topontiki.gr/article/232047/ahtsiogloy-mi-katavoli-dedoyleymenon-simainei-apolysi-kai-apozimiosi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...