Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Προϊστάμενη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού η Β. Θάνου - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης άνοιξε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή την τοποθέτηση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα.
Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ μιλά για «μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία»: «Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για αυτήν την Κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών.
» Οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου. Στην αγωνία τους να 'εξυπηρετήσουν' και να 'εξυπηρετηθούν' δεν κρατούν ούτε τα
προσχήματα.
» Η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής. Η ΝΔ, όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια.»
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε γράψει στο Twitter:«Αναρωτιέμαι αν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο! Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου πρέπει να είναι υπερκομματικός, εδώ δεν πέρασε εβδομάδα από την λήξη της θητείας της…».
Από την πλευρά του Ποταμιού, ο επικεφαλής του κόμματος, Στ. Θεοδωράκης, σχολίασε με δήλωσή του στο Liberal.gr, πως «το Ποτάμι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κ. Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης». Αναλυτικά ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε:
«Η μετακίνηση της κυρίας Θάνου από τη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα εντείνει τις ανησυχίες μας για το πού οδηγείται η χώρα.
» Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς για αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, δηλαδή την διάκριση των εξουσιών.
» Το Ποτάμι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κ. Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης. Είναι θλιβερό ότι υπάρχουν δικαστές -ευτυχώς λίγοι ελπίζουμε- που είναι έτοιμοι να δώσουν γη και ύδωρ στην εκτελεστική εξουσία κυνηγώντας θέσεις, αδιαφορώντας για το κακό που προκαλούν στην δικαιοσύνη και τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν στην κοινωνία».
«Ούτε τα προσχήματα λίγο πριν το τέλος. Διορισμός Β. Θάνου στο γραφείο του Πρωθυπουργού: Σημείο κατάρρευσης και παρακμής», είναι το σχετικό tweet του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου.


Τι απάντησε το Μαξίμου
Το Μαξίμου υπεραμύνθηκε της τοποθέτησης της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου ως άμισθης προϊσταμένης στο νομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα πέρασε και στην αντεπίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν με ακόμα ένα ανόητο επιχείρημα το αφήγημά τους περί δήθεν παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, ψεύδονται, χυδαιολογούν και σπιλώνουν υπολήψεις» και σημείωσε ότι πως τελευταία αφορμή αποτέλεσε η ανάληψη καθηκόντων της ε.τ. Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου αμισθί ως Προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, μετά τη συνταξιοδότησή της.
«Επειδή ο συντάκτης της ανακοίνωσης της ΝΔ, είτε έχει κοντή μνήμη είτε όψιμα μπήκε στην πολιτική», το Μέγαρο Μαξίμου, υπενθυμίζει ότι η ΝΔ δεν είχε κανένα πρόβλημα όταν:
• «Ο Χαράλαμπος Αθανασίου παραιτήθηκε από εν ενεργεία Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου , προκειμένου να μπει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά και εν συνεχεία να αναλάβει χρέη υπουργού Δικαιοσύνης.
• Ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός την περίοδο 1991-1993 ήταν σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, και μετά έγινε Πρόεδρος του ΣτΕ! Σήμερα δε, ως συνταξιούχος τέως Πρόεδρος του ΣτΕ συνεχίζει να παρέχει τις νομικές του γνώσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
• Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επίσης ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός, υπήρξε Νομικός Σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη».
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «σε αυτούς προστίθενται δεκάδες ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν διατελέσει υπουργοί, νομικοί σύμβουλοι σε υπουργεία και έχουν υπηρετήσει στα νομικά γραφεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο γραφείο Πρωθυπουργού και στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης».
Καταλήγοντας, το Μαξίμου σημείωσε ότι απαιτεί τουλάχιστον θράσος από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη «να εγκαλεί την κυβέρνηση για την ανάληψη καθηκόντων από την πρώην πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου μετά τη συνταξιοδότησή της, αλλά και σαφή προσβολή προς τα πρόσωπα των δικαστικών λειτουργών που αποφασίζουν κατόπιν της λήξης της θητείας τους να εισφέρουν τις νομικές τους γνώσεις από θέσεις που εκείνοι επιλέγουν».
https://www.eklogika.gr/news/Pro%CF%8Astamenh-tou-nomiko%CF%85-grafeiou-tou-prwthupourgo%CF%85-h-V-THanou-Antidraseis-apo-thn-antipoliteush-11-07-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...