Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Μετά το "όχι" για το χρέος, σχέδιο "λιτότητας" και για τη δόση

της Δήμητρας Καδδά
Μετά την χθεσινή ψυχρολουσία που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου αλλά και του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schaeuble αναφορικά με το χρέος, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιέσεις επεκτείνονται και στο πεδίο της δόσης.
Το βασικό σενάριο που φέρεται να προωθείται προς διαπραγμάτευση και έγκριση από το Eurogroup της Πέμπτης αφορά σύμφωνα με πληροφορίες ένα πακέτο δόσεων γύρω στα 7,4 με 8 δισ. ευρώ (δηλαδή βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό ποσό με βάση τα σενάρια που είχαν ξεδιπλωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες). Και τούτο όταν η ελληνική πρόταση
αλλά και η άποψη κάποιων εκ των Θεσμών αφορούσε τις προηγούμενες ημέρες σε ένα μεγαλύτερο πακέτο έως και στα 11 δισ. ευρώ περίπου, προκειμένου να επιταχύνει τη ροή ρευστότητας στην ελληνική αγορά αλλά και να αντισταθμίσει (σ.σ. οικονομικά και πολιτικά) τις απώλειες που θα προκαλέσει η αναβολή των αποφάσεων για το χρέος.
Βεβαίως, το ενδεχόμενο μίας μεγαλύτερης δόσης δεν έχει αποκλειστεί, αλλά είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα πριν αλλά και εντός του Eurogroup. Μάλιστα πηγές δεν αποκλείουν η χαμηλή "βάση" εκκίνησης για τη δόση να είναι απλά μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής και συνδέουν το θέμα με την κορύφωση των πιέσεων και των εντάσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Εκτιμάται επίσης ότι η πολιτική απόφαση για τη δόση θεωρείται σχεδόν δεδομένη, αν και δεν αποκλείεται έως την τελική εγκριτική πράξη εκταμίευσης που θα λάβει ο ESM να μεσολαβήσει η "απαίτηση” των Θεσμών και του Eurogroup προς την κυβέρνηση για την υλοποίηση μιας σειράς από εκκρεμοτήτων που φέρεται να παραμένουν στα 140 προαπαιτούμενα (σ.σ. οι οποίες όμως δεν θεωρείται ότι είναι τόσο σημαντικές ώστε να αναβληθεί και πάλι η πρώτη πολιτική έγκριση σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ).
Άλλωστε αυτό είναι το μήνυμα που έδωσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος μιλώντας για τη Σύνοδο της Πέμπτης ανέφερε ότι το Eurogroup πιθανότατα θα εγκρίνει τη δόση αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση.
Ωστόσο κατέστησε επίσης σαφές ότι τα μέτρα για το χρέος θα οριστικοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος και θα εφαρμοστούν "αν χρειαστεί" διατηρώντας έτσι την αίρεση η οποία αναφέρεται στις αποφάσεις του Μαΐου του 2016 και καταγράφεται και στις επίσημες ατζέντες της συνόδου της Πέμπτης.
Μένει πλέον να φανεί πως θα εξελιχθεί έως την αυριανή Σύνοδο η ισορροπία των δυνάμεων με την Ελληνική πλευρά μετά την θερμή συμπαράσταση του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών Le Maire να δέχεται την ψυχρολουσία του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Schaeuble, οποίος διαμήνυσε χθες ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να επενδύει σε Σύνοδο Κορυφής πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του Ε. Τσακαλώτου, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς και άνοιξε – εκ νέου - ένα παράθυρο παραπομπής του ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Μαΐου.
Τι είναι στο τραπέζι
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο θέμα στο Eurogroup της Πέμπτης είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η διασφάλιση ότι θα εγκριθεί η εκταμίευση του επόμενου πακέτου δόσεων στη βάση της υλοποίησης των 140 προαπαιτούμενων που συνδέονται με αυτή.
Η απόφαση θα ληφθεί στη βάση της Έκθεσης Συμμόρφωσης που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θα πρέπει να εγκριθούν και τα επικαιροποιημένα κείμενα του μνημονίου με την ΕΕ. Εφόσον ληφθεί αυτή η πολιτική απόφαση θα ακολουθήσουν εγκρίσεις από Κοινοβούλια κρατών μελών, αλλά και η τελική απόφαση του ESM για την εκταμίευση της δόσης (όταν ολοκληρωθούν οι τελευταίοι αστερίσκοι που τυχόν εντοπιστούν στα προαπαιτούμενα).
Το δεύτερο θέμα της συνόδου αναφορικά με την Ελλάδα συνδέεται με το τρίπτυχο του χρέους, της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά και του οδικού χάρτη προς το QE. Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να προωθήσει την Γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης αλλά και για πρόσθετα αναπτυξιακά εργαλεία.
Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε σαφές χθες ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν την Πέμπτη ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους παρά μόνο η εξειδίκευση ορισμένων σημείων της απόφασης του 2016 και η έγκριση της δεύτερης αξιολόγησης και του επόμενου πακέτου δόσεων. Εκτίμησε επίσης ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει στο πρόγραμμα.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...