Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Νέα μήνυμα ΔΝΤ για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων

Αμετακίνητο στη στάση του πως η διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα για δεκαετίες δεν είναι ρεαλιστική παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της εκπροσώπου του οργανισμού στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, η κ. Βελκουλέσκου τόνισε πως μακροπρόθεσμα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη πάνω από 1% του ΑΕΠ όταν τα πρωτογενή πλεονάσματα υπερβαίνουν το 1,5%. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, είχε σημειώνει πως με βάση τις μεταρρυθμίσεις που έχει νομοθετήσει η Ελλάδα είναι εφικτά πρωτογενή πλεονάσματα
3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, όμως στη συνέχεια οι στόχοι θα πρέπει να «ψαλιδιστούν» στο 1,5%.
Αναφερόμενη στη δημογραφική δυναμική της χώρας μας, η κ. Βελκουλέσκου ανέφερε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις που δείχνουν ότι το εργατικό δυναμικό θα μειωθεί κατά το 1/3 έως το 2060, με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού.
Αυτό, υπογράμμισε, θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου υποστήριξε μεν ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί ανάπτυξη της τάξης του 2%, αναγνώρισε ωστόσο ότι είναι δύσκολο να διατηρείς μοντέλα που αν προβλέπουν την ανάπτυξη για 45 χρονιά στο μέλλον.
http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...