Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Πρώτη απόφαση Τράμπ για Δυτικά Βαλκάνια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα, σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, του οποίου η διάρκεια καθορίζεται για έναν χρόνο, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Η απόφαση του Τραμπ, ακολουθεί την τακτική του Τζορτζ Μπους που στις 26 Ιουνίου του 2001 εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που αναφέρονταν στα απειλούμενα συμφέροντα των ΗΠΑ με λίστα που περιλάμβανε ιδιώτες και οργανισμούς στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο.

Τώρα προβλέπονται μια σειρά νομικών συνεπειών, συμπεριλαμβανομένων το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες και οικονομικές συναλλαγές για κατηγορούμενους της Χάγης και περίπου 150 άτομα και οργανισμούς που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου, τρομοκρατικές οργανώσεις ή για υπονόμευση της ειρηνευτικής συμφωνία του Ντέιτον.



Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι αυτοί οι άνθρωποι απειλούν την ειρήνη και τη διαδικασία σταθεροποίησης της περιοχής.

Η απειλή που δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη, αντικατοπτρίζεται σε ενέργειες ανθρώπων που εμπλέκονται, βοηθούν ή χρηματοδοτούν την εξτρεμιστική βία στα Σκόπια και αλλού στα Δυτικά Βαλκάνια ή παρεμποδίζουν την εφαρμογή της συμφωνίας ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, όπως το ψήφισμα της Ειρήνης για το Κοσσυφοπέδιο.

Το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, ακολουθεί αυτό του Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα, όπως σημειώνεται. Σε αυτό ενσωματώθηκε κατάλογος προσώπων που έχουν δημοσιευθεί από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Παραγόντων (OFAC) που λειτουργεί στο πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη λίστα που είχε δημοσιευθεί πριν, μεταξύ των περίπου 150 ονομάτων περιλαμβάνονταν ο Ράντοβαν Κάραζιτς, Μπιλιάνα Πλαβσιτς, Σόνια Ιοβίσεβιτς Κάραζιτς, Μομτσίλο Κράισνακ, Λιλιάνα Ζελέν Κάραζιτς και Αλεξάνταρ Κάραζιτς.

Τώρα, παραμένει ακόμη το όνομα Μίλοραντ Ντόντικ, προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη.
(pravda.rs)

http://www.sahiel.gr/2017/06/Prwth-apofash-Tramp-gia-Dytika-Balkania.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...