Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

«STOP» από το Ελεγκτικό Συνέδριο στη μονιμοποίηση συμβασιούχων στο δημόσιο

«Μπλόκο» στην πρόθεση της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει συμβασιούχους του δημοσίου βάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο την Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Μαρία Αθανασοπούλου, συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών και αποφάσισε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου με πλειοψηφία 17 - 14 αποφάνθηκε ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων δεν
μπορούν να εγκριθούν, αλλά και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους.
Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβαν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων, όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 2 μέρες που το Ελεγκτικό Συνέδριο βάζει «φρένο» σε σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς χθες, Τετάρτη, έκρινε ότι είναι παράνομες οι νέες περικοπε΄ς στις συντάξεις από την εφαρμογή της συμφωνίας για την αξιολόγηση (δείτε εδώ).

ΝΔ: «Το Σύνταγμα βάζει φραγμό στις μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα»
Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ, με τον πρόεδρο του κόμματος, Κ. Μητσοτάκη να σημειώνει ότι «ευτυχώς, για άλλη μια φορά, το Σύνταγμα βάζει φραγμό στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα και των υπουργών του».
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να ψεύδεται, να παρανομεί και να κοροϊδεύει τους πολίτες. «Παίζουν με τη ζωή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Στήνουν ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας, μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Μοιράζουν υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Βάζουν σε περιπέτεια τους πολίτες, τους θεσμούς, την ίδια τη λειτουργία του κράτους. Δυστυχώς, δεν ακούν καμία σοβαρή και υπεύθυνη φωνή.», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. πρόεδρο της ΝΔ, με το να στήνονται «παράγκες» στο ευρύτερο Δημόσιο δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι «προσπαθούν να φτιάξουν καθεστώς και φέρνουν χάος. Επαναλαμβάνουν τις χειρότερες πρακτικές του χθες, που όλοι οι Έλληνες θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας».
Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να προστατεύσει «τη δημοκρατική ομαλότητα και να εγγυηθεί την κανονικότητα στη λειτουργία της χώρας». «Υπεύθυνες λύσεις υπάρχουν. Υπέρ της κοινωνίας. Εμείς μπορούμε να τις υλοποιήσουμε», σημείωσε.

Διαβεβαίωση Σκουρλέτη για οριστική λύση
«Το νομικό σύστημα της χώρας και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης, παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη», διαβεβαιώνει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε μακροσκελή δήλωσή του σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας της μονιμοποίησής τους.
Ο υπουργός κάνει λόγο για «ακατάσχετο και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό μίας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και για «αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια».
«Σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να ‘πληροφορήσουν’ τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει», αναφέρει.
Ο κ. Σκουρλέτης επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας «που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στον δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία», ενώ υπογραμμίζει ότι «η ομηρία χιλιάδων εργαζομένων, η διαιώνιση φαινομένων πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας και τα παιχνίδια πελατειακών σκοπιμοτήτων στην πλάτη της κοινωνίας δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτά».
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών έχει ως εξής:
«Από νωρίς σήμερα το πρωί, με αφορμή ανυπόγραφο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο δεν επικαλείται καν -για λόγους παραπάνω από προφανείς- πηγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα παρακολουθούν με αγωνία έναν ακατάσχετο, και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό, μίας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί του θέματος του κύρους της παράτασης των συμβάσεων εργασίας τους.
» Θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, η αξιωματική αντιπολίτευση και κάθε πρόθυμος σχολιαστής -που μπορεί να γνωρίζει ή να αγνοεί παντελώς κρίσιμες νομικές παραμέτρους του θέματος- σπεύδουν, με ανοίκεια ελαφρότητα και χωρίς ψήγμα θεσμικής ευθύνης να σχολιάσουν μία απόφαση, της οποίας η έκδοση -πολλώ δε μάλλον το περιεχόμενο- δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι πρόθυμοι σχολιαστές δεν περιορίζονται μόνο στην αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση, με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να «πληροφορήσουν» τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει.
» Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με την ευθύνη που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος και με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι απλά η δημοσίευση, αλλά ούτε καν η έκδοση απόφασης της Ολομέλειας επί του θέματος, περιορίζεται, για την ώρα σε τρεις επισημάνσεις:
» 1. Το Σύνταγμα της χώρας επιβάλλει το σεβασμό κάθε απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των λοιπών Ανώτατων Δικαστηρίων, αλλά και κάθε αρμόδιας δικαστικής αρχής. Ο σεβασμός, όμως, του συνταγματικού ρόλου της δικαστικής λειτουργίας θα πρέπει να είναι αυτονόητος για όλους. Νυχτερινές διαρροές, επιλεκτικές «εκμυστηρεύσεις» σε μέσα ενημέρωσης και σχολιασμός φαντασμάτων, ούτε έχουν ούτε και θα μπορούσαν να έχουν σχέση με την συνταγματικά επιβεβλημένη, αμερόληπτη και θεσμικά ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αντιθέτως: Φορτίζουν -εξ αντικειμένου- ένα νομικά δυσχερές και κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα, με μία πολιτικότητα που ούτε μπορεί ούτε και επιτρέπεται να σχετίζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με τη διαμόρφωση δικαστικής κρίσης.
» 2. Το ζήτημα των παρατάσεων των συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα συνδέεται με την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης μίας έκτακτης κατάστασης, σε ένα πεδίο δημόσιων λειτουργιών, όπου η αναμονή οριστικών και μόνιμων λύσεων, σε συνθήκες αναστολής προσλήψεων, δύσκολα θα μπορούσε να είναι συμβατή με την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι και το ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής, νομικά άρτιας και κοινωνικά δίκαιης επίλυσης του ζητήματος των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα. Για την ώρα, οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη παράσχει την εργασία τους και που, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, αγωνιούν μπροστά στο επικοινωνιακό «πάρε – δώσε» που εκτυλίσσεται από το πρωί, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τόσο το νομικό σύστημα της χώρας όσο και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης, παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη.
» 3. Η κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινώσει κατ’ επανάληψη, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα (το οποίο δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου) όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία (που απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε περιπτώσεις όπου στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες). Η ομηρεία χιλιάδων εργαζομένων, η διαιώνιση φαινομένων πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας και τα παιχνίδια πελατειακών σκοπιμοτήτων στην πλάτη της κοινωνίας δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτά. Όσοι τα εξέθρεψαν διαχρονικά και όσοι επένδυσαν πολιτικά σε αυτά, είναι οι τελευταίοι που μπορούν να κάνουν σήμερα ανέξοδη κριτική με ύφος κήνσορα. Τόσο αυτοί όσο και οι κάθε λογής αυτόκλητοι φρουροί της συνταγματικής νομιμότητας θα κληθούν πολύ σύντομα να αναλάβουν την ευθύνη διατύπωσης θέσης».

Αντιδράσεις
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος,χαρακτήρισε ως χαιρέκακη και προκλητική τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη και άσκησε αυστηρή κριτική στο Ελεγκτικό Συνέδριο για το γεγονός ότι η απόφαση διέρρευσε «επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης που οφείλει να προστατεύει πρώτα και κύρια η ίδια τον εαυτό της από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των αποφάσεων της». Δεσμεύτηκε μάλιστα έναντι των συμβασιούχων ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία, νομοθετική ή άλλη, για την καταβολή των δεδουλευμένων και συμπλήρωσε ότι θα συνεχισθεί ο αγώνας για να απαλλαγούν οι συμβασιούχοι από την πελατειακή ομηρία, στην οποία τους έχουν αναγκάσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Σκουρλέτης βρέθηκε στο στόχαστρο του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ο οποίος μίλησε για προχειρότητα και τον νομικά έωλο χειρισμό της υπόθεσης, κάτι που -όπως λέει- η ΚΕΔΕ είχε επισημάνει από το 2016. «Όμως αντί να μας ακούσουν, οι κύριοι Βερναρδάκης (σ.σ. είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών) και Σκουρλέτης μας επιτέθηκαν, απειλώντας ακόμη και με πειθαρχικές διώξεις τους Δημάρχους που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την κυβερνητική εντολή» σχολίασε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Στις αντιδράσεις των δημάρχων, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης 'απάντησε' με εγκύκλιο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, με την οποία υπογράμμιζε πως η παράταση των εν λόγω συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική». Ζήτησε δε από τον πρωθυπουργό «να αλλάξει τον κ. Σκουρλέτη».
«Όταν έχεις μάθει να προσαρμόζεις την πραγματικότητα στις επιθυμίες σου, δεν έχεις καιρό να σκεφτείς λεπτομέρειες όπως το Σύνταγμα» σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με μήνυμά του στο Twitter.
Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος,ανέφερε πως «η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους εκθέτει απόλυτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα». «Δεν κρίνονται αντισυνταγματικές μόνο οι παρατάσεις των συμβάσεων, αλλά κινδυνεύει να μην μπορούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και όσοι παρέχουν ήδη έργο στο πλαίσιο αυτών των παρατάσεων» συμπλήρωσε. Όπως είπε, «η κυβερνητική διγλωσσία που υπόσχεται ταυτόχρονα ‘πέτσινους’ διορισμούς στους ανέργους και μονιμοποιήσεις στους συμβασιούχους αποτελεί την επιτομή του παλαιοκομματισμού. Επιπλέον, τα κυβερνητικά αυτά παιχνίδια με τους συμβασιούχους και τους ανέργους ακυρώνουν απολύτως τις διακηρύξεις περί νέων πολιτικών ηθών και αποδεικνύουν ότι η ‘πρώτη φορά Αριστερά’ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια φάρσα».
https://www.eklogika.gr/news/%C2%ABSTOP%C2%BB-apo-to-Elegktiko-Sunedrio-sth-monimopoihsh-sumvasio%CF%85xwn-sto-dhmosio-11-05-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...