Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Φοιτητικές εκλογές και η μπούρδα της Μεταπολίτευσης…

Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος

Η μεγαλύτερη μπούρδα της Μεταπολίτευσης είναι ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι μια μικρογραφία της Κοινωνίας. Δεν είναι έτσι. Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι το πρότυπο του πώς θέλουμε η Κοινωνία μας να οργανωθεί, να παράξει και να δημιουργήσει.
Γράφω σήμερα για τις φοιτητικές εκλογές γιατί μόνο σήμερα έχουν κάποιο ενδιαφέρον για τους πολίτες.
Η δική μου εμπειρία από τις παρατάξεις από τα χρόνια μου στο Πολιτικό συνοψίζονται στις εξής έξι λέξεις: Διαπλοκή, Μπουζούκια, Τραμπουκισμοί, Παραγοντιλίκι, Οπαδισμός, Διχασμός.
Οι φοιτητές σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούνται σήμερα σε κάποιο συλλογικό όργανο με τρόπο παραγωγικό και ωφέλιμο για τους ίδιους. Να θυμίσω πώς οι φοιτητικές παρατάξεις ούτε κοινά
εκλογικά αποτελέσματα δεν μπορούν να βγάλουν καθώς μπλοκάρουν την λειτουργία κεντρικής εφορευτικής επιτροπής εδώ και δεκαετίες.
Οι φοιτητές στην πλειοψηφία τους έχουν γυρίσει την πλάτη στις φοιτητικές εκλογές και τις παρατάξεις γιατί πολύ απλά δεν θέλουν να μπουν σε κανένα σύστημα συνδιαλλαγής με κανέναν κομματικό πάτρωνα.
Οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ανάγκη από ενιαίους φοιτητικούς συλλόγους, με εκπροσώπους που θα εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα εκπροσωπούν τους φοιτητές και όχι το κόμμα από το οποίο προέρχονται ή δίνουν αναφορά. Και επειδή στην Ελλάδα έχουμε μια ροπή το κόμμα να παρεισφρέει σε κάθε δημόσιο οργανισμό, θα πρέπει να υπάρξουν και ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε τα κόμματα να μείνουν έξω από τις πανεπιστημιακές αίθουσες.
Τραπεζάκια, αφίσες, συνθήματα, ανακοινώσεις, γενικές συνελεύσεις που παίρνουν αποφάσεις με 10 άτομα παρόντες για λογαριασμό όλης της σχολής, είναι εικόνες που θέλω να ξεχάσω. Όχι μόνο εγώ αλλά χιλιάδες απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων. Kαι ειδικά όσοι είχαμε την τεράστια τύχη να σπουδάσουμε στο εξωτερικό έχοντας πλέον ένα σοβαρό μέτρο σύγκρισης για το πώς πρέπει να λειτουργεί η πανεπιστημιακή κοινότητα.
Είναι καιρός να τελειώνουμε με το πανηγύρι των δήθεν φοιτητικών εκλογών και τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και τα ίδια τα Πανεπιστήμια να δουλέψουν για την πραγματική εκπροσώπηση των φοιτητών στα πανεπιστημιακά όργανα χωρίς κομματικές αναφορές και συνδικαλιστικές νοοτροπίες.
ΥΓ. Η χθεσινή συμμετοχή των φοιτητών στις φοιτητικές εκλογές κυμάνθηκε περίπου στις 35-40 χιλιάδες πανελλαδικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, την στιγμή που το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ μαζί έχουν πάνω από 140.000 φοιτητές. Αυτό το ποσοτικό στοιχείο είναι αρκετό για να καταδείξει την πλήρη απαξίωση των νέων ανθρώπων σε μια απαρχαιωμένη και μη αντιπροσωπευτική διαδικασία.
http://www.rizopoulospost.com/foithtikes-ekloges-metapoliteush-2/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...