Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Ο Μακρόν δηλώνει πως θα ηγηθεί της 'μάχης' για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

«Είμαι υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» δήλωσε αργά την Παρασκευή το βράδυ ο Εμανουέλ Μακρόν στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε, πριν την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στον γνωστό ιστότοπο Mediapart, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα ηγηθεί της «μάχης» για την επίτευξη αυτού του στόχου.  «Είμαι υπέρμαχος της αρχής για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους του σχεδίου και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γιατί; Επειδή το σύστημα τώρα είναι μη βιώσιμο. Για αυτό πρέπει να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας, να βρούμε μια συλλογική συμφωνία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι με κάθε τρόπο θα
πρέπει να φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
«Η μια επιλογή είναι να κάνουμε αυτό, η άλλη είναι να πάρουμε τη συλλογική απόφαση, να ηγηθούμε αυτού του αγώνα...», επισήμανε ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
«Θα ηγηθώ αυτού του αγώνα, καθώς πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο και θα αποκαταστήσει την συλλογική μας αξιοπιστία», δήλωσε.
Για τον επικρατέστερο – σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – νικητή του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα (για την Ελλάδα) να ξαναχτίσει μια σταθερή οικονομία, να σταθεροποιηθεί εντός του ευρώ, με το υπάρχον επίπεδο του χρέους».

Αν δεν τα καταφέρω, η Λεπέν θα είναι η επόμενη πρόεδρος

Σε μια αποκαλυπτική δήλωση προέβη άλλωστε Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις γαλλικές εκλογές. Όπως είπε σε διαδικτυακή του συνέντευξη στο Mediapart, ενδεχόμενη αποτυχία κατά τη διάρκεια της θητείας του σε οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, θα σημάνει την έλευση του Εθνικού Μετώπου στην εξουσία σε πέντε χρόνια από σήμερα.
Ο κεντρώος υποψήφιος που φαίνεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να επικρατεί με διαφορά 20 μονάδων της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, αναγνωρίζει πως η επόμενη πενταετία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο οικονομικό πεδίο. Όπως αναφέρει, η εντολή του λαού στο πρόσωπό του πρέπει να βελτιώσει τη γαλλική οικονομία και να ενισχύσει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στη χώρα. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε οι ακραίοι θα έρθουν στην εξουσία σε πέντε χρόνια. "Αν η μεσαία τάξη δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της στη συμφωνία που έχουμε διαρθρώσει, σε πέντε χρόνια η Γαλλία έχει τελειώσει" διαβεβαίωσε.
Όπως άλλωστε παραδέχτηκε, σε αυτή την αναμέτρηση το λεγόμενο "δημοκρατικό μέτωπο" απέναντι στην ακροδεξιά δεν πρόκειται να είναι τόσο μαζικό, όσο το 2002, όταν ο πατέρας της σημερινής υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν αναμετρώνταν με τον Ζακ Σιράκ. "Δεν θα εκλεγώ με τέτοια διαφορά όπως το 2002. Ωστόσο στόχος μου είναι να φέρω την πολιτική τομή που δεν ήρθε ποτέ, μετά από εκείνη την εκλογική αναμέτρηση" δήλωσε.
© image/jpeg

Το γαλλικό μοντέλο είναι το μόνο στα πλαίσια των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που δεν έχει ρυθμίσει το πρόβλημα της αυξημένης ανεργίας

"Αν αποτύχω στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη σε πέντε χρόνια. Και σε πέντε χρόνια, οι συνθήκες που θρέφουν το Εθνικό μέτωπο θα είναι πιο έντονες" ανέφερε και πρόσθεσε: "Για το λόγο αυτό πρέπει να κινηθώ γρήγορα και να παράγω αποτελέσματα. Το γαλλικό μοντέλο είναι το μόνο στα πλαίσια των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που δεν έχει ρυθμίσει το πρόβλημα της αυξημένης ανεργίας".
Σε αυτό το πλαίσιο, εγγράφεται πιθανότατα και η διαβεβαίωση του πως σε μια μελλοντική κυβέρνηση υπό την προεδρία του, θα υπάρχουν προσωπικότητες τόσο από την αριστερά, όσο και από τη δεξιά. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να επιστρέψει στα μονοπάτια του παλιού πολιτικού κατεστημένου. "Θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν έχουν αναλάβει ποτέ μέχρι σήμερα κάποιο αξίωμα" συμπληρώνει. Να θυμίσουμε πως μετά την προεδρική εκλογή, ξεκινά μια δύσκολη προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου, όπου ο Μακρόν φιλοδοξεί να πάρει επίσης ευρεία πλειοψηφία ώστε να μπορεί να προωθήσει το πρόγραμμά του.

Ήδη από σήμερα ξεκινούν να ψηφίζουν οι κάτοικοι των υπερπόντιων εδαφών και οι Γάλλοι του εξωτερικού

Εξάλλου, οι κάτοικοι των υπερπόντιων εδαφών της Γαλλίας και οι Γάλλοι του εξωτερικού δίνουν ήδη από σήμερα το εναρκτήριο λάκτισμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν πλέον να δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις ή δηλώσεις των δύο υποψηφίων μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, την Κυριακή στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας), οπότε θα γίνουν γνωστά και τα πρώτα αποτελέσματα.
Στις 12:00 (ώρα Γαλλίας, 13:00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσουν να ψηφίζουν οι κάτοικοι στο Σαν Πιερ-ε-Μικελόν, και μία ώρα αργότερα στη Γουιάνα. Στις Γαλλικές Αντίλλες η ψηφοφορία θα ξεκινήσεις στις 14:00 και στη Γαλλική Πολυνησία στις 20:00 (ώρες Γαλλίας).
Το βράδυ θα έρθει η σειρά των νησιών Ουόλις και Φουτούνα και στη συνέχεια της Νέας Καληδονίας. Τέλος την Κυριακή από τις 06:00 το πρωί ώρα Γαλλίας θα ανοίξουν οι κάλπες στη Ρεϊνιόν και στις 07:00 στη Μαγιότ.
Οι 1,3 εκατομμύρια Γάλλοι του εξωτερικού θα αρχίσουν επίσης να ψηφίζουν από σήμερα.
Στη μητροπολιτική Γαλλία τα 66.546 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν αύριο Κυριακή στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00, μία ώρα αργότερα απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις τα κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00, καθώς η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν.
Σε αυτές τις εκλογές παρατηρήθηκε ένα πρωτοφανές γεγονός: εξαιτίας της απουσίας υποψηφίων από τους Σοσιαλιστές και τους Ρεπουμπλικάνους στον δεύτερο γύρο οι δήμαρχοι δυσκολεύτηκαν να βρουν αρκετά μέλη για τις εφορευτικές επιτροπές και κάποιοι αναγκάστηκαν να ορίσουν στη θέση αυτή δημοτικούς υπαλλήλους.
Εξάλλου χθες το βράδυ, λίγα λεπτά πριν τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας διέρρευσαν και αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλά gigabyte εσωτερικών εγγράφων (μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λογιστικά έγγραφα και άλλα) της προεκλογικής ομάδας του Μακρόν. Ο ιστότοπος WikiLeaks διαβεβαιώνει ότι δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαρροή, η οποία πήρε ήδη το όνομα MacronLeaks.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...