Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Δημόσιο: Συμφωνία με τους θεσμούς για αξιολόγηση, κινητικότητα, συμβασιούχους

Στα βασικά σημεία της συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών βρίσκονται και οι αλλαγές στο Δημόσιο.
Η συμφωνία “προωθεί” αξιολόγηση και κινητικότητα ενώ από χθες έχει κλείσει και το θέμα των συμβασιούχων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, η οποία συμμετείχε στη μαραθώνια συνεδρίαση, κατάφερε να αναχαιτίσει και να ακυρώσει στο τέλος τις ακραίες απαιτήσεις μιας πλευράς των Θεσμών (και κυρίως από το ΔΝΤ) που απαιτούσαν την άμεση απομάκρυνση κάποιων χιλιάδων συμβασιούχων.
Ωστόσο γίνεται λόγος για «ταβάνι» καθώς ο αριθμός τους θα πρέπει σταδιακά να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο ο αριθμός  των συμβασιουχων ανερχόταν σε 72.765.

Πάντως, Από το «ταβάνι» εξαιρούνται οι συμβασιούχοι σε προσφυγικές υπηρεσίες, ΝΠΙΔ και Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου.
Ενίσχυση του ρόλου του ΑΣΕΠ και “ανοιχτή” διαδικασία
Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή να ενισχυθεί ο ρόλος του ΑΣΕΠ όσον αφορά στις διαδικασίες προσλήψεων και τις ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Ειδικότερα σύμφωνα με την εφημέριδα «Εθνος» για “τις δε συμβάσεις που λήγουν, ήτοι το σύνολο των ενδιαφερομένων, η στελέχωση θα γίνεται με βάση τους υπάρχοντες νόμους, η πρόσληψη ή η ανανέωση θα ακολουθεί τους κανόνες και τους διαγωνισμούς της Ανεξάρτητης Αρχής, δηλαδή του ΑΣΕΠ, και στο νόμο που θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο για τους συμβασιούχους θα τονίζεται η φράση «μέσω ΑΣΕΠ και από διαφανή ανταγωνιστική διαδικασία»”.
Οπως επισημαίνει η εφημερίδα “οι γνωρίζοντες παραπέμπουν σε μια «ανοιχτή διαδικασία», όπου θα μπορούν άπαντες να υποβάλουν αιτήσεις. Στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τα οποία είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους αντίστοιχους «πυρήνες» του Υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι, ο ίδιος «οδικός χάρτης» θα εφαρμόζεται και για τις συμβάσεις που έχουν λάβει παρατάσεις”.
Εξαίρεση των δικαστικών αποφάσεων από το 1 προς 3
Παράλληλα, κατά τις διαπραγματεύσει επισημοποιήθηκε ότι οι θέσεις συμβασιούχων που έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις και οι συμβάσεις τους μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, θα εξαιρούνται από τον κανόνα του 1 προς 4 (1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις) που ισχύει για φέτος και 1 προς 3 που θα ισχυσει για το 2018. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν οτι με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει μείωση των προσλήψεων που προγραμματίζονται για τους τομείς της Υγείας και της της Παιδείας.
Οροφή για συμβασιούχους και εξαιρέσεις
Συνοψίζοντας τη συμφωνία με τους δανειστές για το Δημόσιο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν:
  • Οι Θεσμοί δέχονται ότι δεν υπάρχει ζήτημα με τους συμβασιούχους του δημοσίου τομέα. Το μόνο που ζητούν είναι να υπάρχει μία “οροφή”, η οποία να εξασφαλίζει μία σταθερότητα της μισθολογικής δαπάνης. Δέχονται μάλιστα ως σημείο αναφοράς τον αριθμό των συμβασιούχων του 2016.
  • Επίσης δέχονται ρητές εξαιρέσεις από το ταβάνι στους συμβασιούχους σε ειδικές περιπτώσεις όπως το Προσφυγικό και οι φυσικές καταστροφές, τα ΝΠΙΔ κ.ά.
  • Επίσης υπήρξε αναγνώριση όλων των προσπαθειών της κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση (κινητικότητα, επιλογή προϊσταμένων, αξιολόγηση, καταπολέμηση γραφειοκρατίας κ.ά.).
http://www.aftodioikisi.gr/dimosio/dimosio-simfonia-tous-thesmous-gia-axiologisi-kinitikotita-simvasiouxous/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...