Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

«Λαδώνουμε για να περάσουμε τους μετανάστες στην Ελλάδα»

Μπορεί τα σύνορα να έχουν κλείσει εδώ και έναν χρόνο, ωστόσο οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να τους 'πουλάνε' ελπίδα με το... αζημίωτο.
Η περιοχή του Εβρου παραμένει, παρά τα συνεχή 'μπλόκα', μία από τις κύριες πύλες εισόδου στη χώρα, ενώ στον τραγικό απολογισμό θανάτων του 2017 ήδη έχουν καταγραφεί δύο νεκροί. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Μόνο για το α' τρίμηνο του 2017 οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε 69 διακινητές και συνέλαβαν παράλληλα 753 μη νόμιμους μετανάστες.  Οπως λέει στο 'Εθνος της Κυριακής' έμπειρος αστυνομικός που
υπηρετεί στον Εβρο 'παρόλο που τα μπλόκα είναι πάρα πολλά αρκετοί είναι εκείνοι που καταφέρνουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας. Οι έλεγχοι τα τελευταία χρόνια έχουν εντατικοποιηθεί κατά μήκος του ποταμού στην ελληνική πλευρά, όπου στήνονται μπλόκα με θερμικές κάμερες, καθώς η διακίνηση γίνεται τη νύχτα. Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής αριθμός των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα μας μέσω Εβρου, καθότι είναι αδύνατον να συλληφθούν όλοι, αφού έχουν βρει διάφορους τρόπους να ξεφεύγουν από τις Αρχές και φυσικά η φύση των συνόρων λειτουργεί υπέρ τους'.
Μία από τις κύριες δυσκολίες ελέγχου του ποταμού είναι η μεγάλη του έκταση. Ο περίφημος φράχτης στον Εβρο -μήκους 12,5 χιλιομέτρων- ναι μεν έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, ωστόσο βρίσκεται σε ένα κομμάτι όπου τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι χερσαία χωρίς να μεσολαβεί ο ποταμός.
'Αυτή η έκταση δεν είναι καθόλου μικρή (σ.σ.: Η συνολική λεκάνη απορροής του Εβρου έχει επιφάνεια 53.000 τ.χλμ. εκ των οποίων το 66,2% ανήκει στη Βουλγαρία, το 27,5% στην Τουρκία και το 6,3% στην Ελλάδα). Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αστυνομικός σε κάθε σημείο του ποταμού', εξηγεί η ίδια πηγή.
Οι ταρίφες
Οι όχθες του ποταμού από την ελληνική και την τουρκική πλευρά 'κρύβουν' καλά τις κινήσεις και τα μυστικά των διακινητών, υπό το πέπλο του απόλυτου σκοταδιού. Το 'Εθνος' κατάφερε να διεισδύσει σε ένα από τα κυκλώματα που με έδρα την Αθήνα διοργανώνει τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών από την Τουρκία στη χώρα μας. Στο ραντεβού μας εμφανίστηκε ο -κατά δήλωσή του- Αμπντούλ, παρουσία άλλων μελών του κυκλώματος. Η δική του ομάδα, όπως μας είπε, αναλαμβάνει κυρίως όσους έχουν ιρακινή ή συριακή υπηκοότητα, ενώ επιλέγουν ένα προς ένα τα άτομα που διακινούν. 'Ο κόσμος που μεταφέρουμε έρχεται από την Τουρκία. Πρώτα φτάνουν Κωνσταντινούπολη και από εκεί τους βάζουμε σε ένα αυτοκίνητο και τους πάμε στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα. Μετά τους περνάμε με μία μικρή βάρκα στον Εβρο στην ελληνική πλευρά. Ολα αυτά γίνονται νύχτα', αποκαλύπτει.
Σύμφωνα με τον Ιρακινό 'ντίλερ', που μιλά σπαστά ελληνικά και επίσης γνωρίζει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα, υπάρχουν πολλές επιλογές που προσφέρονται σε εκείνους που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα μας μέσω του ποταμού Εβρου. 'Κάθε δρόμος έχει διαφορετική τιμή. Ο φθηνός κοστίζει 1.000 ευρώ και τον επιλέγουν αυτοί που θα έρθουν με τα πόδια στα σύνορα και δεν έχουν λεφτά. Μπορεί να περπατάνε και τέσσερις και πέντε μέρες μέχρι να φτάσουν στο σημείο συνάντησης από την Κωνσταντινούπολη', σημειώνει, εξηγώντας ότι από εκεί και έπειτα είναι στο χέρι τους εάν θα καταφέρουν να προχωρήσουν προς την ενδοχώρα χωρίς να τους πιάσει η Αστυνομία. Με βάση τον Αμπντούλ μία άλλη επιλογή για εκείνους που διαθέτουν περισσότερα χρήματα είναι το πιο ακριβό 'πακέτο' που περιλαμβάνει τη μεταφορά με αυτοκίνητο από την Κωνσταντινούπολη, το 'εισιτήριο' για τη βάρκα με την οποία θα διασχίσουν τον Εβρο και τη 'θέση' τους σε όχημα που θα τους παραλάβει, λίγη ώρα αφότου φτάσουν στην ελληνική πλευρά, και θα τους μεταφέρει στην ενδοχώρα.
'Μόλις βγουν από τη βάρκα θα χρειαστεί να περπατήσουν κανένα δεκάλεπτο ή το πολύ μισή ώρα, για να πάνε στο μέρος όπου τους περιμένει αυτοκίνητο για να ταξιδεύσουν, ας πούμε, Θεσσαλονίκη. Αυτοί θα πληρώσουν από 2.000 μέχρι 2.500 ευρώ το άτομο', λέει σχετικά.
Συνεργασία με τις Αρχές
Οπως επισημαίνει οι 'δουλειές' αυτές δεν γνωρίζουν από εποχές, ενώ το κύκλωμα έχει βρει τρόπους να κινείται με τη συνεργασία 'δικών' του μέσα από τις τουρκικές και τις ελληνικές Αρχές. 'Και καλοκαίρι και χειμώνα περνάνε. Οι περισσότεροι, όμως, έρχονται το καλοκαίρι. Τη μέρα περνάνε ανάλογα από 20 μέχρι 100 ή και 200. Η Αστυνομία θα πιάσει μερικούς, αλλά όχι όλους. Και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ?λαδώνουμε?. Πολλές φορές στην Ελλάδα έχει Αστυνομία, αλλά οι δικοί μας ξέρουν πού είναι οι αστυνομικοί και έτσι τους πάνε σε άλλο σημείο', αποκαλύπτει, υπερηφανευόμενος ότι κανείς από όσους έχει μεταφέρει το κύκλωμά του παράνομα στη χώρα μας δεν έχει χάσει τη ζωή του. 'Αυτοί που πεθαίνουν είναι αυτοί που πάνε μόνοι τους', τονίζει.
Το 2017 στη μακρά λίστα των νεκρών που επιχείρησαν να περάσουν στη χώρα μας μέσω του ποταμού Εβρου προστέθηκαν δύο νεαροί άνδρες με τους θανάτους τους να καταγράφονται λίγες ημέρες μετά την έλευση του νέου έτους.
Οπως εξηγεί στο 'Εθνος' ο Παύλος Παυλίδης, ιατροδικαστής στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, 'τα συγγενικά πρόσωπα όσων ταξιδεύουν γνωρίζουν πότε και από ποιο σημείο του Εβρου περνάει ο δικός τους άνθρωπος, οπότε εάν δεν δώσει σημεία ζωής τον αναζητούν. Ο ένας εκ των δύο νεκρών αναγνωρίστηκε, ενώ ο άλλος παραμένει στα ψυγεία μας'.
Αιτίες θανάτου
Ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης υπολογίζει ότι στον ποταμό Εβρο έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους πάνω από 1.100 με 1.200 άτομα. Κύρια αιτία θανάτου αποτελεί ο πνιγμός. Μέχρι το 2008 η δεύτερη αιτία θανάτου ήταν οι νάρκες, που αφαιρέθηκαν, ενώ τη θέση τους έκτοτε κατέχει η υποθερμία.
ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ
'Τα πτώματα τα οποία βρίσκονται μέσα στον ποταμό και δεν βγαίνουν ποτέ είναι πολύ περισσότερα'
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Παύλο Παυλίδη, το μεγάλο πρόβλημα με τα θύματα του Εβρου είναι η ταυτοποίησή τους, καθώς πολλά πτώματα τα ξεβράζει ο ποταμός όταν ήδη βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης σήψης. Το 70% των νεκρών που έχουν ταυτοποιηθεί, αναγνωρίστηκαν από συγγενικά τους πρόσωπα στην Ευρώπη, που τους περίμεναν, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν ποτέ σε αυτούς...
Τι συμβαίνει, όμως, με τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και δεν τους αναζήτησε κανείς; 'Από όλους τους νεκρούς λαμβάνουμε δείγμα DNA το οποίο στέλνουμε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα. Εν συνεχεία σε όλα τα πτώματα δίνουμε ένα κοινό νούμερο για εμάς και την Αστυνομία και με αυτό το νούμερο τους θάβουμε.
'Θάβονται' στη λάσπη
Με αυτόν τον τρόπο και μετά από δέκα χρόνια να έρθει κάποιος συγγενής του, μπορούμε να του αποδώσουμε με κάθε σεβασμό το συγγενικό του πρόσωπο για να το θάψει στην πατρίδα του', σημειώνει ο Π. Παυλίδης.
Το 2016 στην περιοχή καταγράφηκαν οκτώ με δέκα θανατηφόρα περιστατικά. Ωστόσο, όπως μας εξηγεί ο ίδιος 'σε εμάς έρχονται μόνο τα περιστατικά που βρίσκονται από την ελληνική πλευρά.
Οσοι βρεθούν από την άλλη πλευρά πηγαίνουν στην Τουρκία. Από το 2000 και μετά στη δική μας πλευρά μόνο εγώ έχω εξετάσει γύρω στα 360 περιστατικά. Υποθέτω ότι τόσα είναι περίπου και από την άλλη πλευρά, αλλά τα πτώματα τα οποία είναι μέσα στον ποταμό Εβρο και δεν βγαίνουν ποτέ είναι πολύ περισσότερα'.
Αυτό, με βάση τον ιατροδικαστή, συμβαίνει καθώς ο συγκεκριμένος ποταμός είναι βαθύς και έχει πολλή λάσπη. 'Πολλοί από τους νεκρούς τρώγονται από τα ψάρια, όπου έχουμε τις λεγόμενες μεταθανάτιες κακώσεις.
Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι έχασαν οικείους τους, όταν οι βάρκες στις οποίες επενέβαιναν ανατράπηκαν, και αυτοί οι άνθρωποι δεν βρέθηκαν ποτέ. Υποθέτουμε ότι δεν τους έχει βγάλει στην επιφάνεια το ποτάμι'.
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...