Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας - Σαρωτική νίκη με 66% [photos&vids]

Με καταμετρημένο το σύνολο των  ψήφων, ο κεντρώος υποψήφιος συγκεντρώνει ποσοστό 66,06% έναντι 33,94% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. 
Το «φαινόμενο Μακρόν» κατάφερε να μπλοκάρει την άνοδο του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν, που σε ορισμένες δημοσκοπήσεις είχε αγγίξει ακόμη και το 40% δημιουργώντας έντονο προβληματισμό τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. 
Υψηλό ήταν, όμως, και το ποσοστό της αποχής που ξεπέρασε το 24,82%. Τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 2.934.724 και τα άκυρα 1.043.397 – αριθμοί ρεκόρ για προεδρικές
εκλογές. 
Η Μαρίν Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των exit polls. Όπως έγινε γνωστό, η ηγέτιδα του «Εθνικού Μετώπου» τηλεφώνησε στον Μακρόν και τον συνεχάρη για την νίκη του.
«Είχαν μια σύντομη και φιλική τηλεφωνική επικοινωνία» δήλωσαν άνθρωποι από το περιβάλλον του νέου προέδρου. 
Η ακροδεξιά, όμως, χαρακτήρισε ιστορικό το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα της. 
Μήνυμα ενότητας από τον Μακρόν 
Στις πρώτες του δηλώσεις προς τον γαλλικό λαό, ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να στείλει μήνυμα ενότητας και συμφιλίωσης. 
«Μια νέα σελίδα της ιστορίας μας ανοίγει σήμερα. Θέλω να είναι μια σελίδα ελπίδας και ανάκτησης αυτοπεποίθησης» είπε ο νέος Γάλλος πρόεδρος. 
«Ας αγαπήσουμε τη Γαλλία» είπε παράλληλα ο Μακρόν, παραδεχόμενος ότι η εκλογική αναμέτρηση δίχασε τη χώρα.  
Ο ίδιος τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις οικονομικές δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσει.
Αφού χαιρέτισε την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, σημείωσε ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι εξέφρασαν οι Γάλλοι.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας - Σαρωτική νίκη με 66% [photos&vids]
Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε, παράληλλα, ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.
«Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους» περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, τόνισε ο νέος πρόεδρος.
«Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία αλλά και την Ευρώπη» υπογράμμισε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει το έργο ανανέωσης από αύριο. 
«Φιέστα» το Λούβρο και πανηγυρισμοί στους δρόμους 
Ουρές είχαν σχηματιστεί έξω από το Λούβρο αρκετές ώρες πριν την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Εκατοντάδες υποστηρικτές του Μακρόν έσπευσαν στο μουσείο για να δώσουν το «παρών» στην μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας. 
Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας - Σαρωτική νίκη με 66% [photos&vids]
Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν όχι μόνο τη νίκη του Μακρόν αλλά και την ήττα του φόβου και της ακροδεξιάς.
Η γιορτινή αυτή ατμόσφαιρα, με τις κόρνες των αυτοκινήτων και τα τραγούδια, ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τους χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες που περιπολούσαν τους δρόμους του Παρισιού με το δάχτυλο στη σκανδάλη. 
Ο αουτσάιντερ που έγινε πρόεδρος 
Η νίκη του Μακρόν αποτελεί «χαστούκι» για τα δύο μεγάλα κόμματα της Γαλλίας -τους σοσιαλιστές και τους συντηρητικούς-, που υπέστησαν βαριά ήττα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. 
Και αυτό γιατί ο πρώην τραπεζίτης δεν είχε ποτέ εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα ενώ το κόμμα του «Εμπρός» ιδρύθηκε πριν από μόλις έναν χρόνο. 
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας 
Ο επόμενος πρόεδρος της 5ης γαλλικής δημοκρατίας –και ο πιο νέος στην ιστορία της- γεννήθηκε στις 21 Δεκέμβρη του 1977 στην πρωτεύουσα της Πικαρδίας, Αμιέν, από ένα καθηγητή Νευρολογίας και μία παιδίατρο, σύμβουλο στην τοπική Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης. 
Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας - Σαρωτική νίκη με 66% [photos&vids]
Η γυναίκα που τον στιγμάτισε όμως ήταν η γιαγιά του, διευθύντρια σε ένα σχολείο της περιοχής, ταπεινής καταγωγής,  στην οποία -όπως εξομολογείται στο βιβλίο του «Επανάσταση» οφείλει όχι μόνο τις αριστερές του καταβολές, αλλά και την εργασιομανία του. Κοντά της έτρεχε κάθε απόγευμα μετά το σχολείο για να περάσουν ατελείωτες ώρες μαζί, μελετώντας γραμματική, ιστορία, γεωγραφία και έμαθε να «ξεκοκκαλίζει» αργότερα όλα τα έργα των κλασικών. 
Το 1995 ο Μακρόν γνώρισε την Μπριζίτ Τρονιέ, την γυναίκα-σταθμό της ζωής του. Η Τρονιέ δίδασκε γαλλικά και θέατρο στο σχολείο του και εκείνη την εποχή ήταν παντρεμένη με τον τραπεζίτη Αντρέ Λουί Οζιέρ. 
Στις πρόβες για το θεατρικό «Ο Ιάκωβος και ο Αφέντης του» του Μιλαν Κούντερα συναντήθηκαν για πρώτη φορά και μαγνητίστηκαν. «Είχε μια τρομερή επιρροή πάνω μου», εξομολογήθηκε η ίδια αργότερα στο Paris Match και ένα μίνι σκάνδαλο είχε ήδη ξεσπάσει στην τοπική κοινωνία που τον ανάγκασε να φύγει για να τελειώσει το σχολείο στο Παρίσι.
Ο Μακρόν, όμως, είχε υποσχεθεί στην Τρονιέ ότι θα επιστρέψει για να την παντρευτεί. 
Το 2007, δύο περίπου χρόνια μετά το διαζύγιό της  η 54χρονη Μπριζίτ και ο 29χρονος Εμανουέλ παντρεύτηκαν στην πόλη Τουκέ και έκαναν τον κόσμο να σωπάσει, όπως είχε πει εκείνος, ευχαριστώντας παράλληλα τους οικείους τους που δέχθηκαν μία αγάπη «όχι τόσο συνηθισμένη, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι όχι απόλυτα φυσιολογικό, αν και απεχθάνομαι αυτή τη λέξη, αλλά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που υπάρχει»
http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/o_emanouel_makron_einai_o_neos_proedros_tis_gallias_sarotiki_niki_me_66_photos_vids-65137321/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...