Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Bloomberg: Σενάριο συμβιβασμού - Το 2019 περικοπές σε συντάξεις, το 2020 αφορολόγητο

Σενάριο συμβιβασμού για συντάξεις και φορολογικό ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται πως προωθείται τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Το σενάριο προβλέπει τη μεταφορά των περικοπών στις συντάξεις το 2019 και της μείωσης του αφορολόγητου στο 2020, ωστόσο αυτό θα ισχύει μόνο στην περίπτωση που οι στόχοι θα υλοποιηθούν, διαφορετικά θα εφαρμοστούν οι περικοπές όλες μαζί το 2019. Στο σενάριο εξετάζεται να γίνουν οι περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και αυτές που σχετίζονται με το αφορολόγητο όριο, επίσης 1% του ΑΕΠ, να μεταφερθούν για το 2020.      Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα φορολογικά μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για το 2020 θα μεταφερθούν ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, αν οι προβλέψεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2018 δείξουν ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει το
όριο του 3,5% που τίθεται για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στο 1,8 δισ. οι περικοπές στις συντάξεις
Στο «βωμό» της αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,7% και της επίτευξης πλεονασμάτων 1,75% για το 2017 και 3,5% το 2018, θυσιάζονται οι συντάξεις και το αφορολόγητο, με συζητήσεις για περικοπές της τάξης των 1,8 δις. ευρώ. Ωστόσο, αν εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγηση, τα δεδομένα θα ανατραπούν.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι διαδικασίες για να επιτευχθεί συμφωνία δεν θα είναι απλές, αφού οι δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειές του.
Το Bloomberg σημειώνει ότι το ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις θεωρεί ως κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. 
βράδυ μεταξύ των ίδιων παικτών, θα φανεί κατά πόσο αυτός ο συμβιβασμός έχει την πολιτική έγκριση όλων των πλευρών για να πάει στο Eurogroup της Παρασκευής. Στόχος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Νάισελμπλουμ, δεν είναι άλλος από το να μπορέσει να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα, μία «πολιτική συμφωνία» που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αμέσως μετά, σημείωνε η ίδια πηγή.
http://www.topontiki.gr/article/215317/bloomberg-senario-symvivasmoy-2019-perikopes-se-syntaxeis-2020-aforologito

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...