Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Α. Τσίπρας: Αν δεν δοθεί λύση για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα

Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, σε περίπτωση που δεν δοθεί λύση για το χρέος, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που σημείωσε πως τα μέτρα θα ψηφιστούν για να πάρουμε λύση για το χρέος. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το πλεόνασμα που ανακοινώθηκε είναι 42 φορές μεγαλύτερο από ό,τι προέβλεπε το ΔΝΤ. «Το Ταμείο μας ζητούσε 42 φορές περισσότερα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Τσίπρας επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξολοκλήρου στην πλευρά των δανειστών και ιδιαίτερα στις διαφωνίες Βερολίνου και ΔΝΤ, για τους οποίους είπε ότι
«ήθελαν να βάλουν στη μέση την Ελλάδα».
Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωσή του «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι χάρη σε αυτή τη στάση «για πρώτη φορά είχαμε μία διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός», μία συμφωνία που, όπως είπε, έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. «Όση είναι η επιβάρυνση, τόση θα είναι και η ελάφρυνση» επανέλαβε, σημειώνοντας ότι τα λεγόμενα αντίμετρα δεν πρέπει να υποβαθμίζονται διότι «έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους».
«Ήθελαν να μας ρίξουν την ευθύνη για την αποτυχία συμβιβασμού» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι αυτή η συμφωνία είναι η πιο κρίσιμη, γιατί είναι συνολική, περιέχει δηλαδή και το ζήτημα του χρέους. «Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα ψηφιστούν για να πάρουμε τη λύση για το χρέος. Αν δεν δοθεί η λύση για το χρέος τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν. Μία κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που έχει ψηφίσει», δήλωσε και σημείωσε: «Αυτά τα μέτρα είναι εξιτήριο από το πρόγραμμα».
Σχετικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και για το εάν η Ελλάδα είναι καλό να υπεραποδίδει ως προς τους στόχους, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «είναι προφανές ότι πρέπει να είμαστε εντός των στόχων και αποδείξαμε ότι μπορούμε». Το μέγεθος του πλεονάσματος οφείλεται στο ότι «έχει μπει κόφτης σε μίζες, ρεμούλα και φοροδιαφυγή», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε»
Αναφερόμενος στη γερμανική στάση σε σχέση με τον Ελλάδα χαρακτήρισε τον Β. Σόιμπλε ως «σοβαρό αντίπαλο», ενώ, μιλώντας για την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε: «Πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην πολιτική που επέβαλλε στην Ευρώπη. Σε προσωπικό επίπεδο όμως όταν γνωρίζεις και μιλάς με κάποιον, τολμώ να το πω ότι έχει συναίσθηση και είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση».
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις συμφωνίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι «πήραμε υψηλά τιμήματα στις αποκρατικοποιήσεις», ενώ ειδικότερα για τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, επισήμανε πως «εάν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους».
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, σημείωσε πως «άλλο πράγμα να πουλάς τη δυνατότητα να έχει ο άλλος την υπηρεσία και άλλο να πουλάς τα δίκτυα» και πρόσθεσε: «Διασφαλίσαμε να αποτρέψουμε την πώληση της μικρής ΔΕΗ»

Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη, σε ανακοίνωσή της η ΝΔ ανέφερε πως «ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα», σημειώνοντας ότι η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 «ήταν μία θλιβερή απολογία, γεμάτη ψέματα, αλαζονεία και κυνισμό, από έναν εκνευρισμένο Πρωθυπουργό που έδειξε την πολιτική του γύμνια».
«Καμία επαφή με την αλήθεια. Έφτασε στο σημείο να πει ότι οι εταίροι του ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Δηλαδή μέτρα συνολικού ύψους 151,2 δις!», πρόσθεσε η Ν.Δ.
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας δεν έδειξε «καμία ενοχή για τη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έγινε ποτέ σε βάρος των Ελλήνων. Καμία ειλικρίνεια για το τέταρτο μνημόνιο που φέρνει με τα πιο σκληρά μέτρα, με κόψιμο των συντάξεων και του αφορολόγητου. Καμία μεταμέλεια για τα εμπόδια που έβαλε και ως αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση στην πραγματοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων. Καμία αυτοκριτική για τις τραγικές του ευθύνες».
«Μόνο θράσος και αλαζονεία ότι οι Έλληνες δεν κάνουν διαδηλώσεις εναντίον του», συνέχισε η Ν.Δ., καλώντας τον Πρωθυπουργό «να μην προκαλεί τον ελληνικό λαό».
«Οι αγανακτισμένοι του χθες, που έγιναν μετακλητοί του υπάλληλοι, είναι οι μόνοι που τον ανέχονται. Γιατί ο κ. Τσίπρας ζει στο δικό του κόσμο: ‘ΣΥΡΙΖΑ εξουσία, πάση θυσία’», κατέληξε η Νέα Δημοκρατία.
Την ίδια στιγμή, το Ποτάμι καταλόγισε καταιγισμό ψεμάτων στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «από τον αποψινό καταιγισμό ψεμάτων του κ.Τσίπρα σταχυολογούμε τα τέσσερα καλύτερα»:
- «Το ΔΝΤ, λέει, μας ζητούσε τον Οκτωβριο 42 φορές περισσότερα μέτρα. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει μέτρα 3,6 δισ., τότε το ΔΝΤ σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ζητούσε μέτρα 151,2 δισ.!»
- «Το ‘ούτε 1 ευρώ μέτρα’ το είχαν, λέει, καταλάβει και αυτό λάθος οι Έλληνες, όπως και το ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα αν δεν υπάρχει ρύθμιση για το χρέος. Τώρα, λέει, ότι θα ψηφίσει τα μέτρα και αν στη συνέχεια δεν πάρει τη ρύθμιση δεν θα τα εφαρμόσει! Αλλά στο μεταξύ αφού θα έχουν ψηφιστεί θα εφαρμόζονται».
- «Το γεγονός, λέει, ότι δεν γίνονται διαδηλώσεις οφείλεται στην κοινωνική κατανόηση της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Το ότι όλοι αυτοί που είχαν στήσει τραπεζάκια στο Σύνταγμα είναι σήμερα υπουργοί και οι ομαδάρχες τους είναι πλέον κρατικοί υπάλληλοι έμεινε ασχολίαστο από τον Πρωθυπουργό».
- «Οι ιδιωτικοποιήσεις έγιναν, λέει, επειδή οι υπουργοί του πέτυχαν υψηλά τιμήματα, όταν είναι γνωστό ότι αεροδρόμια, Ελληνικό και λιμάνι του Πειραιά δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση στις παλιές τιμές. Και βέβαια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε για 45 εκατ. όταν ο κ. Σταθάκης μιλούσε για 300 εκατ., και ο ΟΛΘ πουλήθηκε για 232 εκατ. όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ξεπούλημα τις προσφορές των 419 εκατ.»
Σύμφωνα με το Ποτάμι, «η ‘μαντάμ Μέρκελ’ πρέπει να είναι πανευτυχής από την αποψινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα. Επιτέλους για πρώτη φορά άκουσε δημοσίως τόσα καλά λόγια από Έλληνα πολιτικό».
«Την ημέρα που η κυβέρνηση ξεκινά τις συζητήσεις με το κουαρτέτο για ένα νέο σκληρό πακέτο σε βάρος μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και συνταξιούχων, μόνο οργή προκαλούν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την επιτυχία των ‘ματωμένων πλεονασμάτων’, καθώς και για τα νέα μέτρα που πρέπει να υποστεί ο λαός ως δήθεν εξιτήριο από τα ‘προγράμματα’». Με τον τρόπο αυτό σχολίασε το ΚΚΕ τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα, και σημείωσε: «Ο Πρωθυπουργός μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπέρα: Παραδέχτηκε σαφώς ότι τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, καθώς κι ότι η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνο το τρέχον πρόγραμμα, αλλά μια συνολικότερη συμφωνία, στην ουσία ένα νέο μνημόνιο, στο όνομα της ρύθμισης του χρέους».
Το συμπέρασμα, κατά το ΚΚΕ, είναι ένα και ξεκάθαρο: «Ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, τις επενδύσεις του, την έξοδο στις αγορές, συνολικά γι’ αυτόν τον βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης, τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπηρετεί με μεγάλη συνέπεια».
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ τόνισε πως, στη συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας «και πάλι προσπάθησε να εξαπατήσει τους πολίτες. Θα ψηφίσουμε μας είπε τα μέτρα, αλλά αν δεν μας δώσουν λύση στο χρέος, θα τα πάρουμε πίσω. Του θυμίζουμε μόνο ότι ‘μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται’».
https://www.eklogika.gr/news/A-Tsipras-An-den-dothei-l%CF%85sh-gia-to-xreos-den-tha-efarmosto%CF%85n-ta-metra-25-04-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...