Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Πρωτογενές έλλειμμα για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

Πρωτογενές έλλειμμα 295 εκατ. ευρώ εμφανίζει φέτος ο προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε ταμειακή βάση, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,85 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά έρχονται σε αντίθεση με στοιχεία τα οποία παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού κατά το α' τρίμηνο φέτος διαμορφώθηκε αρκετά πάνω από τους στόχους, κλείνοντας στο 1,068 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν για πλεόνασμα 992 εκατ. ευρώ (δείτε εδώ).  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης
παρουσίασε έλλειμμα 251 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 524 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Ιδιαίτερα το Μάρτιο το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 763 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί το Μάρτιο του 2016.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου στα 10,718 δισ. ευρώ από 10,893 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 432 εκατ. ευρώ που αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 12,913 δισ. ευρώ, από 11,708 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2016.
Σημειώνεται ότι στα έσοδα του τριμήνου περιλαμβάνονται περίπου 2 δισ. ευρώ που αφορούν μεταφορά από το ΤΧΣ (έσοδα Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από την πώληση της Finansbank) για την αποπληρωμή δανείου προς τον ΕΜΣ.
https://www.eklogika.gr/news/Prwtogenes-elleimma-gia-to-prwto-trimhno-deixnoun-ta-stoixeia-ths-TtE-20-04-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...