Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Σε δύσκολη τροχιά οι σχέσεις Βερολίνου - ΗΠΑ

Δύσκολος προμηνύεται ο δρόμος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, μετά την εκλογή Τραμπ. Η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με την Γερμανίδα καγκελάριο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Το Σάββατο οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο, σε μία συνάντηση που μπορεί να χαρακτηρισθεί μία από τις πιο άβολες συναντήσεις πολιτικών αρχηγώνΑπό τη μια μεριά, τα χαμόγελα και οι αβρότητες περίσσευαν κατά την υποδοχή της κ. Μέρκελ. Για να ανατραπούν λίγες ώρες αργότερα. Η ατζέντα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ενίσχυση του ΝΑΤΟ, καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και το διεθνές εμπόριο.   Η συνάντηση κύλησε ομαλά μέχρι την ώρα του αποχαιρετισμού. Οι
δύο ηγέτες στράφηκαν προς τις κάμερες, για την καθιερωμένη φωτογραφία. Οι φωτορεπόρτερ ζητούν χειραψία. Η Γερμανίδα καγκελάριος γυρνά προς τον Αμερικανό πρόεδρο και τον ρωτάει αν θέλει να δώσουν τα χέρια. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απαντά ποτέ και η Άνγκελα Μέρκελ, με μία έκφραση απορίας, γυρνά ξανά προς τους φωτογράφους.
Σίγουρα υπάρχει η πιθανότητα ο Αμερικανός πρόεδρος να μην άκουσε καν την κ. Μέρκελ, δεδομένης της φασαρίας που επικρατούσε στο δωμάτιο. Όμως εάν είχε στρέψει έστω ένα δευτερόλεπτο τα μάτια του προς τη συνομιλήτριά του αντί να κοιτά αποκλειστικά τους φωτογράφους, θα είχε σίγουρα αντιληφθεί την προσπάθειά της να του μιλήσει.
Την επομένη, και ενώ τα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αρχίσει να σχολιάζουν τις παράξενες στιγμές της συνάντησης, ο Ντόναλντ Τραμπ σπεύδει να τοποθετηθεί μέσω twitter για τη συνάντηση: «Παρά τα όσα περιμένατε από την πλευρά των ΠΛΑΣΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Είχα μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ συνάντηση με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ», σχολίασε.
Στη συνέχεια όμως, ο Τραμπ κάνει στροφή 180 μοιρών,εξαπολύωντας επίθεση κατά της Γερμανίας, με αφορμή «τεράστια» χρέη της χώρας προς το ΝΑΤΟ: «Παρ' όλα αυτά, η Γερμανία οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά στο ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πληρωθούν περισσότερα για την πολύ ισχυρή και πολύ δαπανηρή άμυνα που παρέχουν στη Γερμανία!».
Σημειώνεται πως η Άνγκελα Μέρκελ είχε διαβεβαιώσει τον Τραμπ πως η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 2% του ΑΕΠ της κατά την πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο που είχαν την προηγουμένη.
«Δεσμευόμαστε σήμερα σε αυτό τον στόχο του 2% (του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - ΑΕΠ) έως το 2024», δήλωσε χαρακτηριστικά στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.
Οι συμβολισμοί της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών είναι τουλάχιστον ανησυχητικοί. Η περιφρόνηση του Τραμπ απέναντι στη συνομιλήτριά του κατέστη σαφής. Σαφής κατέστη και η πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει όλα τα πεπραγμένα της συνάντησής τους την επομένη ακριβώς ημέρα, μέσω τoυ προσφιλούς, στον Αμερικανό πρόεδρο, Twitter.
Η συμπεριφορά του απέναντι στην εκπρόσωπο της Γερμανίας, μίας κυρίαρχης φωνής εντός της Ε.Ε., είναι σίγουρα προάγγελος κακών για τη σχέση ΗΠΑ-Ε.Ε. 
Φαίνεται πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων διεθνών δυνάμεων έχει μπει σε πολύ δύσκολη τροχία. Κι αν αυτό κάνει τα στελέχη της Ένωσης να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δεν μοιάζει να ανησυχεί καθόλου τον Αμερικανό πρόεδρο.
http://www.kathimerini.gr/901293/article/epikairothta/kosmos/se-dyskolh-troxia-oi-sxeseis-verolinoy---hpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...