Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Ελεύθερη από χρήματα ζωή

Ποιος δεν ονειρεύεται να ζήσει χωρίς χρήματα; Δεν είναι φυσικά και τόσο απλό στη σημερινή κοινωνία. Αλλά μπορείς σίγουρα να γίνεσαι βαθμιαία πιο ανεξάρτητος και ελεύθερος από το χρήμα.
Τι σε συνδέει με τα χρήματα;
Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να σκεφτείς τι σε συνδέει με το χρήμα. Στα πλαίσια του Κινήματος για την Αποανάπτυξη, σε πάνω από 100 πρότζεκτς του Δικτύου Δράσης living utopia(ζώντας την ουτοπία: http://livingutopia.org/) στην Ευρώπη, οι απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτό το ερώτημα ήταν: δύναμη, εργασία, δουλεία, εκμετάλλευση και καπιταλισμός από τη μία και
ενεργειακό ισοζύγιο, δυνατότητα, ανεξαρτησία και ελευθερία από την άλλη. Ήταν σαφές κάθε φορά ότι η πρώτη πλευρά επικρατούσε. Το χρήμα φαίνεται να υπονοείται σαν ένας αρνητικός όρος. Αλλά γιατί; Είναι το χρήμα πραγματικά κακό;
Είναι άσχημο πράγμα το χρήμα;
Αυτό θα ήταν πάρα πολύ απλοποιημένο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το χρήμα δεν είναι το πιο ιδανικό από όλα τα μέσα που χρησιμοποιούμε, αλλά αυτό καθαυτό κακό, δεν είναι. Ένας μάλλον κρυμμένος, αλλά τόσο σημαντικός λόγος για παράδειγμα, είναι ότι το χρήμα πάντα συνοδεύεται από την αρχή της απόδοσης και ανταπόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι το χρήμα, για να μπορείς να καλύψεις τις βασικές ανάγκες σου. Θα πρέπει να κάνεις κάτι, ώστε να μπορείς να το εξασφαλίσεις. Συχνά, αυτή η απαραίτητη για να αποκτήσεις το χρήμα δραστηριότητα, καθορίζεται από κάποιους άλλους και δε σου φέρνει ούτε ευχαρίστηση ή χαρά, ούτε έχει νόημα για σένα. Είσαι εξαρτημένος από τα χρήματα! Ποιος δεν θα ήθελε να είναι ανεξάρτητος από αυτά, ή τουλάχιστον να ζει όσο γίνεται πιο ελεύθερος από τα χρήματα;
Τι θα έκανες αν τα χρήματα δεν έπαιζαν κανένα ρόλο;
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάθε ανθρώπινο ον θέλει να αναπτυχθεί ελεύθερα, ώστε να μοιράζεται τα ταλέντα του με την κοινότητά του. Έτσι, το ερώτημα είναι: Τι θα έκανες αν τα χρήματα δεν έπαιζαν κανένα ρόλο σε αυτό; Το living utopia έχει ξεκινήσει για το ερώτημα αυτό μια καμπάνια στο Internet. Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες απάντησαν στο παραπάνω ερώτημα με το «να ζήσω περισσότερο»!
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν σήμερα για διαφορετικούς λόγους να ζήσουν με λίγα ή χωρίς καθόλου χρήματα. Αυτό που οδηγεί ωστόσο τους ανθρώπους στην Ευρώπη σε μια χωρίς χρήματα ζωή, δεν είναι η ρομαντική λαχτάρα για τη φτώχεια ή τον ασκητισμό. Ένας λόγος που επιλέγουν την αχρήματη διαβίωση και τη μη μισθωτή εργασία, είναι η αντίληψη της εργασίας σαν αρνητικός παράγοντας για την υγεία ή το περιβάλλον. Ένας άλλος λόγος είναι η επιθυμία για ανεξαρτησία, επειδή η εξάρτηση από τα χρήματα δημιουργεί μια συνάρτηση της εργασίας και των εργοδοτών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δράση και ο τρόπος αυτός ζωής, μπορεί να γίνει κατανοητός ως κριτική της κοινωνία της αφθονίας.
Το χρήμα είναι το κέντρο της ζωής μας
Ακόμη και τα παιδικά τραγούδια μας το επισημαίνουν επίμονα: «Χρήματα, χρήματα, χρήματα, πως πληρώνει ο κόσμος; Όταν κάτι μου αρέσει, χρειάζομαι κάποια χρήματα!»
Η εστίαση στο χρήμα στην καθημερινή ζωή απαιτεί πολλή ενέργεια. Κάθε κοινωνική αλληλεπίδραση φαίνεται ότι προσδιορίζεται από αυτό. Ταυτιζόμαστε όλο και πιο συχνά με τους κλασικούς ρόλους του πωλητή-τριας και καταναλωτή-τριας, όπου το χρήμα είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων. Όσο συμβαίνει αυτό, δεν μπορεί να αναδυθεί καμία δίκαιη κοινωνία. Η ιδέα αυτή προϋπήρξε επίσης στο διάσημο έργο «Ουτοπία», του Thomas More
Η οικονομιοποίηση και έτσι η αποφασιστική αρχή της απόδοσης και ανταπόδοσης αφορά επίσης όλο και περισσότερο και τις οικογενειακές και τις φιλικές σχέσεις.
Γιατί θα έπρεπε να γίνουμε όλο και πιο ελεύθεροι από το χρήμα;
Όποιος ζει πιο ελεύθερος από το χρήμα, και έτσι πιο ανεξάρτητος από την μισθωτή εργασία, μπορεί να αναπτυχθεί πιο ελεύθερα και να ανακαλύψει καλύτερα τα ταλέντα του. Είναι μεγάλη χαρά να μοιράζεσαι τις ικανότητές σου με την κοινότητα. Φυσικά δεν μπορούμε να δομήσουμε ολόκληρη την κοινωνία και την οικονομία μας, εν μία νυκτί, χωρίς χρήματα. Το όλο ζήτημα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Με κοινούς χώρους συμμετοχής σε δραστηριότητες, είναι δυνατόν να παρακινηθούν οι άνθρωποι να απαλλαγούν, όσο γίνεται περισσότερο, από τα χρήματα και τη μισθωτή εργασία.
Τρία βήματα για μια πιο ελεύθερη από το χρήμα ζωή
Το living utopia κάνει μια καμπάνια στο Internet για μια ελεύθερη από χρήματα ζωή( geldfreier leben  http://geldfreierleben.de/). Το θέμα δεν είναι να δημιουργηθεί ένας έτοιμος οδηγός επιβίωσης, με τον οποίο να μπορεί να μάθει κανείς γρήγορα, πώς να ζήσει χωρίς χρήματα. Αντίθετα, αυτό που θέλει το Δίκτυο είναι να μοιραστούν οι εμπειρίες των πρωταγωνιστών αυτής της κατεύθυνσης στους τομείς της φιλοσοφίας, της πρακτικής και των αλλαγών προοπτικής:
  1. Τι χρειάζομαι πραγματικά;
    Ο μέσος Γερμανός π.χ. κατέχει 10.000 πράγματα. Αυτά είναι πάρα πολλά και οδηγούν σε απίστευτη υπερένταση και υπερκόπωση(δεν έχει ούτε τον χρόνο να τα χρησιμοποιήσει, ούτε τον χώρο να τα αποθηκεύσει). Μάλλον θα ζούσε καλύτερα κατέχοντας λιγότερα πράγματα. Η εμπειρία των πρωτοπόρων της αποανάπτυξης νέων γερμανών, δείχνει ότι όταν μειώσει κανείς σε τέτοιο βαθμό τα πράγματά του, ώστε ολόκληρη η περιουσία του να χωρά σε ένα σακίδιο, τότε αισθάνεται μια μεγάλη ανακούφιση και απελευθέρωση. Φυσικά δεν χρειάζεται να είναι τόσο ριζοσπάστης κανείς, αλλά  λίγη αποτοξίνωση κάνει σίγουρα καλό - και σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τα ξεδιαλεγμένα και αχρείαστα σε σας πράγματα, τώρα. Και εδώ ερχόμαστε στο επόμενο σημείο.
  2. Ουσιαστική χρήση των υπαρχόντων μας!Κάποιοι αριθμοί για να πάρουμε μια ιδέα για την απίστευτη αφθονία π.χ. στη Γερμανία:
• το 50% όλων των τροφίμων πετιούνται.
• ο μέσος Γερμανός καταναλώνει 55 ενδύματα το χρόνο.
• Υπάρχουν πολλές αχρησιμοποίητες κατοικίες - 1,8 εκατ διαμερίσματα μένουν άδεια.
• Κάθε ένα από τα 52 εκατομμύρια αυτοκίνητα κινείται με 1,3 άτομα μια ώρα την ημέρα.
  1. Γίνετε δημιουργικοί και δικτυωθείτε!
    Die Projekte, die versuchen die vorhandenen Ressourcen zu teilen, werden immer mehr und bekannter. Auch hier möchte ich nur ein paar Initiativen nennen, um deren Potential aufzuzeigen: Τα πρότζεκτς που προσπαθούν να μοιράσουν τους διαθέσιμους πόρους, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στη γερμανική νεολαία. Παρακάτω μερικές πρωτοβουλίες για να δειχθούν οι δυνατότητές τους:
• foodsharing:  Μοιράσου τα τρόφιμα, αντί να τα πετάς.
• Πάρτυ χαρίσματος ρούχων, καταστήματα δωρεών και διαδικτυακά συνδεδεμένες ομάδες όπως „free you stuff“(«απελευθερώσου, απελευθέρωσε τα πράγματα») .
• Δώσε και πάρε σπίτι: Αν έχετε αχρησιμοποίητους χώρους ή θέλετε να μοιραστείτε τους χώρους σας με άλλους ανθρώπους.
• Κοινή χρήση των αυτοκινήτων μέσω του Carsharing ή ωτοστόπ.
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/eleytheri-apo-xrimata-zoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...