Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Πώς βλέπουν τα ευρωπαϊκά κόμματα το μέλλον της Ευρώπης των «27»

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καλωσόρισε τις προτάσεις της Επιτροπής, τονίζοντας ωστόσο πως κανένα από τα σενάρια που παρουσιάστηκαν «δεν είναι απολύτως αποδεκτό». Οι Ευρωπαίοι κεντροδεξιοί προτάσσουν την επιλογή συνδυασμού των σεναρίων της Επιτροπής προκειμένου να «ευθυγραμμιστούν» οι προσδοκίες όλων. Επίσης, το ΕΛΚ υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι ηγέτες της Ευρώπης να κατηγορούν την ΕΕ για πράγματα τα οποία δεν μπορεί να κάνει, ενώ σημειώνει πως στη συζήτηση πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες.
Το Κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών από την πλευρά του δήλωσε «απογοητευμένο» από τις εναλλακτικές προτάσεις της Επιτροπής, καθώς δεν αποτελούν ένα «ξεκάθαρο
πρόγραμμα για την Ευρώπη». Για τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες το μόνο βιώσιμο σενάριο είναι το πέμπτο, δηλαδή αυτό που προωθεί την όλο και περισσότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, με επίκεντρο μεταξύ άλλων, τον κοινωνικό πυλώνα των δικαιωμάτων, την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, την πράσινη ανάπτυξη και τον κοινό ευρωπαϊκό στρατό.
Το Κόμμα Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών απέρριψε το πέμπτο σενάριο ως «ξεπερασμένο», σημειώνοντας πως οι διαδοχικές κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ απέδειξαν την ανάγκη ευελιξίας. Ως εκ τούτου οι Συντηρητικοί δήλωσαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν περισσότερο το τέταρτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι αρμοδιότητες σε κοινοτικό επίπεδο είναι λιγότερες αλλά πιο αποτελεσματικές, παρέχοντας την «ελευθερία» στα κράτη-μέλη να συνεργάζονται ή να αποχωρούν από συμφωνίες εφόσον το επιθυμούν.
http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/pos_blepoun_ta_europaika_kommata_to_mellon_tis_europis_ton_27-65021282/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...