Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Αμφισβητεί τα στοιχεία του ΣΕΒ για την οικονομία το υπουργείο Οικονομίας

Τη διαφωνία του στους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για την πορεία της οικονομίας, εκφράζει το υπουργείο Οικονομίας, με αφορμή το χθεσινό δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Συνδέσμου, στο οποίο γινόταν λόγος για το παράδοξο της μείωσης του εισοδήματος και της αύξησης της κατανάλωσης και εκφραζόταν ανησυχία για τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης το 2017.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ το υπουργείο σημειώνει ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, δείχνουν βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, «στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας το 2017, στηρίζεται πρωτίστως στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών και δευτερευόντως στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, «κάτι που μακροχρονίως σχετίζεται με την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας, στο οποίο υποθέτουμε πως ο ΣΕΒ συμφωνεί».
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας υπενθυμίζει ότι στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική Οικονομία, με τίτλο «Οικονομικά παράδοξα: Μείωση εισοδήματος-αύξηση κατανάλωσης στο 3ο τρίμηνο 2016», ο ΣΕΒ αποδίδει την απόκλιση κατανάλωσης-εισοδήματος και την ταυτόχρονη αύξηση της αρνητικής αποταμίευσης στο γ' τρίμηνο 2016, στα εξής:
- στη μείωση των ρευστών διαθεσίμων των νοικοκυριών και
- στην ένταση της φοροδιαφυγής, που μειώνει το δηλωμένο εισόδημα και την οποία ο ΣΕΒ εκτιμά ότι οφείλεται στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών και στην αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων λόγω της χρήσης καρτών στις συναλλαγές.
Για τον λόγο αυτό, δηλώνει ο ΣΕΒ ότι ανησυχεί πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν είναι βιώσιμη το 2017.
«Όμως», απαντά το υπουργείο Οικονομίας «η μείωση των ρευστών διαθεσίμων των νοικοκυριών δεν τεκμαίρεται από την μεταβολή των τραπεζικών τους καταθέσεων. Οι καταθέσεις μεταξύ β' και γ' τριμήνου 2016 αυξήθηκαν ελαφρά, από 101,8 δισ. σε 102,2 δισ., ενώ μεταξύ γ' τριμήνου 2015 και γ' τριμήνου 2016, έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες. Εξέλιξη που, παρά την κάμψη του Δεκεμβρίου, αντανακλάται και στο πρόσφατο αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση κατά 0,2 δισ. ευρώ (στο ποσό των 46,3 δισ. ευρώ) του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες.»
» Σύμφωνα με την ΤτΕ, αυτό αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα και στο οποίο η ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση».
Επιπλέον, συνεχίζει το υπουργείο, «δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένταση της φοροδιαφυγής η οποία να οφείλεται στην αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων από την εντονότερη χρήση καρτών στις συναλλαγές, γιατί αυτό είναι σαν να λέμε ότι η ένταση της φοροδιαφυγής οφείλεται στην σύλληψή της από αδήλωτα εισοδήματα τα οποία αποκαλύπτουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές».
Τέλος, «καλό είναι να θυμίσουμε πως η βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας το 2017 στηρίζεται πρωτίστως στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών και δευτερευόντως στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, κάτι που μακροχρονίως σχετίζεται με την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας στο οποίο υποθέτουμε πως ο ΣΕΒ συμφωνεί».
http://www.matrix24.gr/2017/02/amfisviti-ta-stichia-tou-sev-gia-tin-ikonomia-to-ipourgio-ikonomias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...