Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Απόλυση εργαζομένου που διαγνώστηκε με ηπατίτιδα Β

Απόλυση εργαζομένου, που διαγνώστηκε με ηπατίτιδα Β, καταγγέλλει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας». Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι «τον Ιανουάριο η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Θεσσαλονίκης απέλυσε εργαζόμενο από την Αστυνομία με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του λόγω διάγνωσης με την ασθένεια.
Ο Σύλλογος υποστήριξε την προσφυγή του ασθενή στον Συνήγορο του Πολίτη, σημειώνοντας ότι η διαγραφή του από την αστυνομία συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση και ενισχύει το κοινωνικό στίγμα σε βάρος μίας νόσου. Όπως σημειώνει ο «Προμηθέας», «η αδικαιολόγητη αυτή απόλυση, που βασίστηκε αποκλειστικά στον φόβο για τυχόν
μετάδοση του ιού και στην υποτιθέμενη αδυναμία του ανθρώπου αυτού να εκτελέσει ακόμα και καθήκοντα γραφείου, απαγορεύεται από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το, νόμο 4443/2016». «Η αποπομπή του δεν βασίζεται καν σε επιστημονικά δεδομένα, αφού από την άσκηση των καθηκόντων του συγκεκριμένου προσώπου δεν προκύπτει καμία απολύτως περίπτωση μετάδοσης του ιού της ηπατίτιδας Β. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη απόλυση στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αντιεπιστημονικές αγκυλώσεις και σε στερεότυπες αντιλήψεις, που εγγίζουν μία γενικότερη προκατάληψη που υπάρχει για τους φορείς χρόνιων νοσημάτων, όπως η ηπατίτιδα Β», προσθέτει.
Ο Σύλλογοςτονίζει επίσης ότι «η ανεμπόδιστη εργασία ασθενών με ιογενείς ηπατίτιδες, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ υπογραμμίζεται ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κανένα κίνδυνο μετάδοσης της Ηπατίτιδας Β».
http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...