Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Στις πλάτες της κοινωνίας η «γεφύρωση» της διαμάχης ΔΝΤ-ΕΕ

του Δημήτρη Τζιαντζή
Ουτοπικό θεωρείται το κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο παρά τις διαρροές της ελληνικής πλευράς περί συμφωνίας κορυφής Τσίπρα και Μέρκελ για ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. H γερμανική πλευρά σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, με το περιβάλλον του Σόιμπλε να διαρρέει στην εφημερίδα Handelsblatt ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να περιμένει μέχρι τον …Ιούνιο προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις ΔΝΤ και Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο Σόιμπλε, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συνάντησης με επιχειρηματίες, υπαινίχθηκε ότι εξαντλείται σιγά-σιγά η υπομονή του με αυτή τη διαδικασία και ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει, διαφορετικά η
κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του διεθνούς σχεδίου διάσωσής της ή αλλιώς θα καταλήξει σε μια πολύ δύσκολη θέση», είπε.
Η Ελλάδα εναποθέτει τις όποιες ελπίδες της «να σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται» στην –υπαρκτή αλλά όχι καθοριστική– διάσταση απόψεων στη Γερμανία και στην ευρωζώνη. Έμμεσα το Βερολίνο επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολών του πρώην υπουργού Οικονομίας και νυν υπουργού Εξωτερικών Γκάμπριελ και του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε σχετικά με τη σκληρή στάση της Γερμανίας και την επαναφορά των απειλών για «ξαφνικό θάνατο» και σεναρίων για χρεοκοπία εντός ευρωζώνης ή γκρέξιτ.
Παρά τις –προεκλογικού χαρακτήρα– σοσιαλδημοκρατικές διαφοροποιήσεις, η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι στις τάξεις της επικρατεί ομοφωνία και «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης», όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η εκπρόσωπος της καγκελαρίας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις κατά πόσον ο Σόιμπλε υποδέχτηκε αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο τον διευθυντή για ευρωπαϊκά θέματα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Ωστόσο είναι γεγονός πως η «μυστική διπλωματία» εντείνεται, οι πραγματικοί όροι της διαπραγμάτευσης υφαίνονται με ένα θολό περίγραμμα και πως ό,τι μαθαίνουμε είναι μέσω επιλεκτικών διαρροών. Η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα είναι μια «καταστροφή», καθώς «ξανά και ξανά, η αποτυχία του να πάρει κρίσιμα μαθήματα επέφερε οδύνη στον ελληνικό λαό», έγραψε σε άρθρο του στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής των τμημάτων Έρευνας και Ευρώπης του ΔΝΤ. Όπως τονίζει, αν οι διευθυντές του ΔΝΤ συναντηθούν τη Δευτέρα, θα «πρέπει να συμφωνήσουν να παραιτηθούν από το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και να φύγουν», αφήνοντας τους Ευρωπαίους μόνους τους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.
Στην πραγματικότητα, το χρέος δεν ήταν βιώσιμο το 2010 και πολύ περισσότερο δεν είναι βιώσιμο σήμερα. Οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας, τρόικας-κουαρτέτου, παρά την παρουσία του ΔΝΤ, έγιναν με βάση κυρίως πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια.
Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης οφείλονται αποκλειστικά στις «παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ» για επιπλέον μέτρα 4,5 δισ. ευρώ. Είναι η μόνη πλευρά που αρνείται να παραδεχτεί ότι η ήδη ατελέσφορη κατάσταση -την οποία το ΔΝΤ περιγράφει ως ανυπόφορη και μακροπρόθεσμα εκρηκτική- έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο.
Στη σύγκρουση αυτή, η κυβέρνηση Τσίπρα τάσσεται αναφανδόν στο πλευρό της ευρωζώνης ενάντια στο ΔΝΤ και εξακολουθεί να θεωρεί, για τους δικούς της λόγους, «ρεαλιστικούς» τους στόχους του μνημονίου για υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα και πρωτοφανή ανάπτυξη. Με αυτή τη λογική, δεν δέχεται τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το υψηλό δημοσιονομικό κενό που θα παρουσιαστεί το 2019.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνείται την έντονη φημολογία ότι η ελληνική πλευρά έχει δεχτεί ήδη τη μείωση του αφορολόγητου, ωστόσο παράλληλα, σε πρόσφατη συνέντευξή του, μίλησε για την προσπάθεια όλων των πλευρών «για να γεφυρωθεί το χάσμα του ΔΝΤ τόσο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με την ελληνική πλευρά και να κλείσει η αξιολόγηση εντός Φεβρουαρίου». Η γεφύρωση του χάσματος, στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση, πρακτικά μπορεί να γίνει μόνο με τη λήψη νέων μέτρων ή με ουσιαστική «ελάφρυνση» του χρέους. Το ζήτημα του μη βιώσιμου χρέους είναι ένα θέμα που η Γερμανία αρνείται να συζητήσει καν πριν το 2019 ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα δεν τολμά να το θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οπότε, διά της «εις άτοπον απαγωγής», επιστρέφουμε στη γεφύρωση των «μέτρων των 4,5 δισ. ευρώ» πέραν του κόφτη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ήδη δεσμευθεί να παρουσιάσει νέα μέτρα 550 εκατ. ευρώ για το 2018 τα οποία εν μέρει μόνο καλύπτουν το δημοσιονομικό «κενό» των 700 εκατ. ευρώ που εκτιμούν οι θεσμοί ότι υπάρχει. Η Ελλάδα ήδη προσφέρει «πάγωμα» της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η αποδοχή της αύξησης των ορίων των ομαδικών απολύσεων, καθώς και το γερμανικό σχέδιο για συρρίκνωση της ΔΕΗ και «άνοιγμα της αγοράς ενέργειας».
Ποιο είναι το νέο κυβερνητικό αφήγημα που θα δικαιολογήσει την αθέτηση της υπόσχεσης «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα;». Μα ότι η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να αποτρέψει το σατανικό σχέδιο Σόιμπλε και «σκοτεινών κύκλων» να εξαναγκάσουν την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ
https://eleutheriellada.wordpress.com/2017/02/06/%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%86%CF%8D%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/#more-86272

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Αλέξης Γεωργούλης – Με το Πράσινο Κίνημα

Tην υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Αλέξης Γεωργούλης. Στην επίσημη ανακοίνωσή του τονίζει ότι κατεβαίνει με το κόμμα «Πράσ...