Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Αυτά είναι τα πρώτα ειδοποιητήρια με τις ασφαλιστικές εισφορές

Δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβουν τα ειδοποιητήρια πληρωμής των νέων ασφαλιστικών εισφορών με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.
Η αποστολή τους θα ξεκινήσει από την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και θα αποστέλλονται περίπου 80 χιλιάδες την ημέρα. Η ολοκλήρωση της παραλαβής αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου! Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να εξοφληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλιώς αρχίζει η επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων. Εάν
καταβληθεί μόνο μέρος της εισφοράς, το υπόλοιπο επιβαρύνεται με επιτόκιο 8%!
Περίπτωση πρώτη:
Όπως φαίνεται στο πρώτο ειδοποιητήριο, κάποιος που δήλωσε μηδενικό εισόδημα θα πληρώσει το κατώτατο όριο. Δηλαδή 117,22 ευρώ για σύνταξη, 40,73 ευρώ για υγεία ενώ προστέθηκε ότι θα πληρώνει και εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ 10 ευρώ! Σύνολο 167,95 ευρώ κάθε μήνα ενώ έχει μηδενικό εισόδημα!
Εάν πρόκειται για ασφαλισμένο του πρώην ΕΤΑΑ (δηλαδή δικηγόρο, γιατρό ή μηχανικό) τότε η ελάχιστη εισφορά θα είναι 108,17 ευρώ τον μήνα (για 0-2 έτη) και 120,47 ευρώ (για 3-5 έτη) και 232,41 ευρώ από το 6ο έτος και μετά!
Περίπτωση δεύτερη:
Σε ετήσιο εισόδημα 52.437 ευρώ υπολογίζεται εισφορά 20% για σύνταξη (873,95 ευρώ), 6.95% για υγεία (303,70 ευρώ) συν 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ! Έτσι ο εργαζόμενος αυτός θα πληρώνει μόνο για ασφάλιση 1.187,65 ευρώ κάθε μήνα!
Περίπτωση Τρίτη:
Στο τρίτο ειδοποιητήριο κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα 1,271 ευρώ. Έτσι θα πληρώσει εισφορές με βάση το κατώτατο όριο, δηλαδή σαν τον πρώτο ασφαλισμένο που είχε μηδενικό εισόδημα. Σύνολο μηνιαίας εισφοράς: 167,95 ευρώ
Όπως φαίνεται στη δεύτερη σελίδα των ειδοποιητηρίων περιγράφονται χρήσιμες πληροφορίες, αλλά και οι τρόποι πληρωμής των εισφορών.
-Σε τράπεζες και ΕΛΤΑ με χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής.
-Με χρήση του ίδιου κωδικού και με ανάθεση πάγιας εντολής χρέωσης λογαριασμού σε τράπεζα της επιλογής του ασφαλισμένου
-Η πάγια εντολή δεν εκτελείται όταν το ανώτατο όριο ποσού που έχει ορίσει ο ασφαλισμένος είναι μικρότερο από το πληρωτέο ποσό ή όταν δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό.
Με βάση το εισόδημα του 2015
Όπως φαίνεται στα ειδοποιητήρια το εισόδημα δεν υπολογίζεται με βάση το πραγματικό του 2017, αλλά με βάση το εισόδημα που είχαν οι επαγγελματίες το 2015. Στο τέλος του έτους θα γίνει συμψηφισμός αλλά και πάλι όχι με βάση το φετινό εισόδημα αλλά με βάση αυτό το 2016! Αναπάντητα ερωτήματα προκύπτουν για το τι θα συμβεί εάν κάποιος, λοιπόν, προπληρώσει για εισοδήματα που δεν έχει την τρέχουσα χρονιά και στην πορεία κλείσει το μπλοκάκι του. Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει απαντήσει πως και αν θα του επιστραφούν ή αν θα παρακρατηθούν για μελλοντικές –άγνωστες εφόσον θα έχει κλείσει το μπλοκάκι- χρήσεις.
http://www.imerisia.gr/default.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...