Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

11 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας η Δίκη της Siemens διακόπηκε και πάλι

Στην δίκη υπηρξε παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου εντός του δικαστηρίου και του υπό σύσταση σωματείο που εκπροσωπεί, η «Ένωση Προσώπων Πολιτών Δικαιοσύνη για Όλους»  η οποία δηλώθηκε ως παράσταση πολιτικής αγωγής.
Μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα άνοιξε σήμερα, μετ’ εμποδίων, η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης των «μαύρων ταμείων » της Siemens.
Έντεκα χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας της ελληνικής δικαιοσύνης για την υπόθεση της σύμβασης Siemens -ΟΤΕ γνωστή ως σύμβαση «8002» καλούνται να λογοδοτήσουν συνολικά 64 κατηγορούμενοι οι οποίοι ειναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ακόμη και ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Ωστόσο, το φιάσκο του περασμένου καλοκαιριού, με την μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος που οδήγησε στην αναβολή της δίκης δεν στάθηκε όπως όλα δείχνουν ικανό να γίνει καλύτερος συντονισμός .
Έτσι, η διαδικασία και πάλι μπλόκαρε καθώς η δικαστική αίθουσα, η οποια ορίστηκε για να φιλοξενήσει τη δίκη, αποδείχθηκε μικρή με αποτέλεσμα να αναζητούν νέα. Την ίδια ώρα μια από τις δικαστίνες που βρίσκεται πάνω στην έδρα δήλωσε κώλυμα και τώρα πρέπει να αντικατασταθεί. Ο λόγος αυτός , μάλιστα, οδήγησε στην διακοπή της δίκης για τις 6 Μαρτίου, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, με τον πρόεδρο να δηλώνει αδυναμία συγκρότησης του δικαστηρίου.
Είκοσι χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης η ελληνική δικαιοσύνη καλείται να αποφανθεί αν διακινήθηκαν μίζες εκατομμυρίων και από ποιους.


Παρών στο δικαστήριο έδωσε η πλειοψηφία των κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων, ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, Θεοδ. Τσουκάτος, το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, Ηλίας Γεωργίου, οι επιχειρηματίες Ιω. Λέτσας και Βασ. Τυρογαλάς, αλλά και οι πρώτοι μάρτυρες κατηγορητηρίου, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου και ο καταδικασθείς πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, Αντωνης Κάντας. Αντίθετα, απόντες είναι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος εκπροσωπείται από συνήγορο υπεράσπισης, ο Χρήστος Καραβέλας, που παραμένει καταζητούμενος, αλλά και το τραπεζικό στέλεχος Φάνης Λυγινός (που εκπροσωπείται) ενώ υπήρξαν κατηγορούμενοι οι οποίοι ζήτησαν από το δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου.
Παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση έχει καταθέσει το ελληνικό δημόσιο για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη για το ποσό των 5 εκ. ευρώ , ο ΟΤΕ, ένας  πολίτης μέλος ΔΣΑ αλλά το υπό σύσταση Σωματείο Ένωση Προσώπων Πολιτών το οποιο εκπροσωπείται από την Ζωή Κωνσταντοπουλου.
«Κάποιοι πολίτες που θέλουν να αποδοθεί δικαιοσύνη » είπε η κ. Κωνσταντοπούλου η οποια αφού διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες διεξαγωγής δίκης κατήγγειλε παράλληλα «πλήρη έλλειψη θέλησης του δημοσίου και της δικαιοσύνης να εκδικαστεί η υπόθεση. «Υπάρχει συμπαιγνία να μην εκδικαστεί η υπόθεση ενώ υπάρχουν πλέον και θέματα παραγραφής » είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος παρίσταται ως συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένου στην υπόθεση παρατήρησε : «Δεν μπορεί να είναι εθνικός εισαγγελέας η κυρία Κωνσταντοπούλου» για να ακουστεί μέλος του ακροατηρίου να σχολιάζει: «Τσοβόλα δώστα όλα».
Απόντες ήταν ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος εκπροσωπείται από συνήγορο υπεράσπισης, ο Χρήστος Καραβέλας, που παραμένει καταζητούμενος, αλλά και το τραπεζικό στέλεχος Φάνης Λυγινός (που εκπροσωπείται) ενώ υπήρξαν κατηγορούμενοι οι οποίοι ζήτησαν από το δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου για το «σκάνδαλο των σκανδάλων» της Siemens
«Αυτό που έγινε σήμερα είναι μια συνεχιζόμενη κοροϊδία σε βάρος των πολιτών» τόνισε μιλώντας στο TPP η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την απόφαση αναβολής της δίκης για τη σύμβαση Siemens – OTE. Χαρακτήρισε την υπόθεση Siemens ως «σκάνδαλο των σκανδάλων»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Η πλευρά των κατηγορουμένων πρώην στελεχών του Οργανισμού αμφισβητεί, τόσο την ύπαρξη ζημιάς, όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ.
http://papaioannou-giannis.net/2017/02/24/11-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B7-%CE%B4/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...