Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Κυβέρνηση: Καλοδεχούμενη η αποχώρηση του ΔΝΤ

Εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς νέα μέτρα, χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές το ενδεχόμενο το πρόγραμμα να συνεχιστεί χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο.
Θέλουν να ξεφορτωθούν το ΔΝΤ;
«Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών, που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την
επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή την αναφορά Σόιμπλε (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω) αλλά και την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης λόγω των παράλογων απαιτήσεων του Ταμείου.
«Η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Σόιμπλε: Αν φύγει το ΔΝΤ, θα έρθει τέταρτο Μνημόνιο
Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και να αναλάβει ο ESM τον ρόλο χρηματοδότη αντιμετωπίζει η Γερμανία, όπως προκύπτει από συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι -όπως φαίνεται- είναι εν τέλει εφικτή η συνέχιση του προγράμματος χωρίς το Ταμείο, ο κ. Σόιμπλε τόνισε: «Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».
Στο ερώτημα, τέλος, αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στη γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως στο εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση, όμως, που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».
Με άλλα λόγια, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι αν φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις και νέο Μνημόνιο.
Τζέρι Ράις: Το ΔΝΤ θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, με χρηματοδότηση
Eφικτή παραμένει ακόμη και σήμερα παρ'όλες τις καθυστερήσεις η χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στην πρώτη ενημέρωση του χρόνου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το Ταμείο να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Για μια ακόμη φορά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επέμεινε στη θέση του Ταμείου περί των ελληνικών πλεονασμάτων: Αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε στόχους επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, τότε το ΔΝΤ θα επιμείνει στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων.
Σύμφωνα με τον κ. Ράις, το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τόσο την έκθεση βιωσιμότητας όσο και τον απολογισμό του προγράμματος αλλά και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4. Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Συμπλήρωσε δε ότι για τον λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Κατρούγκαλος: Αν δεν είχαμε το ΔΝΤ, θα είχαμε καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους
«Έχω την αίσθηση πως αν δεν ήταν το ΔΝΤ, θα είχαμε προ πολλού καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle. Το «ιδανικό» θα ήταν τα ζητήματά τους να τα χειρίζονται οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα έπρεπε να μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, συμπλήρωσε.
Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζει, η Ελλάδα δεν ζητά την άμεση αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Αναγνωρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση, μια σειρά από χώρες θα είχαν «πολιτικό πρόβλημα». «Η γερμανική Βουλή, για παράδειγμα, υπερψήφισε τα ελληνικά δάνεια με την προϋπόθεση ότι στο πρόγραμμα θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Η αποχώρησή του θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις» επισήμανε

http://www.iefimerida.gr/news/312840/kyvernisi-kalodehoymeni-i-apohorisi-toy-dnt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...