Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Σόιμπλε: Ακυρο το πρόγραμμα εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ

Μηνύματα και προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ στέλνει για ακόμη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Λίγες ημέρες μετά την περιβόητη συνέντευξη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με την οποία σηματοδότησε την στροφή της γερμανικής πολιτικής αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός επανέρχεται και με νέες δηλώσεις στην Wall Street Journal προειδοποιεί ευθέως την Αθήνα, πως εφόσον δεν κλείσει η β΄αξιολόγηση, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή του Ταμείου,
τότε αυτομάτως το τρίτο πρόγραμμα καθίσταται άκυρο. Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σόιμπλε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.
 "Δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση", τόνισε χαρακτηριστικά προειδοποιώντας πως ο ίδιος σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαζόταν να πάρει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου, ακόμα και για να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για ένα τέταρτο πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της WSJ σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε: 
"Σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε επιτυχώς στη δεύτερη αξιολόγηση (των μέτρων που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα με βάση το τρέχον πρόγραμμα στήριξης) και το ΔΝΤ λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα αυτό, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι άνευ αντικειμένου".
Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, συμπλήρωσε ο ίδιος, οπότε, σε περίπτωση αποχώρησης, θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα χρειαστεί να σκεφτούμε και να καταλήξουμε σε κάτι νέο.
"Δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση", τόνισε χαρακτηριστικά.
"Η γερμανική βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει σχετικά με το εάν θα εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος", κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...