Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Θερμός Ιανουάριος για το Κυπριακό

Ηταν Μάιος του 2015 όταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, συναντήθηκε για πρώτη φορά στη Λευκωσία με τον Μ. Ακιντζί, επαναφέροντας την κυπριακή διένεξη σε τροχιά... επίλυσης. Πίσω στο παρόν, έπειτα από 19 μήνες και πολλά σκαμπανεβάσματα, το κυπριακό πρόβλημα αποκτάει πλέον διαστάσεις... διεθνούς διάσκεψης, πυροδοτώντας οργασμό διαπραγματεύσεων.

Οι δύο κοινότητες (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι), οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), η ΕΕ -και μένει να φανεί ποιος άλλος- συναντώνται στη Γενεύη της Ελβετίας στις 12 Ιανουαρίου, με στόχο να τεστάρουν τις «κόκκινες γραμμές» τους εν μέσω «αγκαθιών» και εκκρεμοτήτων. Η τελευταία «ανάλογη» διάσκεψη ήταν στο Μπούργκενστοκ της
Ελβετίας, το 2004, με τον Κόφι Ανάν τότε σε ρόλο επιδιαιτητή να παραδίδει σχέδιο λύσης του Κυπριακού, άμεσα συνδεδεμένο με την ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Η συνέχεια είναι γνωστή, με τους Ελληνοκύπριους να απορρίπτουν το σχέδιο. «Η Γενεύη δεν θα είναι Μπούργκενστοκ», σπεύδουν να διευκρινίσουν πηγές από Αθήνα και Λευκωσία.
http://www.ethnos.gr/politiki/arthro/thermos_ianouarios_gia_to_kypriako-64814244/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου