Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Μετανάστευση, ασφάλεια στα σύνορα και Ανώτατο Δικαστήριο οι επόμενοι «στόχοι» του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται ότι θα αρχίσει να υπογράφει από σήμερα εκτελεστικά διατάγματα με στόχο την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα, την προσωρινή απαγόρευση εισόδου για τους περισσότερους πρόσφυγες και την απέλαση προσώπων που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, όπως ανέφεραν δύο πηγές του Κογκρέσου.
Σύμφωνα με τους συμβούλους αυτούς, στα σχέδια του Τραμπ είναι η πρόσληψη άλλων 5.000 συνοριοφυλάκων. Επίσης, θα απευθύνει έκκληση στις τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές αρχές που ελέγχουν τη μετανάστευση, πρόσθεσαν οι δύο σύμβουλοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η υπογραφή των διαταγμάτων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να μειώσει στους 50.000, δηλαδή στο μισό, τον μέγιστο
αριθμό των προσφύγων που μπορεί να δεχτούν οι ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2017.
Ο Τραμπ θα ανακοινώσει την επιλογή του για την πλήρωση της κενής θέσης στη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στις 2 Φεβρουαρίου, ανέφερε σήμερα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.
Τρεις Εφέτες περιλαμβάνονται σε εκείνους για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αναλάβουν τη θέση, καθώς ο Τραμπ αναμένεται να αποκαταστήσει τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται στις ΗΠΑ να αποφανθεί σε πολύ ευαίσθητα ιδεολογικά θέματα. Οι δικαστές του διορίζονται διά βίου από τον πρόεδρο. Ο διορισμός τους πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία.
Η υψηλότερη δικαστική αρχή στις ΗΠΑ λειτουργεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο με τέσσερις συντηρητικούς και τέσσερις προοδευτικούς δικαστές. Μια θεωρητική ισοπαλία που απειλεί να μπλοκάρει όλες τις μεγάλες αποφάσεις μετά τον θάνατο, τον Φεβρουάριο του 2016, του ένατου δικαστή, του συντηρητικού Άντονιν Σκάλια.
Ο Δημοκρατικός προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε προτείνει τον δικαστή Μέρικ Γκάρλαντ από τον Μάρτιο για να τον αντικαταστήσει αλλά η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, αρνήθηκε να επικυρώσει τον διορισμό.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=114422892

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...