Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Μπλοφάρει για το Grexit ο κ. Σόιμπλε ή έχει σχέδιο;

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άρχισε πάλι τις σκληρές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας, λέγοντας σε συνέντευξή του ότι ο δρόμος της Ελλάδας μέσα από τη νομισματική ένωση είναι δύσκολος και τα σκληρά μέτρα αναπόφευκτα εάν δεν θέλουμε να έρθει το Grexit.
Σε κάποιο βαθμό οι δηλώσεις αυτές είναι αναμενόμενες, καθώς ο Γερμανός πολιτικός απευθύνεται πρωτίστως στο εσωτερικό ακροατήριο, όπου εν όψει των εκλογών το επόμενο φθινόπωρο, όποιος «βρίζει» την Ελλάδα κερδίζει πόντους.
Είναι, όμως, μόνον αυτό ή εκδηλώνεται και πάλι η παλιά άποψη του κ. Σόιμπλε υπέρ της αποχώρησης των αδύναμων κρίκων του ευρώ, έτσι ώστε να προκύψει μια ομοιογενής νομισματική
ένωση, αποτελούμενη από οικονομίες με κοινά χαρακτηριστικά, όπως εκείνες των πλεονασματικών χωρών του ευρωπαϊκού πυρήνα.
Αυτός ήταν ο στόχος του και όταν τον Ιούλιο του 2015 πρότεινε την -υποτιθέμενη προσωρινή- αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία απορρίφθηκε, χάρη και στο βέτο του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Δεν αποκλείεται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να γίνονται εναλλακτικοί σχεδιασμοί, καθώς η αμφισβήτηση που καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε συνδυασμό με τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις πιθανόν να αλλάξει δραστικά τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη και κάτι τέτοιο θα επηρεάσει και τις προοπτικές του ευρώ.
Το ερώτημα είναι εάν η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει την πρόθεση να υιοθετήσει ένα τέτοιο σενάριο, συντασσόμενο με τους σχεδιασμούς του κ. Σόιμπλε.
Διότι εάν το ΔΝΤ αλλάξει τακτική και συμβιβαστεί με την αναβολή της δραστικής αναδιάρθρωσης ελληνικούς χρέους παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα την ζητούσε ανυποχώρητα, αυτό θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή τακτικής από την πλευρά του και μια ταύτιση με την πλευρά Σόιμπλε.
Αντίθετα, εάν το ΔΝΤ επιμείνει και τελικά μείνει εκτός του ελληνικού προγράμματος, αυτό θα είναι μια πολιτική ήττα για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αν και μέχρι στιγμής τα γεγονότα δεν υποδηλώνουν κάτι τέτοιο, το αντίθετο.
Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε, με ένα «πακέτο» που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις για μια μικρή χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου και με τις σημαντικές αποφάσεις να αναβάλλονται για μετά την αλληλουχία των ευρωπαϊκών εκλογών που αναμένονται τους επόμενους μήνες, με τις ολλανδικές να γίνονται στα μέσα Μαρτίου, τις γαλλικές τον Απρίλιο και τις γερμανικές το Σεπτέμβριο.
Φαίνεται όμως αρκετά δύσκολο ένας τέτοιος συμβιβασμός να είναι ανώδυνος για την ελληνική πλευρά, αφού ήδη καλείται να πληρώσει το τίμημα με σκληρά μέτρα νέων περικοπών στις συντάξεις και το αφορολόγητο.
 http://tvxs.gr/news/blogarontas/mplofarei-gia-grexit-o-k-soimple-i-exei-sxedio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...