Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Αυστρία: Είναι η ακροδεξιά προ των πυλών της προεδρίας;

Έξι μήνες μετά την απόφαση για Brexit και έναν μήνα μετά την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, οι δύο φιναλίστ, ο οικολόγος, πρώην ηγέτης των Πρασίνων Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ αναμετρώνται στην κάλπη.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν ισοψηφία.
Εάν ο Χόφερ εκλεγεί πρόεδρος θα γίνει ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια νίκη του Χόφερ «θα αποτελέσει σημείο καμπής για την Αυστρία και την Ευρωπαϊκή
Ένωση, ενδυναμώνοντας τα λαϊκιστικά κόμματα τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς», εκτίμησε ο Τσαρλς Λάιχφιλντ του think tank Eurasia, ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς υψηλού κινδύνου, με εκλογές να διεξάγονται στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
«Θα εκληφθεί αμέσως ως μια νέα ήττα της αυστριακής κυβέρνησης, της πολιτικής υποδοχής προσφύγων της Άνγκελα Μέρκελ και των Βρυξελλών», πρόσθεσε.
Όμως ο πρόεδρος της Αυστρίας έχει περιορισμένες εξουσίες και δεν μπορεί να επεμβαίνει στην διακυβέρνηση της χώρας, υπενθυμίζει ο Λάιχφιλντ.
Παράλληλά, υπογραμμίζει ότι το πραγματικό διακύβευμα για το FPO είναι να μετατρέψει τις προεδρικές εκλογές σε εφαλτήριο για την καγκελαρία, την καρδιά της εκτελεστικής εξουσίας.
«Παίζετε με τη φωτιά» αναφορικά με μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Αυστρίας από την ΕΕ, κατηγόρησε ο βαν ντερ Μπέλεν, 72 ετών, τον αντίπαλό του κατά το τελευταίο debate.
Την συζήτηση των δύο υποψηφίων απασχόλησε μεταξύ άλλων και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
«Υποθέτω πως οι ΗΠΑ Πολιτείες θα αναπτυχθούν θετικά. Τώρα υπάρχει ένας πρόεδρος που ονομάζεται Τραμπ. Θα υπάρξει ένας άλλος πρόεδρος, ίσως και γυναίκα πρόεδρος, την επόμενη φορά. Θα έχουμε θετικές σχέσεις τις επόμενες δεκαετίες. Ο παππούς μου ήταν Αμερικανός, έχω συγκεκριμένη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Νόρμπερτ Χόφερ.
«Έχω ασκήσει κριτική στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ- έχεις απόλυτο δίκιο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να ενωθούμε σε μια τέτοια κατάσταση, να καθορίσουμε τα συμφέροντά μας και να τα προστατεύσουμε», υπογράμμισε ο Φαν Ντερ Μπέλεν.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο ακροδεξιός υποψήφιος είπε ότι ο αντίπαλός του ήταν κομμουνιστής κι εκείνος τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται.
Ο Χόφερ ισχυρίστηκε ότι ο Φαν ντερ Μπέλεν υπήρξε κατάσκοπος και ο πρώην ηγέτης των Πρασίνων είπε πως αυτό είναι γελοιότητα.
Σε όλη τη διάρκεια του debate οι δύο υποψήφιοι αντιπαρατέθηκαν για κατηγορίες που εξαπέλυσε ο ένας εναντίον του άλλου, ή για τα όσα έχουν γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεργάτες τους.
Ο Χόφερ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει παραίτηση της κυβέρνησης αν εκλεγεί
Στο εσωτερικό της Αυστρίας, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος ο Χόφερ «ενδέχεται να επιταχύνει τη διαδικασία» προς τις βουλευτικές εκλογές, εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ.
Ο υποψήφιος της ακροδεξιάς έχει πει επανειλημμένα ότι σκοπεύει να είναι ένας ενεργός πρόεδρος και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, υπό κάποιες συνθήκες, να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης.
Ο μεγάλος συνασπισμός μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPO) και των Συντηρητικών (OVP) που βρίσκεται στην εξουσία στην Αυστρία από το 2007 φαίνεται να περνά δύσκολες ημέρες παρά την ανάληψη της καγκελαρίας τον Μάιο από τον σοσιαλδημοκράτη Κρίστιαν Κερν.
Τα δύο κόμματα αποκλείστηκαν για πρώτη φορά ήδη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.
Ο Χόφερ βρέθηκε πρώτος σε ψήφους με ποσοστό 35%.
Στη διάρκεια του δεύτερου γύρου στις 22 Μαΐου ο βαν ντερ Μπέλεν κέρδισε με λιγότερες από 31.000 ψήφους περισσότερες, όμως το αποτέλεσμα ακυρώθηκε λόγω διαδικαστικών ανωμαλιών.
Στην περίπτωση που διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό FPO βρίσκεται πρώτο σε πρόθεση ψήφου, με 30%.
«Πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητο το FPO να κερδίσει το 50% των ψήφων», σχολίασε ο Τόμας Χόφερ, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στην «τεράστια αγανάκτηση των ψηφοφόρων» της πλούσιας αυτής χώρας των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/aystria-einai-i-akra-deksia-pro-ton-pylon-tis-proedrias?utm_source=newsletterDaily&utm_medium=newsletterDaily20161202&utm_term=emailDaily20161202&utm_campaign=newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...