Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Μιλούν για κάλπες, αλλά τις... τρέμουν

Η ένταση και η όξυνση μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημο­κρατίας δεν λέει να κοπάσει, αν και στο ηγετικό επιτελείο επικρατεί έκ­δηλη ανησυχία για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Την προοπτική αυτή ξορκίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αφού εκτιμούν ότι έτσι θα τιναχτεί στον αέρα το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο έχει προσδιορι­στεί με βάση το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βγει από τη στε­νωπό των μνημονίων.
Στην Πειραιώς σε συνεχείς συσκέψεις όλο και περισσότεροι αποφαίνονται ότι ο πρωθυπουργός με τις συνεχείς εξαγγελίες του δεν επιχειρεί απλώς τη δημοσκοπική ανασυγκρότηση των δυνά­μεων που τον στήριξαν στις προηγούμενες ε­κλογικές
αναμετρήσεις, αλλά δημιουργεί προ­ϋποθέσεις προκειμένου, αν του προκύψει, να προσφύγει άμεσα στις κάλπες.
Οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη ε­ξετάζουν το ενδεχόμενο κυβερνητικοί παρά­γοντες να προωθούν το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης», δηλαδή ενός σύντομου περά­σματος της Ν.Δ. από την εξουσία μέσα από τη δημιουργία ενός δυσβάστακτου πλαισίου για τα επόμενα χρόνια, που θα υπονομεύσει πλή­ρως τη δυνατότητα κυβερνητικής της παρέμ­βασης, δημιουργώντας ένα πλαίσιο πολιτικής αστάθειας.
Έστω και έμμεσα ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έκρυψε την αγωνία του μιλώντας για τον προ­ϋπολογισμό στη Βουλή το Σάββατο, όταν ρώτησε τον Τσίπρα «αν έχε­τε άλλο σχέδιο στο μυαλό σας. Να αποδράσετε από την εξουσία πάνω σε ένα κρεσέντο παροχών, δρο­μολογώντας μια τεχνητή σύγκρουση  με τους  πι­στωτές μας και να φορτώ­σετε τον λογαριασμό στους επόμενους».
Για αυτό και, όπως εξηγούν συνερ­γάτες του, στη Ν.Δ. προσπαθούν να ε­τοιμαστούν για  κάθε ενδεχόμενο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις ε­παφές που θα έχει αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες με την ηγεσία του Λαϊκού   Κόμματος  και  την Άνγκελα Μέρκελ να επι­χειρεί να ξεκαθαρίσει το το­πίο των επόμενων μηνών, μέσα από τις διαθέσεις των εταίρων και ταυτόχρονα να ε­πιβεβαιώσει την προσήλωσή του σε ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, αρκεί να του δοθεί η δυ­νατότητα να μπορέσει να υλο­ποιήσει τις δεσμεύσεις του. Μάλιστα, προ κειμένου να προλάβει δυσμενείς εξελίξεις, η Ν.Δ. κατηγόρησε χτες τον Αλέξη Τσίπρα ό­τι συμφώνησε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια, προκαλώντας μια ακόμη σκληρή αντιπαράθεση με την κυ­βέρνηση.
Η πολιτική της καμένης γης, που συστημα­τικά επιχειρεί να στήσει ο Μητσοτάκης για να προφυλαχθεί έναντι των δεσμεύσεών του, εί­ναι μέρα με τη μέρα και πιο αποκαλυπτική. Επιθυμεί από τώρα να φορτώσει όλες τις ευ­θύνες για τα επόμενα χρόνια στη σημερινή κυ­βέρνηση, προκειμένου να μπορεί να αιτιολο­γήσει ενδεχόμενη δική του διακυβέρνηση με δεδομένο ασφυκτικό πλαίσιο.
Πάντως μπορεί η Πειραιώς να βομβαρδίζει με ανακοινώσεις ότι πρέπει η χώρα να σωθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με εκλογές, αλλά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις όλοι απεύχονται να συμβεί ένα μοιραίο ατύχημα και να παρα­λάβουν την καυτή πατάτα τη δεδομένη στιγ­μή, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Ο σχεδιασμός που κάνουν είναι οι εκλογές να προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών αναμε­τρήσεων σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ολ­λανδία) και αφού έχει ξε­καθαρίσει το τοπίο. Μέχρι τότε ο Κυριάκος θέλει να πιέσει ακόμη περισσό­τερο την ελληνική κοινωνία προβάλλοντας ως το α­διαφιλονίκητο φαβορί, εκτι­μώντας ότι μπορεί μέσα από τη συνεχή τακτική φθοράς και αποδόμησης της κυβέρνησης να κερδίσει την παρτίδα. Μια μεγάλη νίκη στις εκλογές, όπως εκτιμούν οι συνεργά­τες του, θα του δώσουν τη δυνατότητα να διαλύσει και τους εσωτερικούς στρα­τούς εντός του κόμματος, αλ­λά και τις βαρονίες. Κι αυτό για­τί, παρά το γεγονός ότι δη­μόσια δεν υφίσταται θέμα εσωστρέφειας στο εσωτερικό του κόμματος, γίνονται κινή­σεις επιβίωσης διάφορων παραγόντων. Ο Ευ­άγγελος Μεϊμαράκης, για παράδειγμα, που μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προ­έδρου έμοιαζε να έχει ρίξει λευκή πετσέτα, τον τελευταίο μήνα έχει αρχίσει και δραστη­ριοποιείται παρασκηνιακά, να βλέπει στελέχη, πολιτικούς του φίλους και να ανταλλάσσει μα­ζί τους απόψεις.
Μάλιστα δέχεται εισηγήσεις να βγει με συ­νεντεύξεις να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του για εθνική συνεννόηση και μια μορφή κατευ­νασμού στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμέ­νου να βγει η χώρα από τη δύσκολη θέση. Ω­στόσο, είναι δύσκολο να αντιπαρατεθεί στην παρούσα φάση και να μην κατηγορηθεί ευθέ­ως ότι πυρπολεί την προσπάθεια ανόδου της Ν.Δ. στην εξουσία.
http://www.topontiki.gr/article/198460/miloyn-gia-kalpes-alla-tis-tremoyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...