Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ενοχλημένοι οι θεσμοί με τις εξαγγελίες Τσίπρα, «εκβιάζουν» με τα μέτρα για το χρέος!

Ξεκάθαρη είναι η ενόχληση που έχουν προκαλέσει στους δανειστές -και ειδικά στη Γερμανία- οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα και ειδικά για 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, ζήτησε από τους θεσμούς να εξετάσουν αν οι παροχές τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στους εταίρους και πιστωτές. Μάλιστα, το γερμανικό
υπουργείο επικαλείται την ανάγκη να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Μετά από σχετικές πληροφορίες γερμανικών εφημερίδων, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε γραπτή του απάντηση στην Deutsche Welle, επισημαίνει πως «το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα». «Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν με τις επιταγές του προγράμματος βοήθειας» προστίθεται.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, το Βερολίνο αναμένει «γρήγορη απάντηση επί του θέματος ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».  Στην απάντηση προς την DW, επισημαίνεται ακόμη πως «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία».

«Κλωτσάει» και ο ESM
Οι εξαγγελίες Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εκπρόσωπος του οποίου σε γραπτή του δήλωση στο πρακτορείο Bloomberg, ανέφερε ότι η διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει προσωρινά «παγώσει» ως απόρροια των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα!
«Έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των παροχών από τους θεσμούς, οι διαδικασίες για την υλοποίηση των σχετικών μέτρων έχουν ‘παγώσει’» εξήγησε ο εκπρόσωπος του ESM και σημείωσε ότι «το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει για το πώς θα συνεχίσει».
Το Bloomberg επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης προϋποθέτουν μία σειρά αποφάσεων από τον ESM και τον EFSF.
Την αναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται η ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών, επιβεβαίωσε αργότερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τυπου του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς στο Twitter. 
Μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «οι θεσμοί έχουν συμπεράνει πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας». Επίσης, αναφέρθηκε σε ενστάσεις κρατών-μελών που πάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, επιβεβαιώνοντας εμμέσως παρέμβαση της Γερμανίας σχετικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα.
Για τη στάση αναμονής που κρατά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε σχέση με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είχε ενημερώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου.
Ειδικότερα με ανάρτησή του στο twitter ο Μ.Ρέινς αναφέρει: «Οι θεσμοί έχουν συμπεράνει πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας. Κάποια κράτη-μέλη το βλέπουν επίσης έτσι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοφωνία τώρα για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος». «Θα περιμένουμε την ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών το Ιανουάριο», κατέληξε ο Μ. Ρέινς.
«Συνιστώ ηρεμία, συνεχίζονται οι συζητήσεις» ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μπαίνοντας στην διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς στο Χίλτον. Είχαν προηγηθεί ερωτήματα δημοσιογράφων για το θέμα του ESM.
  
Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών
Νωρίτερα, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας το θέμα ανέφεραν ότι «προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης».
Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος της Κομισιόν σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους την Τετάρτη, είπε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, βρίσκονται υπό την αξιολόγηση των θεσμών (δείτε εδώ), ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις που έκανε από τη Θεσσαλονίκη σημείωσε με νόημα ότι «όλα όσα κάνουμε είναι απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας». και κάλεσε τους θεσμούς «να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους» και να σεβαστούν τον ελληνικό λαό (δείτε εδώ).

ΠΑΣΟΚ: Ψευτοπαλικαρισμοί από τον Αλ. Τσίπρα
«Ψευτοπαλικαρισμούς» καταλογίζει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον ότι «υπομονεύει ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσης του».
Η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει μειωτική για τη χώρα την απόφαση του ESM να «παγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, συμπληρώνοντας ότι επιβαρύνεται το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα.
Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να βρεθεί λύση ώστε να μην χάσουν το εφ’ άπαξ βοήθημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι, συνεχίζει η Χαριλάου Τρικούπη, «δεν πρέπει να πληρώσουν τους λανθασμένους χειρισμούς του κ. Τσίπρα». Επίσης, υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή με δήλωση της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει η συγκεκριμένη διάταξη στη Βουλή.
http://www.eklogika.gr/news/Enoxlhmenoi-oi-thesmoi-me-tis-eksaggelies-Tsipra-%C2%ABekviazoun%C2%BB-me-ta-metra-gia-to-xreos!-14-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...