Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΣτΕ: Επίδομα τρίτου παιδιού για μητέρες ανεξαρτήτως υπηκοότητας

Δικαίωμα στο επίδομα τρίτου παιδιού έχουν, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι μητέρες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας. Προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί, ο σύζυγος και τα παιδιά να είναι υπήκοοι κράτους - μέλους της Ε.Ε.
Στο ΣτΕ προσέφυγε Μολδαβή υπήκοος, παντρεμένη με Ρουμάνο υπήκοο, οι οποίοι διέμεναν στην Ελλάδα. Όταν γεννήθηκε το τρίτο παιδί τους ζήτησαν από τον ΟΓΑ τη χορήγηση του επιδόματος, αίτημα το οποίο απερρίφθη. Ωστόσο το Α' τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η οικογένεια δικαιούται το επίδομα καθώς βάσει τις Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. απαγορεύεται κάθε διάκριση λόγω ιθαγένειας , ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και
το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., «κοινωνικά πλεονεκτήματα και οικογενειακές παροχές πρέπει να χορηγούνται στην οικογένεια νομίμως διαμένοντος και εργαζομένου στην Ελλάδα πολίτη της Ε.Ε., ακόμα και αν η κατ΄ αρχήν «δικαιούχος» των επιδομάτων αυτών μητέρα της οικογένειας είναι υπήκοος τρίτου κράτους, εφόσον τυχόν άρνηση χορήγηση των παροχών αυτών, θέτει σε δυσμενέστερη θέση τα πιο πάνω μέλη της οικογένειας που είναι πολίτες της Ένωσης σε σχέση με τα μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη, αποτελούμενη από παιδιά που έχουν την ελληνική υπηκοότητα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω επίδομα έχει καταργηθεί από το 2012, ωστόσο η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να λειτουργήσει ως πιλότος και για άλλες αντίστοιχες υποθέσεις που εκκρεμούν.
http://www.topontiki.gr/article/198469/ste-epidoma-tritoy-paidioy-gia-miteres-anexartitos-ypikootitas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...