Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Νέο κόμμα το 2017 από το χώρο του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου

Έντονες είναι οι διεργασίες που συντελούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου, οι οποίες, αν καρποφορήσουν, θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός νέου μεταρρυθμιστικού φορέα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές παίζουν η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, η Αντιγόνη Λυμπεράκη και, βεβαίως, ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Αυτός είναι ο λεγόμενος πρώτος κύκλος, καθώς σε δεύτερο επίπεδο μετέχουν βουλευτές, πολιτευτές, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι κ.ά.
Ταυτόχρονα, στήνεται ένα ευρύ, πανελλαδικό δίκτυο, καθώς ο στόχος, σύμφωνα με τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις, είναι να υπάρχει έντονο το στοιχείο της περιφέρειας στην
πρωτοβουλία.
Τις πρώτες πληροφορίες για το νέο αυτό εγχείρημα έδωσε πρόσφατα (σε συνέντευξή του στο «Καρφί») ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, παραθέτοντας τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν και θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέου, ενιαίου φορέα του προοδευτικού Κέντρου.
Αλλά και από το «Δίκτυο» της Αννας Διαμαντοπούλου υπογραμμίζονται οι δυνατότητες που παρουσιάζονται για τη δημιουργία ενός κόμματος στον χώρο του Κέντρου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη μηνιαία ανάλυσή του (Γιάννης Μαστρογεωργίου και Γιώργος Παπούλιας), χρειάζονται έμπειρα στελέχη, με εγγεγραμμένη μεταρρυθμιστική διάθεση και έργο, τα οποία θα αποτελέσουν πόλο έλξης ευρύτερων στρωμάτων μεσαίας τάξης, που ζητά σταθερότητα και πολιτικό ορθολογισμό, και διέξοδο για ανέστιους κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι προτίμησαν την αποχή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, αλλά θα προκαλέσουν ευρύτερες ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει διάθεση αποκλεισμού από κανέναν για κανέναν, αλλά και ότι οι όποιοι αποκλεισμοί θα οφείλονται σε βασικές πολιτικές αποκλίσεις σε κομβικά ζητήματα. Επισημαίνουν, δε, ότι καλοδεχούμενο είναι και το ΠΑΣΟΚ, αρκεί, όπως ξεκαθαρίζουν, να εγκαταλείψει η ηγεσία του τις πολιτικές εμμονές.
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Η ανακοίνωση του νέου κόμματος προσδιορίζεται για τις αρχές του νέου έτους, ενώ στη συνέχεια αναμένεται η διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου από μηδενική βάση, όπου θα συζητηθούν όλα, όπως το προγραμματικό πλαίσιο, η φυσιογνωμία, το όνομα, τα σύμβολα και η οργανωτική δομή.
Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, η στάση που θα κρατήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία των εξελίξεων.
Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι διατεθειμένος να θυσιάσει την αυτονομία του Ποταμιού για κάτι μεγαλύτερο.
Ο κ. Θεοδωράκης συμμετέχει στις συζητήσεις που γίνονται, ενώ σταθμίζει τόσο τη «σοβαρότητα» που θα έχουν οι προσπάθειες αυτές όσο και τα πρόσωπα που θα εμπλακούν, καθώς δεν επιθυμεί να φανεί ότι ο ίδιος και τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ προχωρούν στη δημιουργία νέου κόμματος.
Σε σχέση με αυτό το ζήτημα, ο Γιάννης Ραγκούσης επαναλαμβάνει ότι «δεν θα είναι το κόμμα των 5 επωνύμων, αλλά το κόμμα των προοδευτικών πολιτών», ενώ ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που συμμετείχε στην αρχή, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει αποτραβηχτεί, καθώς έχει διαφορετική προσέγγιση για τον νέο φορέα.
Κατά την άποψή του, θα πρέπει να εκφράζει τη ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στη ριζοσπαστική Δεξιά.
Πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλάει συνεχώς για την ανάγκη εμπλοκής νέων στελεχών σε κεντρικούς ρόλους, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Ερώτημα παραμένει το πώς θα απαντήσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο κάλεσμα που θα γίνει για συμμετοχή στο νέο εγχείρημα. Υπενθυμίζεται ότι μετά το ναυάγιο των συζητήσεων με το Ποτάμι για συμπόρευση, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να συνεχίσει με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και «όποιος συμφωνεί ας ακολουθήσει».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήδη πολλαπλασιάζονται οι φωνές για ενότητα όλου του χώρου και επιμονή στον διάλογο με το Ποτάμι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επόμενο Συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το ζήτημα θα τεθεί από στελέχη τόσο των κινήσεων (Διακουλάκης, Τούντας, Ιωακειμίδης) όσο και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., όπως ο Νίκος Τσούκαλης.
Δυσκολίες βλέπουν στη Χαρ. Τρικούπη
Προς το παρόν, στη Χαριλάου Τρικούπη υποβαθμίζουν τις πρωτοβουλίες στελεχών με σκοπό την ενότητα του χώρου της Κεντροαριστεράς. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η προσπάθεια αυτή πολύ δύσκολα θα ευοδωθεί, καθώς πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει αποδοχή από την κοινωνία. Θεωρούν μάλιστα ότι η πρώτη εμπλοκή θα σημειωθεί όταν θα ανοίξει η συζήτηση για την ηγεσία του νέου φορέα, αφού, όπως λένε, «όλοι θέλουν να είναι αρχηγοί και κανένας δεν πρόκειται να αποδεχτεί τον άλλο».
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρακολουθεί, αλλά από απόσταση, τις διεργασίες, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στον «Κύκλο Ιδεών» που έχει συγκροτήσει, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και συζητήσεις, με έμφαση στα πολιτικά ζητήματα της χώρας. Παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα έκανε και ο Κώστας Σημίτης.
Αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά, ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε τη δημιουργία νέου φορέα στον χώρο. «Η Κεντροαριστερά για να πετύχει, χρειάζεται ένα νέο “όχημα”», είπε, εξηγώντας ότι «η πολιτική της επιτυχία απαιτεί νέα πρόσωπα, τρόπους λειτουργίας που δεν θα θυμίζουν παλαιά σχήματα, πολιτικές τοποθετήσεις που δεν θα περιορίζονται σε επιφανειακά σχόλια για τα γεγονότα της στιγμής», αναφέρει μεταξύ άλλων στο νέο του βιβλίο ο κ. Σημίτης.

http://www.parapolitika.gr/article/podariko-me-neo-komma-tou-proodeftikou-kentrou-gia-to-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...