Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

O Tραμπ φλερτάρει τον Eρντογάν που απειλεί την Ευρώπη με πρόσφυγες

«Εγώ σας σέβομαι και η κόρη μου είναι οπαδός σας» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση για προνομιακή μεταχείριση της Τουρκίας από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Αλλωστε στο επιτελείο του Τραμπ είναι σαφής η άποψη για στήριξη της Τουρκίας και των συμφερόντων της στην περιοχή. Η Τουρκία πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζει σε άρθρο του, ο κορυφαίος σύμβουλος του
νεοκλεγέντος προέδρου Τραμπ, Μάικλ Φλιν, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας πως απέτυχε να κατανοήσει τη γεωπολιτική θέση της Αγκυρας.
«Πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ» γράφει χαρακτηριστικά ο Φλιν, σε άρθρο του στην εφημερίδα Hill, με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή να μεταδίδει εκτενές ρεπορτάζ από την Ουάσινγκτον. Ακόμη, στο ίδιο άρθρο ο Φλιν, χαρακτηρίζει την Τουρκία ως μια πηγή σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και συμβουλεύει το νέο πρόεδρο Τραμπ, να κάνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας, για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, αίτημα που επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τραμπ.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους κατά της Ευρώπης, αφού, όπως λέει, καθυστερεί η οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει 3 εκατ. σύρους πρόσφυγες. Αυτοί μπορούν να πάνε στην Ευρώπη ακόμη και με τα πόδια. Και την ώρα που εμείς τους φροντίζουμε, η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να μας συνδράμει. Αν αυτοί οι πρόσφυγες κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, τι θα κάνει η ΕΕ; Θα πάθει πανικό. Τώρα δεν θέλει 100 ή 500 άτομα» είπε ο Ερντογάν με σαφή απειλητικό τόνο. Υπενθύμισε δε, ότι τον Ιούνιο στην Σύνοδο Κορυφής του υποσχέθηκε βοήθεια αρχικά 3 δισεκ. ευρώ και άλλη μια δόση με το ίδιο ποσό. «Τίποτα από αυτά δεν έχει εκπληρωθεί» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος λέγοντας ότι μέχρι στιγμής η οικονομική βοήθεια που πήρε η Τουρκία δεν είναι πάνω από 250-300 εκατ. ευρώ και άλλα 500 εκατ. δολάρια από τον ΟΗΕ.
http://www.protagon.gr/epikairotita/44341274144-44341274144

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...