Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και επισήμως ο Ντόναλντ Τραμπ

Είναι πλέον επίσημο: ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς εξασφάλισε τους 270 εκλέκτορες που χρειαζόταν, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά.
Αυτήν την ώρα, ο Τραμπ έχει συγκεντρώσει 276 εκλέκτορες, ενώ η Χίλαρι Κλίντον έχει 218 εκλέκτορες. Σημαντικό ρόλο στο προβάδισμα του Τραμπ διαδραμάτισαν δύο παραδοσιακά κρίσιμες πολιτείες, αυτές της Φλόριντα και του Οχάιο, τις οποίες ο υποψήφιος των
Ρεπουμπλικανών κέρδισε και πλέον οδεύει προς την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η Πενσιλβάνια, οι 20 εκλέκτορες της οποίας κατέληξαν στους Ρεπουμπλικανούς.
Ειδικότερα, οι πολιτείες που έχει κερδίσει ο κάθε υποψήφιος (και σε παρένθεση ο αριθμός των εκλεκτόρων):
Ντόναλντ Τραμπ (276)
Αλαμπάμα (9)
Αρκάνσας (6)
Νότια Καρολίνα (9)
Βόρεια Καρολίνα (15)
Βόρεια Ντακότα (3)
Νότια Ντακότα (3)
Φλόριντα (29)
Τζόρτζια (16)
Άινταχο (4)
Ιντιάνα (11)
Άιοβα (6)
Κάνσας (6)
Κεντάκι (8)
Λουιζιάνα (8)
Μισισίπι (6)
Μιζούρι (10)
Μοντάνα (3)
Νεμπράσκα (5)
Οχάιο (18)
Οκλαχόμα (7)
Πενσιλβάνια (20)
Τενεσί (11)
Τέξας (38)
Γιούτα (6)
Δυτική Βιρτζίνια (5)
Ουισκόνσιν (10)
Ουαϊόμινγκ (3)
Χίλαρι Κλίντον (215)
Καλιφόρνια (55)
Κολοράντο (9)
Κονέτικατ (7)
Ντέλαγουερ (3)
Χαβάη (4)
Ιλινόι (20)
Μέριλαντ (10)
Μασαχουσέτη (11)
Νιού Τζέρσεϊ (14)
Νέο Μεξικό (5)
Νέα Υόρκη (29)
Όρεγκον (7)
Ρόουντ Άιλαντ (4)
Βερμόντ (3)
Βιρτζίνια (13)
Περιφέρεια της Κολούμπιας (3)
Πολιτεία της Ουάσινγκτον (12)
Νεβάδα (6)

Αναζητούν... απόδραση στον Καναδά

Διόλου τυχαίο δεν είναι μάλλον το γεγονός ότι την ώρα που ο Τραμπ έπαιρνε το προβάδισμα για την προεδρία, ο κυριότερος ιστότοπος της καναδικής υπηρεσίας μετανάστευσης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, προφανώς λόγω της μεγάλης αύξησης της κίνησης από Αμερικανούς που σκέφτονται σοβαρά να μεταναστεύσουν στον Καναδά, προκειμένου να αποφύγουν μία προεδρία του Τραμπ.
Ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου στις ΗΠΑ, στον Καναδά και την Ασία είδαν ένα μήνυμα σφάλματος του εξυπηρετητή όταν προσπάθησαν να προσπελάσουν τον ιστότοπο http://www.cic.gc.ca/.
Καθώς πολλοί Αμερικανοί, συχνά μεταξύ αστείου και σοβαρού, δήλωναν ότι θα μεταναστεύσουν στον Καναδά εάν κερδίσει ο Τραμπ, η ιδέα άρχισε να κερδίζει στο έδαφος και σε ορισμένες καναδικές κοινότητες. Τον Φεβρουάριο, το νησί Κέιπ Μπρετόν, στις ακτές του Καναδά στον Ατλαντικό, καταχώρισε διαφημίσεις αυτοπροβαλλόμενο ως ένα ήσυχο και ασφαλές καταφύγιο για τους Αμερικανούς που μπορεί να θελήσουν να... αποδράσουν από τις ΗΠΑ, σε περίπτωση νίκης του Τραμπ.

Τρόμος στις αγορές

Αξιοσημείωτο είναι ότι το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί πανικό στις διεθνείς χρηματαγορές, με την ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου να βυθίζεται, ενώ την τιμή του χρυσού, και τις τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα να αυξάνονται.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές φαίνεται να προσομοιάζει τις συνθήκες που επικράτησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο.
Οι διεθνείς επενδυτικές αγορές φοβούνται ότι μια εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κι εμπορική αναταραχή, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία αναμένονταν να γίνει τον επόμενο μήνα.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι μια ξεκάθαρη αποτύπωση του φόβου, φάνηκε στη ραγδαία μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του μεξικανικού πέσο, το οποίο μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του12% έναντι του δολαρίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση που κατέγραψε, μέσα σε δύο δεκαετίες.
http://www.koutipandoras.gr/article/oriler-oi-amerikanikes-ekloges-pro-twn-pylwn-o-tramp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...