Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Τσακαλώτος: Όχι συμβιβασμοί στην πλάτη της Ελλάδας

Όχι σε συμβιβασμούς στην πλάτη της Ελλάδας ήταν το μήνυμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι αντί να τα βάζει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, προτιμά να πιέζει την Ελλάδα για νέα μέτρα. Άφησε αιχμές και κατά των Ευρωπαίων, οι οποίοι όπως ανέφερε, ενώ έχουν κάνει πολλά πράγματα προς όφελος της Ελλάδας, δεν έχουν το δικαίωμα ναδιαπραγματεύονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και κεκτημένων για αλλαγές στα
εργασιακά.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί να πάρει άλλα μέτρα λόγω των διαφορών ΔΝΤ με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο.
Ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε ενδιάμεση λύση για τη διαφωνία που έχει προκύψει ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους όσον αφορά τον ετήσιο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το τέλος του Μνημονίου.
Είπε ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμβιβαστούν σε μείωση του στόχου στο 2,5%, με την ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο που θα της δώσει αυτή η μία μονάδα για να υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και συνεπώς να τονώσει την ανταγωνιστικότητα.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η Αθήνα
μπορεί να πετύχει το 3,5% το 2018 χωρίς να λάβει νέα παραμετρικά μέτρα, όμως υπενθύμισε ότι, ιστορικά, ελάχιστες χώρες έχουν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αυτού το επιπέδου σε βάθος πολλών ετών.
Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε για μία ακόμα φορά το επιχείρημα του Ταμείου και ορισμένων εταίρων ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλές, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα οι αποδοχές των ελλήνων συνταξιούχων είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις συντάξεις που δίνονται σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
«Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι προσφέρουμε πολύ γενναιόδωρες συντάξεις, το αντίθετο είναι αλήθεια, είμαστε ανάμεσα στις χώρες με τις χειρότερες επιδώσεις σε αυτόν τον τομέα», είπε.
Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε την πάγια θέση του τι χρειάζεται λύση το ταχύτερο δυνατό, λέγοντας ότι εάν η ευρωζώνη αναβάλει εκ νέου τις αποφάσεις για την Ελλάδα αυτό θα είναι κακό για ολόκληρο το μπλο
http://www.msn.com/el-gr/money/economy/%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82/ar-AAkRep3?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελλάδα – Μέση Ανατολή: Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί

Με έντονο το αίσθημα της αβεβαιότητας παρακολούθησαν στην Αθήνα το ξημέρωμα της 14ης Απριλίου 2024 στη Μέση Ανατολή, καθώς η πρωτοφανής πυρα...