Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Παίρνει πάνω του τους πλειστηριασμούς ο Τσίπρας

Στο Μαξίμου έχει ηχήσει συναγερμός ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν στην κυβέρνηση παρατήρησαν ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί αφιερώνουν καθημερινά πολλά λεπτά για να καλύψουν δημοσιογραφικά το «φρένο» στους πλειστηριασμούς ανά τη χώρα, χρεώνοντας στην κυβέρνηση τη σχετική πρωτοβουλία.
«Προπαγάνδα»  Ο συναγερμός στο Μαξίμου είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή ένα ειδικό μακροσκελές non paper, προκειμένου η κυβέρνηση να αντεπιτεθεί και να αντιμετωπίσει την κριτική. Συν τοις άλλοις, κυβερνητικοί παράγοντες «είδαν» στα ρεπορτάζ για τους πλειστηριασμούς
«προσπάθεια της διαπλοκής να φθείρει την κυβέρνηση», καθώς, ως γνωστόν, οι έως τώρα πλειστηριασμοί δεν έχουν γίνει για χρέη προς τράπεζες ούτε αφορούν στην πρώτη κατοικία, αλλά ενεργοποιούνται έπειτα από απαιτήσεις δήμων για χρέη σε δημοτικά τέλη.
Στο ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου, κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν τις ασφαλιστικές δικλίδες που έχουν διασφαλιστεί για την πρώτη κατοικία και ισχύουν ως το 2018: δηλαδή, ότι προστατεύονται οι φτωχοί και οι μεσαίοι, ότι οι ρυθμίσεις προστατεύουν το 98% των δανειοληπτών που έχουν συνδέσει δάνεια με την πρώτη κατοικία, αλλά και πως είναι προστατευμένοι πολίτες με εισοδήματα 30 και 35.000 ευρώ τον χρόνο και σπίτια με αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ.
Αντεπίθεση Τσίπρα
Ωστόσο, το θέμα τέθηκε χθες στη Βουλή από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και κρίθηκε απαραίτητο να απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ούτως ώστε η κυβέρνηση να μην βρεθεί εγκλωβισμένη σε συζήτηση περί πλειστηριασμών. Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, ανέφερε εκ νέου ότι προστατεύεται, μετά την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, το 98% των υπερχρεωμένων δανειοληπτών και των πρώτων κατοικιών, ενώ παρέθεσε τα νούμερα με τους πλειστηριασμούς που έγιναν από το 2009 ως φέτος. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι έγιναν 52.000 το 2009, τέσσερις χιλιάδες λιγότερες το 2010, 44.100 το 2011. Επίσης, 26.000 το 2012, 19.000 το 2013 και 16.000 το 2014. Αλλά, ούτε μία το 2015 «γιατί ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ για φέτος, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει 500 –αλλά για χρέη προς δήμους και το Δημόσιο.
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να βρει λύση και για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι όπως προστατεύεται από τις τράπεζες η πρώτη κατοικία, έτσι θα πρέπει να προστατεύεται και από τα χρέη προς τους δήμους και το Δημόσιο.
Παράλληλα, η «ευαισθησία» του πρωθυπουργού ως προς αυτό το θέμα φάνηκε και από τον τρόπο που αντιμετώπισε την καταγγελία Μητσοτάκη ότι στις 18 Οκτωβρίου θα βγουν 8 εργατικές κατοικίες στο σφυρί στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Κατά την τριτολογία του, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ευόσμου και του είπε ότι… δεν υπάρχουν εργατικές κατοικίες στον δήμο του.
Προβληματισμός
Πάντως, παρά την αντεπίθεση στην οποία προέβη χθες ο πρωθυπουργός, το θέμα των πλειστηριασμών και η προβολή του από τα κανάλια προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα θέμα ευαίσθητο και για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίρπας αναμένεται να συγκαλέσει συσκέψεις το επόμενο διάστημα ώστε αφενός να βρεθεί μία λύση με τις διεκδικήσεις του Δημοσίου αλλά και των δήμων, αφετέρου να οργανωθεί μία αντεπίθεση της κυβέρνησης για να μην αντιμετωπίσει –έστω επικοινωνιακά- «σκηνές Ισπανίας». Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου θα προβάλλει διαρκώς την διαφορά μεταξύ όσων δεν έχουν να πληρώσουν και προστατεύονται, αλλά και εκείνων που αποτελούν τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και απλώς εκμεταλλεύονται τις ασφαλιστικές δικλίδες του νόμου.
http://www.matrix24.gr/2016/10/perni-pano-tou-tous-plistiriasmous-o-tsipras/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...