Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Απειλές από Ερντογάν μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας

O Τούρκος πρόεδρος, τόνισε μετά τον αποκλεισμό των δυνάμεων της χώρας του από την επιχείρηση ανακατάληψης της ιρακινής πόλης Μοσούλης και τις εδαφικές κατακτήσεις των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, πως «η Τουρκία «δεν θα περιμένει μέχρι το σπαθί να στραφεί εναντίον της, αλλά μπορεί να δράσει μόνη της για να εξοντώσει τους εχθρούς της».
Μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο, έκανε λόγο για μια Τουρκία που έχει την εικόνα ότι περιορίζεται από ξένες δυνάμεις που «στοχεύουν να μας κάνουν να
ξεχάσουμε την οθωμανική και σελτζουκική ιστορία μας» όταν οι πρόγονοι της Τουρκίας είχαν την κυριαρχία σε περιοχές που εκτείνονται από την κεντρική Ασία και την Μέση Ανατολή.
«Από τώρα και στο εξής δεν θα περιμένουμε τα προβλήματα να χτυπήσουν την πόρτα μας, δεν θα περιμένουμε έως ότου το σπαθί στραφεί εναντίον μας, δεν θα περιμένουμε τρομοκρατικές οργανώσεις να έρθουν να μας επιτεθούν», είπε ο κ. Ερντογάν,  ενώπιον εκατοντάδων μουχτάρηδων, η πλειονότητα εκ των οποίων πρόσκειται στην κυβέρνηση.
«Όποιοι υποστηρίζουν την διχαστική τρομοκρατική οργάνωση (PKK), θα τους εκριζώσουμε. Αφήστε τους να πάνε οπουδήποτε έως ότου τους βρούμε και τους εξοντώσουμε. Το λέω αυτό πολύ καθαρά: Δεν θα μπορούν να βρουν ειρήνη σε κανένα μέρος στο εξωτερικό», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως υπήρχε συμφωνία με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για την συμμετοχή τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, με την Ουάσιγκτον να τονίζει πως επαφίεται στην ιρακινή κυβέρνηση να αποφασίσει ποια χώρα συμμετέχει στην εκστρατεία.
«Πίστευαν ότι μπορούσαν να μας αποκλείσουν από την Μοσούλη με το να μας εκνευρίσουν με το PKK και το ISIS. Πιστεύουν ότι μπορούν να διαμορφώσουν τις μελλοντικές εξελίξεις με τα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων. Γνωρίζουμε ότι τα όπλα των τρομοκρατών θα εκπυρσοκροτήσουν σύντομα στα χέρια τους», προειδοποίησε ο σουλτάνος.
Η Άγκυρα έχει μια αίσθηση ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα όσα διαδραματίζονται κατά μήκος των συνόρων της, καθώς ο δυτικός συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επικεντρώνεται στην μάχη εναντίον του ISIS στην Συρία και όχι την απομάκρυνση από την εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Τουρκία έχει εξοργιστεί από την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG στην Συρία.
«Γνωρίζουμε αυτές τις υποθέσεις σε αυτή την περιοχή. Είστε ξένοι σε αυτά τα μέρη. Δεν ξέρετε», δήλωσε καταχειροκροτούμενος από το κοινό ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ομιλία πυο πραγματοποίησε χθες με αφορμή την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.
Πρόσθεσε πως συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν το βράδυ της Τρίτης για μια συμφωνία απομάκρυνσης από το Χαλέπι του Μετώπου Φάταχ αλ Σαμ.
«Προειδοποιώ τις τρομοκρατικές οργανώσεις, την σεχταριστική φανατική ιρακινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση του Άσαντ που σκοτώνει τον ίδιο της το λαό. Βρίσκεστε σε λάθος πορεία. Η φωτιά που προσπαθείτε να ανάψετε θα κάψει περισσότερο εσάς παρά εμάς», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Τέλος, ο Ερντογάν υπογράμμισε σε έντονο τόνο: «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε με τον ρόλο που οποιοσδήποτε σχεδίασε για μας με αυτή την έννοια. Έχουμε ξεκινήσει να καταστρώνουμε το δικό μας σχέδιο».
http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...