Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΔΝΤ: Κόψτε χρέος ή συντάξεις

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος, καθώς το ΔΝΤ εντείνει τις πιέσεις προς του Ευρωπαίους ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα ελάφρυνσης, οι Βρυξέλλες "σιγοντάρουν" εμμέσως για να μην έρθουν σε ανοιχτή σύγκρουση με το Βερολίνο, αλλά η γερμανική κυβέρνηση με "ασπίδα" τον Σόιμπλε κάνει ό,τι μπορεί για να μεταθέσει τη συζήτηση  επί του θέματος και τη λήψη αποφάσεων.
Δια στόματος Μοσκοβισί η Κομισιόν παίρνει ουσιαστικά θέση υπερ των προτάσεων του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι  με την συμφωνία του περασμένου Μαίου οι Ευρωπαίοι είχαν δεσμευθεί να λάβουν μέτρα ελάφρυνσης, εάν η Ελλάδα τηρούσε τις δεσμεύσεις και
επιτύγχανε τους συμφωνηθέντες στόχους. Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν εκπληρωθεί και είναι τώρα η σειρά των Ευρωπαίων να τηρήσουν τα συμπεφωνημένα, όπως εμμέσως τόνισε χθες ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ.
Το ΔΝΤ που έχει θέσει ως προαπαιτούμενο παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα τη βιωσιμότητα του χρέους, βλέπει ότι "σκοντάφτει" στο γερμανικό "τείχος".  Και όσο διαπιστώνει ότι δεν προχωρά η συζήτηση για ελάφρυνση χρέους, πιέζει για μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος -για περικοπές δαπανών και αύξηση των δημοσίων εσόδων με ποικίλους τρόπους. Γνωρίζει βέβαια ότι τέτοια μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν από την κυβέρνηση, ή εν πάση περιπτώσει ελάχιστα μπορούν να αποδώσουν.
Ζητά περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Απαιτεί νέο ψαλίδι στο αφορολόγητο και κατάπτωση των εκπτώσεων που έχουν απομείνει τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα ανοίγει όλο το Εργασιακό
Απαιτεί πλαφόν 1.200 ευρώ σε όλες τις συντάξεις, αφορολόγητο 5.000 ευρώ, κατάργηση φοροαπαλλαγών και πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων. 
Σε αυτό το κλίμα οι δανειστές επιστρέφουν για τη δεύτερη αξιολόγηση με απαιτήσειςς και προαπαιτούμενα που θα προκαλέσουν εντάσεις και περιπλοκές στη διαπραγμάτευση, αλλά και έντονες αντιδράσεις σε πολιτικό, συνδικαλιστικό και κοινωνικό επίπεδο.
http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...