Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση της Τουρκίας για την ανάγνωση του κορανίου στην Αγία Σοφία

Σε υψηλούς τόνους και με προκλητικό ύφος απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το θέμα της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και ζητά να υπάρξει «σωφροσύνη» από την Ελλάδα για το ύφος και τις δηλώσεις της, δεδομένου ότι «εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, ότι «μεταξύ των αξιών των σύγχρονων, δημοκρατικών
και κοσμικών κοινωνιών, υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες και λατρείες».
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.
» Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

Κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ: Αν η Τουρκία δεν κατανοεί τις δεσμεύσεις της, δεν έχει φτάσει στον 21ο αιώνα
Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους και η απάντηση κύκλων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που ανέφερε πως «εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα».
Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη»
 http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...