Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Τo μήνυμα Χαρδούβελη και το τελειωτικό κτύπημα στην Ελληνική Κοινωνία‏


Το μήνυμα του Χαρδούβελη δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αισιόδοξες σκέψεις. Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τα δώσει όλα στους τροϊκανούς, τους οποίους παρακαλεί να έλθουν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση. Οι κάθε χρώματος γραμμές έπαψαν να υπάρχουν, μαζί με τις «λεβέντικες» δηλώσεις των Σαμαρά και Βενιζέλου ότι θα διώξουν το ΔΝΤ και άλλες φαιδρότητες. Τα κεφάλια μέσα και πλήρης συμμόρφωση με τις εντολές των αφεντικών- τοκογλύφων.
Ήδη προχωρούν σε μια ακόμη μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 8%, μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που εναγωνίως αναζητούν 180 ψήφους για να παραμείνουν στην εξουσία και να συνεχίσουν να καρπώνονται τα οφέλη από τη σχέση της με αυτήν. Το γεγονός αυτό μας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στην περίπτωση κατά την οποία το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών επιτρέψει στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να παραμείνει στη θέση της, για λίγους  ακόμη μήνες.

Τα μέτρα που έχει αποδεχθεί η Μνημονιακή Κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στο εν λόγω μήνυμα του Υπουργού Οικονομικών προς την τρόϊκα είναι τα παρακάτω:

1. Η Αθήνα δεσμεύεται χωρίς κανέναν όρο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Στο πλαίσιο αυτό θα μειωθεί το ανώτατο όριο των δαπανών.

2. Διεξαγωγή συζητήσεων για κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουν προταθεί από τις αρχές σε μόνιμη βάση. Ήδη συζητείται η αύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού, η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και ανατροπή της απόφασης για μείωση 30% στην «εισφορά αλληλεγγύης».
Για τον ίδιο λόγο, μόλις προχθές, προκειμένου να περιορίσει το κύμα ενδικοφανών προσφυγών για την αμφισβήτηση της συνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ, με τις οποίες έχουν ανασταλεί εισπράξεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με νέα εγκύκλιό της, κατήργησε άλλη προηγούμενη, που καθιστούσε πολύ πιο απλή και σύντομη τη διαδικασία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών και επαναφέρει τεράστια γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για όσους υποβάλλουν προσφυγή κατά πράξεως επιβολής ΕΝΦΙΑ.

3. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο τροποποιήσεων της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, προκειμένου οι διατάξεις να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τη διατήρηση της φορολογικής συνείδησης και τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους…

4. Περαιτέρω στελέχωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και τροποποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης των μη εισπράξιμων οφειλών φόρου. Προωθείται η επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς - συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ανατιμήσεις μέσω αύξησης συντελεστών ΦΠΑ

5. Μείωση των διαφορών ή και ενοποίηση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ ("narrow the VAT gap"). Αυτό θα σημαίνει ανατιμήσεις που θα φτάνουν ακόμη και το 18% σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και ακόμη μία μακρά σειρά υπηρεσιών και προϊόντων.
Πίσω από τον εξωραϊσμένο τίτλο "απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ", η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει αναφορικά με τους συντελεστές ΦΠΑ:
Πρώτον, αύξηση από 6,5% σήμερα σε 19% ή 21% του επιβαλλόμενου συντελεστή ΦΠΑ στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και εισιτηρίων θεάτρου, κάτι που θα σημάνει αυτομάτως ανατίμηση των παραπάνω προϊόντων, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, έως 13,6%!
Δεύτερον, αύξηση από 13% σήμερα σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ιατρική περίθαλψη και εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφος, συναυλίες, γήπεδο, ζωολογικοί κήποι, εκθέσεις κ.λπ.). Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια ανατιμήσεις στα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες έως 7%.
Τρίτον, κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Υιοθέτηση του μέτρου αυτού, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αυξήσεις, σημαίνει για τους κατοίκους τους αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από 5% σε 9% και από 16% σε 19% ή 21% και ως εκ τούτου και σε ανατιμήσεις έως 18%. Μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού έχει προταθεί η λήψη και νέων μέτρων, όπως η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%.
Ταυτόχρονα, θα μειωθούν από 23% σε 19% ή 21% οι συντελεστές ΦΠΑ σε ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, έπιπλα, οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, τσιγάρα, ποτά, χαρτικά, απορρυπαντικά, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια κ.λπ. με αποτέλεσμα μείωση τιμών κατά 1,62% έως 3,25%. Όμως η συνολική επιβάρυνση στο κόστος ζωής του ελληνικού λαού είναι αδιαμφισβήτητη.

6.  Συσχετισμός εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει εισαγωγή ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις, αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και επανεξέταση του συστήματος καταβολής του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», της βασικής σύνταξης για τους παλιούς και νέους ασφαλισμένους, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των μισθών.
Προτείνεται για όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με την εφαρμογή ταυτόχρονα εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης και η καταβολή της βασικής σύνταξης 360 ευρώ τον μήνα για όσους συμπληρώσουν 20 έτη ασφάλισης. Επίσης η τρόικα ζητάει τη διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ και την προώθηση των κονδυλίων μόνο σε άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Με άλλα λόγια, στην περίπτωση κατά την οποία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 29ης Δεκεμβρίου επιτρέψει στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να παραμείνει στη θέση της, περίπου 320.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληγούν από την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

7. Ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. Ήδη έχει προταθεί συγχώνευση όλων των Ταμείων στο ΙΚΑ, με τη δημιουργία ενός Δ.Σ., θέσπιση κοινών υπηρεσιών έως τον Δεκέμβριο του 2015 και εναρμόνιση της βάσης εισφορών έως τον Δεκέμβριο του 2016.

8. Σταδιακή κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης. Η τρόικα έχει ζητήσει κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από τα 62 έτη, επιμένοντας στην αναμόρφωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

9. Κατάργηση περιορισμών στις αγορές με άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ενέργειας και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε σιδηρόδρομους, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες και αεροδρόμια.

Καθίσταται πλέον φανερό ότι άμεση εφαρμογή, όπως απαιτεί η τρόϊκα, αυτών των μέτρων θα οδηγήσει σε πλήρη φτοχωποίηση και εξαθλίωση τους περισσότερους Έλληνες και την πατρίδα μας σε πλήρη αποικιοποίηση.
sosialistiki-prooptiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...