Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΓΥΑΛΙ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΗΣ Ε.Ε


από τη Κατερίνα Παπαφωτίκα
      Ακούμε τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης (2007), για τον κίνδυνο, που συνεχώς αυξάνεται, ως προς την έξοδο μίας χώρας από την Ευρωπαική Ενωση, αν δεν  τηρηθούν  τα συμφωνημένα μεταξύ των χωρών -μελών. Για να δούμε όμως που ακριβώς  έγινε το «λάθος» και φτάσαμε εδώ…….Το λάθος δεν σημειώθηκε σήμερα, αλλά σήμερα γίνονται προσπάθειες να διορθωθεί…….
Πιο συγκεκριμένα, γυρίζοντας μερικά χρόνια πίσω, θα δούμε ότι κατά τη συνθήκη του Μαάστριχ, δεν λήφθηκαν υπόψη σοβαρές παράμετροι για την συμμετοχή των χωρών….
Η συνθήκη του Μαάστριχ, χαρακτηρίστηκε ως η συνθήκη για την Ευρωπαική Ενωση και υπεγράφη το 1992. Θεωρητικά, αποτελεί  ίσως τη σημαντικότερη και πιο  ιστορική συνθήκη της ΕΕ. Ουσιαστικά όμως, βάσει των σημερινών αποτελεσμάτων, είναι?
Τότε η ανωτέρω συνθήκη, υπεγράφη από τον Υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Οικονομικών Ευθύμιο Χριστοδούλου με  τη σύμφωνη γνώμη όλων των τότε ελληνικών πολιτικών κομμάτων εκτός του ΚΚΕ. Η παραπάνω συνθήκη έθετε τις προυποθέσεις για να μπορεί ένα κράτος να αποτελέσει κράτος-μέλος της ΕΕ.Τα περιεχόμενα & οι προυποθέσεις  της συνθήκης, ήταν ορθώς δομημένες και διατυπωμένες ώστε να επιτευχθεί η σύγκλιση των χωρών ως προς το ευρώ,που ήταν και ο στόχος……..
   Τότε όμως που έγινε το λάθος και εξαιτίας της κρίσης ξεκίνησαν συζητήσεις για έξοδο χωρών από το ευρώ?
Είναι απλό…..Από τη μία πλευρά, οι κυβερνήσεις των χωρών επιθυμούσαν την είσοδο στη ΕΕ, ώστε να υπάρξουν και τα ανόλογα οφέλη ανά χώρα. Απ’την άλλη, τα αρμόδια όργανα για την επιλογή των χωρών επιθυμούσαν την ισχυροποίηση της Ευρωζώνης μέσω της μεγάλης συμμετοχής χωρών σ’άυτήν.Από καμία πλευρά όμως  δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στο γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες, μέσα σ’αυτές και η Ελλάδα, δεν είχαν κοινές υποδομές (πχ. φορολογία, οικονομία, τεχνολογία κτλ), συνεπώς και ούτε κοινές δυνατότητες ,με αποτέλεσμα αυτή η «παράλειψη» να φανεί πολύ έντονα  μετά το ξέσπασμα της κρίσης…..Σκεφτείτε το με βάση το εξής  παράδειγμα:  όταν τα βασικά θεμέλια μιάς οικοδομής δεν επαρκούν, όσο καλό και αν είναι το οικοδόμημα από άποψη υλικών και τεχνικής, δεν παρέχει ασφάλεια και αυτό μακροπρόθεσμα θα φανεί…..
Σήμερα  λοιπόν, γίνεται κατανοητό ότι δυστυχώς, εξαιτίας τέτοιων παραλείψεων που γιγαντώθηκαν και λόγω της κρίσης, «ράγισε» το γυαλί της δυνατής ΕΕ……Γίνονται προσπάθειες….Άραγε θα φέρουν αποτέλεσμα ή μελλοντικά θα επέλθει  οριστική ρήξη στους κόλπους της Ευρωζώνης με έξοδο κάποιων χωρών?
Σκεφτείτε το….γιατί η γνώση είναι δύναμη
http://eleutheriellada.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...