Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Γιατί δεν θα αυξηθούν οι φόροι το 2015

Του Σπύρου Δημητρέλη
Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός από το 2010 που ξέσπασε η κρίση που δεν περιλαμβάνει νέους φόρους . Τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά, χωρίς όμως αυτή η αύξηση να προβλέπεται από την επιβολή κάποιου νέου φόρου.
Ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων και πιο συγκεκριμένα:
-αύξηση κατά περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ από την άμεση φορολογία.
-αύξηση κατά περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ από την έμμεση φορολογία
Οι προβλέψεις αυτές συνδέονται άμεσα με μια άλλη βασική πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Αυτή για το ρυθμό ανάπτυξης. Το 2015 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,9%, δηλαδή να δημιουργηθεί στην οικονομία πρόσθετο εισόδημα 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αύξηση αυτή θα μεταφραστεί σε αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων, σε αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων αλλά και των κερδών των επιχειρήσεων.
Στο μέτωπο της άμεσης φορολογίας η αύξηση θα προέλθει από την άνοδο των εσόδων από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος λόγω της μείωσης της ανεργίας και της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος που προέρχεται από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, σημαντική συμβολή στην αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολογία θα έχει και η φορολογία των επιχειρήσεων λόγω της ανόδου του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους. Συμβολή στην αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολογία θα έχει και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω της απόδοσης των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο φορολογικό μηχανισμό.
Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να αυξηθούν από τη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της βελτίωσης των εισοδημάτων αλλά και της περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα κατά το επόμενο έτος. Η αύξηση των εσόδων από την έμμεση φορολογία αναμένεται να καλύψει και τις απώλειες εσόδων που προβλέπονται για το 2015 από την οριζόντια μείωση κατά 30% των συντελεστών του εισφοράς αλληλεγγύης.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...