Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο


Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης κυρίως στο πεδίο της οικονομίας, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ν.Δ. καιΠΑΣΟΚ. Στον ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στον κίνδυνο να προσθέσουν ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης, αποφάσισαν να αφήσουν «για μετά» τις διαφορές τους σε μείζονα θέματα όπως η διαχείριση του χρέους και η ακύρωση του μνημονίου.  
Χθες τόσο η  κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, όσο και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι υπεύθυνος για την αρνητική στάση των αγορών, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έκανε ακριβώς το ίδιο, υποστηρίζοντας όμως ότι πίσω από την αντίδραση των αγορών βρίσκεται το «success story» του Πρωθυπουργού.
Την ίδια ώρα, διαστάσεις λαμβάνει στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης η κόντρα Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη διαρροή ότι προωθείται σχέδιο που εξισώνει το μισθό των νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο με αυτόν στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στα 680 ευρώ.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε χθες διάλογο με το ΠΑΣΟΚ για το Δημόσιο και όχι «συζήτηση με κραυγές, διαρροές ή δημοσιεύματα», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα του μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους μόνο για μια διετή δοκιμαστική περίοδο. 
Στον Κυρ. Μητσοτάκη απάντησε ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος «αποκάλυψε» ότι πρώτος έθεσε μόνος του ζήτημα εισαγωγικού μισθού στους αξιωματούχους της τρόικας στη συνάντηση στο Παρίσι όπου ήταν παρών ο κ. Πρωτόπαπας.
Ωστόσο, όπως σημειώνει στο naftemporiki.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, στο Παρίσι, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί σε «νέο μισθολόγιο», χωρίς όμως να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, κάνοντας μια γενική παρουσίαση με powerpoint, ενώ το αίτημα για εξομοίωση του κατώτατου μισθού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά αποτελεί «πάγιο αίτημα της τρόικας». Μάλιστα η τελευταία ζητά, εδώ και καιρό, και την εξομοίωση της κατώτατης σύνταξης με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, με το αιτιολογικό ότι η σύνταξη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τον μισθό.  
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους έναντι του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι προτιμά να πέσει η κυβέρνηση παρά να κάνει τον παραμικρό συμβιβασμό: «Αυτό πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ; Πάμε παρακάτω! Προτιμώ να πέσει η κυβέρνηση αν είναι να πέσει για μια μεταρρύθμιση και να πάμε σε εκλογές. Εδώ δεν πρέπει η κυβέρνηση να κάνει τον παραμικρό συμβιβασμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος με τη στάση του το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι «δεν είναι διατεθειμένο να κάνει βήμα πίσω εν όψει μάλιστα και της αξιολόγησης τη τρόικας», στάση που έχει αρχίσει να «ενοχλεί» αρκετά στελέχη πρώτης γραμμής της Ν.Δ.. Δύσκολο πάντως θεωρείται το να παρέμβει πυροσβεστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος επειδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει επίσης έντονη αμφισβήτηση στο εσωτερικό του κόμματός του.  
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...