Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ένα εκατομμύριο άστεγοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ ξενυχτούν στο δρόμο


Το να έχεις ένα σπίτι είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη. Ωστόσο, κάθε βράδυ σε Ευρώπη και ΗΠΑ, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι άστεγοι. Το ιατρικό περιοδικό «Lancet» δημοσιεύει μία νέα έρευνα για τους αστέγους, με επικεφαλής τoυς καθηγητές John Geddes και Seena Fazel.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερα από 400.000 άτομα είναι άστεγα κάθε βράδυ και πάνω από 600.000 στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, ο πληθυσμός των αστέγων έχει αυξηθεί τα τελευταία 5 χρόνια , κυρίως λόγω κρίσης. Οι αιτίες του φαινομένου των αστέγων είναι μια αλληλεπίδραση μεταξύ ατομικών και διαρθρωτικών παραγόντων. Το φαινόμενο επίσης μπορεί να είναι μια μακροχρόνια κατάσταση ή μια προσωρινή μεταβατική περίοδος που σχετίζεται με συνθήκες όπως η ενδοοικογενειακή βία.
Στους ατομικούς παράγοντες περιλαμβάνονται η φτώχεια, τα οικογενειακά προβλήματα, η κατάχρηση ουσιών και τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο πιο σημαντικός διαρθρωτικός παράγοντας για την έλλειψη στέγης είναι η διαθεσιμότητα κατοικιών χαμηλού κόστους. Οι άστεγοι έχουν υψηλότερα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας από τον υπόλοιπο πληθυσμό, ιδιαίτερα λόγω  των φαινομένων αυτοκτονιών και ακούσιων τραυματισμών καθώς και από αυξημένη συχνότητα εμφάνισης μιας σειράς από μολυσματικές ασθένειες, ψυχικές διαταραχές και κατάχρηση ουσιών. Τα υψηλά ποσοστά των μη μεταδοτικών ασθενειών έχουν επίσης περιγραφεί με αποδεικτικά στοιχεία ότι επιταχύνουν την γήρανση των αστέγων. «Οι άστεγοι είναι οι πιο άρρωστοι στην κοινωνία μας. Οι άστεγοι γερνούν δεκαετίες πριν τον υπόλοιπο πληθυσμό, εξαιτίας της κακής υγείας τους» τονίζουν οι ερευνητές.
Η σειρά άρθρων στο «Lancet» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η φυματίωση είναι 20 φορές συχνότερη στους πληθυσμούς των αστέγων σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ η κατάθλιψη και η ψύχωση είναι έως επτά φορές μεγαλύτερες. Οι άστεγοι είναι δύο έως πέντε φορές πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα, ιδίως από αυτοκτονία ή τραυματισμούς. Οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες Αρχές να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά και αποτελεσματικά το πρόβλημα και να φροντίσουν για την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των αστέγων, δίνοντας έμφαση στον εντοπισμό των περιστατικών λοιμωδών νόσων, ψυχιατρικών παθήσεων και νόσων της γεροντικής ηλικίας (π.χ. Αλτσχάιμερ).
http://eleutheriellada.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...