Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM



Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στον Ευρωβουλευτή και Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη που τον έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλό μεσημέρι κ. Ανδρουλάκη.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλό σας μεσημέρι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά πόσο μεγάλη ζημιά έχει κάνει στην κυβέρνηση αυτή η ιστορία με τον ΕΝΦΙΑ και ποιος φταίει;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όταν σηκώνεις πολύ ψηλά τον πήχη και δημιουργείς προσδοκίες στον ελληνικό λαό, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια σχετικά με το ΕΕΤΗΔΕ, που αποκαλούσε "χαράτσι του Βενιζέλου" και υποστήριζε ότι είναι ένας λάθος φόρος που θα αλλάξει
. Τελικά, τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα. Το κοινωνικό κλίμα είναι βαρύ και πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα, διότι βλέπουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που παράγονται τεράστιες αδικίες, ιδιαίτερα στην επαρχία. Διότι υπάρχουν οικίες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ μεγάλα οικόπεδα, τα οποία είναι εντός σχεδίου και έχουν πάρα πολύ μεγάλη φορολόγηση σε σχέση με αυτό που θα περίμεναν οι πολίτες. Αυτά πρέπει να διορθωθούν άμεσα, διότι το κλίμα είναι πάρα πολύ άσχημο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς θεωρείτε επαρκή αυτή τη διόρθωση της τάξεως του 20% που ακούγεται για τα ανοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα;
Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πιστεύω πως πρέπει να γίνει μια συνολική επανεκτίμηση του θέματος, διότι όπως φαίνεται το κύριο βάρος έχει επικεντρωθεί στις αστικές περιοχές. Αυτή τη στιγμή όμως βλέπουμε, ότι στα εντός σχεδίου στην επαρχία υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη φορολόγηση. Το πρόβλημα είναι συγκεκριμένο. Καταλαβαίνουμε ότι η έλλειψη επιχειρηματολογίας δημιουργεί ζητήματα. Διότι δεν μπορεί να πληρώνουν φόρο μόνο τα αστικά ακίνητα, ή τα ηλεκτροδοτούμενα και κάποιος που έχει 10 στρέμματα σε μια παραλία της Μυκόνου να μην πληρώνει τίποτα. Είναι προφανές ότι αυτό είναι μια τεράστια αδικία, αλλά από την άλλη υπήρχε χρόνος από τότε που ξεκίνησε ο φόρος μέχρι σήμερα, που έχουν περάσει τρία χρόνια, ώστε η αντιμετώπιση αυτού του φόρου να έχει γίνει με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο. Αυτό δεν έγινε και το αποτέλεσμα είναι να την πληρώνουν οι πολίτες που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φορολογίας.
                        Και εκτιμώ ότι και εισπρακτικά το μέτρο δεν θα πετύχει τα αποτελέσματα τα οποία περιμένουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσωποποιούνται οι πολιτικές ευθύνες γι’ αυτό το χειρισμό και γι’ αυτή την έκφραση;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Υπάρχει Υπουργείο το οποίο έχει ευθύνες γι’ αυτό το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί υπό νέα Διεύθυνση, που λένε. Δηλαδή είναι η παλιά Διεύθυνση ή η καινούργια Διεύθυνση η οποία φταίει;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο κ. Στουρνάρας έχει μεγάλη ευθύνη, διότι υπήρξε Υπουργός Οικονομικών για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο συζητούσαμε και εντός των κομμάτων και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες, στο πώς θα υπάρχει μια δίκαια κατανομή του φόρου στα ακίνητα. Αυτή η διαδικασία απέτυχε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα από εκεί και πέρα κ. Ανδρουλάκη τι περιμένετε εσείς; Οι διορθώσεις αυτές είναι ικανές να αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία; Δηλαδή αυτό το 20% μείωση στα ηλεκτροδοτούμενα ….
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν θέλω να λέμε ότι η λογική έχει να κάνει μόνο με το κλίμα, ή προφανέστατα όλοι οι φόροι δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα. Λέω να υπάρχει μια δίκαιη κατανομή. Καταλαβαίνω ότι σίγουρα είμαστε σε μια εποχή όπου έχουν ανέβει πάρα πολύ οι φόροι, γιατί το κράτος είχε μεγάλα ελλείμματα τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Ήταν μια ελλειμματική πολιτική χρόνου την οποία πληρώνουμε σήμερα, αλλά τουλάχιστον αυτή η φορολογική πολιτική να έχει μια δίκαιη κατανομή.
                        Η προσπάθεια που έγινε στο φόρο ακινήτων, μέσω του ΕΝΦΙΑ, να προσπεράσουμε την προηγούμενη κατάσταση την οποία κάποιοι τη θεωρούσαν επώδυνη και να πάμε σε μια άλλη κατάσταση πιο δίκαιη, απέτυχε. Κι αυτό πρέπει να το δούμε συνολικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάμε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και στις εξελίξεις που είχαμε την τελευταία περίοδο, εσείς θεωρείτε μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ότι ο Έλληνας πολίτης θα δει περισσότερα χρήματα στην τσέπη του; Θα δει μια βελτίωση της καθημερινότητάς του; Σε επίπεδο φορολογικής αντιμετώπισης, σε επίπεδο ρευστού;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή και τέλος πάντων αυτό το οποίο θα δει είναι επαρκές, είναι ελπιδοφόρο, είναι ανακουφιστικό;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Οι εξαγγελίες είναι εξαγγελίες, προφανέστατα οτιδήποτε μπορεί να δοθεί σε μια δύσκολη κατάσταση, είναι θετικό. Το θέμα είναι να το δούμε συνολικά. Και τι θέλω να πω; Υπάρχουν τρία σημαντικά ζητήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρατάτε αποστάσεις πάντως.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το πρώτο είναι το φορολογικό ζήτημα το οποίο το συζητήσαμε και δεν έχει να κάνει μόνο με το φόρο στα ακίνητα, είναι ευρύτερο. Το δεύτερο θέμα που έχει να κάνει πάλι με τους φόρους, είναι οι δόσεις. Δυστυχώς ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι Έλληνες πολίτες και τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα, αδυνατούν να ρυθμίσουν παλαιά χρέη.
                        Άρα είναι πολύ σημαντικό και για τον Έλληνα πολίτη, το φυσικό πρόσωπο, να ανασάνει και να επανασχεδιάσει το μέλλον του με αξιοπρέπεια αλλά και η εταιρεία, ώστε οι επιχειρηματίες να μπορούν να ανασάνουν και αυτοί για να αντέξει η αγορά. Να υπάρχουν πολύ περισσότερες δόσεις.
                        Δεν ξέρω αν αυτές θα είναι εκατό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θεωρείτε μίνιμουμ εσείς;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν μελέτες. Η κατανομή πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε το μέτρο να καλύψει τις ανάγκες. Πέρα από τις περισσότερες δόσεις υπάρχει και το θέμα με τη ρευστότητα από τις τράπεζες. Το μεγάλο πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα και στη γενιά μου ακόμη, είναι ότι δεν υπάρχει ρευστότητα από τον τραπεζικό τομέα για να γίνουν κάποια πράγματα.
                        Δηλαδή έχει μια πολύ καλή ιδέα ένας Έλληνας νέος για να κάνει μια επιχείρηση, δεν μπορεί όμως να βρει χρήματα να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Άρα το τρίτο και το σημαντικότερο θέμα είναι αυτό της ρευστότητας. Διότι ξέρετε ότι πάρα πολλές τράπεζες έχουν την πολιτική να πηγαίνουν τη ρευστότητα σε παλαιά δάνεια για να φαίνονται ενεργά και να μην πηγαίνουν σε νέες προσπάθειες. Αυτό πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά ως κυβέρνηση. Εκεί μπαίνει και η διαπραγμάτευση με την τρόικα, διότι προφανέστατα για όλα αυτά, υπάρχει και η γνωμοδότηση της τρόικας που πρέπει να καταλάβει ότι αυτές είναι οι βασικές ανάγκες και να μη μένει μόνο στο δημοσιονομικό, γιατί στο δημοσιονομικό έχουν γίνει πάρα – πάρα πολλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσα συνέβησαν εκείνη την Δευτέρα στο Ζάππειο, επουλώνονται, επουλώθηκαν ή μένουν για να υπάρχουν;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να το διαλύσουν ούτε οι κλακαδόροι, ούτε τα καρφιά, διότι είδα και κάποια δημοσιεύματα στα κυριακάτικα, τα οποία τα θεωρώ απαράδεκτα. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να προχωρήσει μπροστά με τους ανθρώπους που καταλαβαίνουν .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε απαράδεκτα;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτά που βγαίνουν με πρόσωπα, ποιος είναι ο ένας, ποιος είναι ο άλλος, ποιοι ήταν οι κλακαδόροι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν είναι πρόσωπα τα οποία φαίνονται σε φωτογραφία και είναι συγκεκριμένα, ποιο είναι το κακό; Το κακό είναι με αυτόν που λέει ότι αυτός έχει κάνει αυτό το κακό πράγμα, ή αυτός που έχει κάνει το κακό πράγμα;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δυστυχώς κακώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Όταν ξεκινάει μια ιστορία με στρεβλό τρόπο δεν παράγει κανένα θετικό γεγονός. Εμείς δυστυχώς από την προηγούμενη Δευτέρα, αντί να τιμήσουμε όπως αρμόζει στο ιστορικό αυτό κίνημα τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του, ξεκίνησε μια ιστορία άνευ λόγου και αιτίας η οποία δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο, έχει μόνο προσωπικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι άνευ λόγου και αιτίας;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν έχει κανένα πολιτικό περιεχόμενο. Δεν έγινε μια αντιπαράθεση γιατί ψηφίσαμε το μνημόνιο, γιατί το δεύτερο μνημόνιο ήταν το καλό ή το τρίτο, ή να συζητήσουμε για την ιστορία της παράταξης, έγινε καθαρά με προσωπικούς όρους.
                        Αυτό το πράγμα με τους προσωπικούς όρους, δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Είναι φαινόμενο πολλών 10ετιών στο ΠΑΣΟΚ, αλλά τότε το ΠΑΣΟΚ είχε άλλα ποσοστά, άλλη ανεκτικότητα και άλλες αντοχές. Αυτές οι αντοχές δεν υπάρχουν πια και καλώ αυτούς οι οποίοι κάνουν μόνο μικροπολιτική σε προσωπικό επίπεδο να αλλάξουν στρατηγική, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει πια τέτοιες συμπεριφορές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως πρέπει να γίνεται λίγο πιο συγκεκριμένος;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είμαι πάρα πολύ συγκεκριμένος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος κάνει μικροπολιτικές;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν είναι ούτε ένας, ούτε δυο. Δυστυχώς έχουμε μια γενιά στελεχών οι οποίοι συμπεριφέρονται με ένα τρόπο ο οποίος δεν έχει καμία λογική.
                        Το πολιτικό σκέλος εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω, γιατί δεν υπάρχει περιεχόμενο. Καταλαβαίνω όμως το ψυχολογικό σκέλος, γιατί είχαν μάθει τελείως διαφορετικά και τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς. Ας προσαρμοστούν γρήγορα, όπως πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι μας και όπως πρέπει να προσαρμοστεί και το ΠΑΣΟΚ το ίδιο, διότι έχουμε άλλα μεγέθη, έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη, γιατί η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και βλέπετε ότι και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ζημιώσουν την παράταξη διότι εκμεταλλεύονται όλα αυτά τα γεγονότα εναντίον μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη βασική ευθύνη ποιος τη φέρει κατά τη γνώμη σας;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σας είπα δεν είναι ένας και δύο. Δυστυχώς είναι πολλά πρόσωπα που λειτουργούν με αυτό τον κανόνα. Ας σταματήσει. Το ΠΑΣΟΚ είναι μικρό, πολύ μικρότερο απ’ ό,τι τις προηγούμενες 10ετίες. Αν θέλουμε να υπάρχει με προοπτική για τις επόμενες γενιές αλλάζοντας όλα αυτά τα αρνητικά και τα λάθη που έγιναν, αλλά κρατώντας τη σημαντική προσφορά μας όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης, ας αλλάξουμε τακτική.
                        Η νέα συλλογικότητα που πρέπει να έχουμε και η ενότητα δεν πρέπει να στοιχειοθετείται στον κανόνα της εξουσίας, αλλά σε ιδέες και πολιτική δράση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά ακούγονται ωραία θεωρητικά, αλλά πρακτικά δεν συμβαίνει αυτό κ. Ανδρουλάκη.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ ξέρετε γιατί κρατιέται όρθιο; Το ότι πήρε αυτό το 8% σε δύσκολες συγκυρίες, δείχνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν στη βάση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι συμπεριφορές των τελευταίων ημερών όμως και τα όσα έγιναν και τα όσα ακολούθησαν και τα όσα συζητιούνται στο παρασκήνιο, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα βαθύτατα διχασμένο κόμμα πλέον. Το 8%.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Με θλίβει πάρα πολύ αυτή η εικόνα. Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να την αντιστρέψουν και να δώσουν τη μάχη να είναι και υπαρκτό το ΠΑΣΟΚ και με προοπτική τα επόμενα χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος για το τι κάνουν κάποιοι πίσω από το παραβάν έχει βάση;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό έχει βάση σε όλα τα κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μιλούσε για όλα τα κόμματα ο κ. Βενιζέλος. Μιλούσε πολύ συγκεκριμένα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μικροκομματική αντίληψη μπορούμε να συναντήσουμε παντού σε όλα τα κόμματα. Το θέμα είναι να την πηγαίνουμε στο περιθώριο και να συμπεριφερόμαστε θεσμικά.
                        Η συμπεριφορά απέναντι στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανένα θεσμικό χαρακτήρα. Ήταν λάθος. Ήταν ασέβεια απέναντι στο θεσμό που λέγεται Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σε μια εκδήλωση που προσωπικά βέβαια δεν πήγα, αλλά που τιμούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Έτσι λοιπόν με αυτό το χαρακτήρα, με αυτές τις συμπεριφορές, τιμήσανε τον Ανδρέα Παπανδρέου;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τυχαία δεν πήγατε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εγώ ήμουνα στις Βρυξέλλες. Είχαμε μια ψηφοφορία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτυχε ή πέτυχε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έτυχε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κ. Ανδρουλάκη.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...